Φόρμα αναζήτησης

Δίχτυ προστασίας και ρευστότητα ύψους 2,8 δισ. ευρώ για την οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανακοινώνοντας και επίσημα το μορατόριουμ στην καταβολή δόσεων δανείων και την παροχή κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ για τις χορηγήσεις νέων χαμηλότοκων δανείων και την επιδότηση επιτοκίου, δεν έκρυψαν τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι η κυπριακή οικονομία, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα η βοήθεια που δίνεται στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι χωρίς όρους, με βασικότερο το «πάγωμα» των απολύσεων.

«Απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και χιλιάδες πτωχεύσεις και χρειάζονται γενναία οικονομικά μέτρα. Μέτρα τα οποία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά αλλά, ανάλογα και με την έκβαση της κατάστασης, θα αποτρέψουν μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση και θα επιτρέψουν μια πιο γρήγορη ανάκαμψη και επιστροφή στην ομαλότητα με το τέλος της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση καλείται να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό της και να απορροφήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών κραδασμών», ανέφερε ο κ. Πετρίδης. Εκτιμάται ότι επηρεάζονται πέραν των 260.000 εργαζομένων και 60.000 επιχειρήσεων.

H παρέμβαση Ηροδότου

Ο συνδυασμός μέτρων ενίσχυσης που ανακοινώθηκε (και μορατόριουμ και παροχή νέων δανείων) κατέστη εφικτός μετά την έκδοση νέων οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, σύμφωνα με τις οποίες δάνεια που τίθενται σε αναστολή πληρωμών με απόφαση δημόσιων αρχών δεν θα χαρακτηρίζονται μη εξυπηρετούμενα. Η σχετική ρύθμιση αποτελεί εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, έγινε δεκτή και αποτελεί πλέον ρύθμιση με πανευρωπαϊκή ισχύ. Ο κ. Ηροδότου εξήγησε ότι υποβλήθηκε πρόταση σε ανώτατο επίπεδο στη Φρανκφούρτη για το πώς μπορεί να τύχει χειρισμού η αναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), πρόταση η οποία υιοθετήθηκε πλήρως. Για αυτό και η Κύπρος, είπε, ήταν έτοιμη ακριβώς μετά την ανακοίνωση της ΕΤΑ να ανακοινώσει την επόμενη μέρα το μορατόριουμ, που συνάδει πλήρως με τις προδιαγραφές.

Παρότρυνε επίσης τις τράπεζες να προβούν ολοταχώς στον σχεδιασμό μέτρων και να τα αναφέρουν στην ΚΤΚ. Τέλος, έκανε γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα μελετά και περαιτέρω μέτρα που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Φραγή σε απολύσεις

Η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δεν γίνεται χωρίς όρους. Εισάγεται μορατόριουμ στις απολύσεις ώς τις 30 Σεπτεμβρίου (μέσω του ταμείου πλεονασμού), ενώ η παρεχόμενη ρευστότητα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων, αλλά για την αποπληρωμή οφειλών σε προμηθευτές, καταβολή μισθών και άλλες υποχρεώσεις για να μείνουν οι επιχειρήσεις εν ζωή. Θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τόκους υφιστάμενων δανείων, τα οποία είναι μέρος του υφιστάμενου προγράμματος.

«Επιχορηγούμε το παζάρι και όχι το τραπεζικό σύστημα, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Οι τράπεζες

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου, σε γραπτή του δήλωση, χαιρετίζει «το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν συνταχθεί στην προσπάθεια να φτάσουμε, ως κοινωνία, σε μέτρα που να στηρίζουν την απασχόληση και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Παραμένουν κάποιες διευκρινίσεις, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζω πως μέχρι το βράδυ της Παρασκευής θα μπορούμε να αναλύουμε πλέον συγκεκριμένα σενάρια και λύσεις με μοναδικό γνώμονα τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας».

