POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022H δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να παραμείνει χαλαρή και το 2022, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι από τις τρέχουσες προκαταρκτικές ενδείξεις είναι απαραίτητη η συνέχιση της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για το 2022 και απενεργοποίησή της από το 2023. Η ρήτρα επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα ίσχυαν κανονικά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.

«Για το 2022 είναι σαφές ότι η δημοσιονομική στήριξη θα εξακολουθήσει να είναι αναγκαία: καλύτερα να αποκλίνουμε κάνοντας υπερβολικά πολλά, παρά πολύ λίγα», σχολίασε ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι και η Κύπρος μπορεί να παράγει «ελεύθερα» ελλείμματα και χρέος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας υπό τον περιορισμό της ικανότητας της χώρας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές.

Οι υφιστάμενες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών έως το 2022, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπουν έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ το 2021 και 0,6% το 2022 από έλλειμμα 4,5% το 2020. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 115% του ΑΕΠ το 2020 από 95,5% το 2019 και το 2021 να υποχωρήσει στο 111%. Ταυτόχρονα, η χώρα διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο ρευστών διαθεσίμων, στο 20% του ΑΕΠ, και ήδη έχει υπάρξει μια έξοδος στις αγορές. Πρακτικά το χρέος είναι κάτω του 100%. 

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων διασφαλίζει την έξοδο στις αγορές. Το δεκαετές ομόλογο της Κύπρου τιμολογούνταν χθες το απόγευμα σε 0,392%. Η πολιτική της ΕΚΤ, η οποία αγοράζει «κρατικά χαρτιά» από τους επενδύτες, επιτρέπει ακόμη και στην Ελλάδα, που δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, να βγαίνει στις αγορές. Το ελληνικό δεκαετές είχε χθες απόδοση 0,992%.

Ευελιξία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής κατά την προσεχή περίοδο τονίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στην εξελισσόμενη κατάσταση. Παράλληλα προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται μια πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί και το τρέχον έτος και το επόμενο. Μόλις μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να εστιάζουν σε πιο στοχευμένα και μακρόπνοα μέτρα και οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τέλος, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ένταση της ανάκαμψης και τα ζητήματα δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν έχει ανακάμψει στα προ της κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, θα αξιοποιούνται πλήρως όλες οι υφιστάμενες δυνατότητες ευελιξίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ιδίως όταν προτείνονται κατευθυντήριες γραμμές δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.