Τραπεζικές πηγές, πάντως, μεταφέρουν μια επιφύλαξη για το εύρος της παροχής ρευστότητας. «Τα πολεμοφόδια της ρευστότητας δεν είναι απεριόριστα – γι’ αυτό και η νέα ρευστότητα θα πρέπει να διοχετευθεί με γνώμονα το γεγονός ότι είμαστε σε μαραθώνιο και πρέπει να αρκέσει ώς το τέλος αυτής της προσπάθειας. Στόχος είναι στο τέλος της κρίσης να αποφευχθεί η καταστροφή αξίας και η υπερβολική μείωση της απασχόλησης. Αυτό προϋποθέτει πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίοι και οι αυτοεργοδοτούμενοι. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα δεν πρέπει να εισπραχθούν ως χορηγία, αλλά ως στήριξη σε εκείνους που, στο τέλος της κρίσης, θα είναι σε θέση να δώσουν μισθούς, δουλειές και αξία στο σύνολο της οικονομίας. Έχουμε μόνο μία ευκαιρία να το κάνουμε σωστά και ο δρόμος είναι μακρύς», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Αναστολή δόσεων για εννέα μήνες και κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ

Η αναστολή καταβολής δόσεων έως το τέλος του 2020 θα εφαρμοστεί με διάταγμα το οποίο θα εκδοθεί με διαδικασία που προβλέπει νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση σήμερα στη Βουλή και καλύπτει επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και αυτοτελώς εργαζόμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πέραν των τραπεζών καλύπτει εταιρείες διαχείρισης δανείων, ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΚΟΑΓ. Στο τέλος της περιόδου τα δεδομένα θα επαναξιολογηθούν, και ανάλογα με τις αποφάσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα.

Για την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει γραπτό αίτημα, δηλαδή δεν θα είναι αυτόματη η αναστολή των καταβολών δόσεων.

Οι εγγυήσεις

Η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων έχει σκοπό:

  1. την παραχώρηση νέων χαμηλότοκων δανείων ύψους 1,75 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, και
  2. την επιδότηση μέρους του επιτοκίου σε φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Οι διάφοροι παράμετροι και όροι της παραχώρησης και χρήσης των κυβερνητικών εγγυήσεων θα αναφέρονται σε διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, το οποίο δύναται να αναθεωρείται σε τακτή βάση αναλόγως των επικρατουσών συνθηκών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια από 3 μήνες μέχρι και 6 χρόνια, εξαιρουμένων των τρεχούμενων λογαριασμών, που η μέγιστη διάρκεια της εγγύησης θα είναι το 1 έτος. Η διαδικασία παραχώρησης των κυβερνητικών εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρχίσει από τις αρχές Απριλίου και αναμένεται η παραχώρηση των πρώτων δανείων να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.

Επίσης, καθορίζονται χαμηλότοκα επιτόκια για τα νέα δάνεια που θα παραχωρηθούν, σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας. Η όποια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ενδεχομένως να θεωρείτο κρατική ενίσχυση από την ΕΕ.

Παραδείγματα επιτοκίων

(α) Το συνολικό επιτόκιο των νέων δανείων για μια μικρομεσαία επιχείρηση ή έναν αυτοτελώς εργαζόμενο θα ανέρχεται:

  • Για ένα εξασφαλισμένο δάνειο χρονικής διάρκειας μέχρι ένα έτος στο 0,75% και με χωρίς εξασφάλιση στο 1,25%.
  • Για ένα εξασφαλισμένο δάνειο χρονικής διάρκειας μέχρι 3 έτη στο 1% και με χωρίς εξασφάλιση στο 1,50%.
  • Για ένα εξασφαλισμένο δάνειο χρονικής διάρκειας μέχρι 6 έτη στο 1,50% και με χωρίς εξασφάλιση στο 2%.

(β) Αντίστοιχα, το συνολικό επιτόκιο των νέων δανείων για μια μεγάλη επιχείρηση θα ανέρχεται ως ακολούθως:

  • Για ένα εξασφαλισμένο δάνειο χρονικής διάρκειας μέχρι ένα έτος στο 1% και με χωρίς εξασφάλιση στο 1,50%.
  • Για ένα εξασφαλισμένο δάνειο χρονικής διάρκειας μέχρι 3 έτη στο 1,50% και με χωρίς εξασφάλιση στο 2%.
  • Για ένα εξασφαλισμένο δάνειο χρονικής διάρκειας μέχρι 6 έτη στο 2,50% και με χωρίς εξασφάλιση στο 3%.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.