Φόρμα αναζήτησης

«Δίχτυ» για μικρές επιχειρήσεις

Οι βουλευτές και οι οργανώσεις μικρομεσαίων και δανειοληπτών μετρούν ως νίκη την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Εμπορίου να εγκρίνει -και να προωθήσει για ψήφιση στην ολομέλεια- το τελικό κείμενο πρότασης νόμου η οποία εντάσσει και τις επιχειρήσεις στις διατάξεις της νομοθεσίας για τις καταχρηστικές ρήτρες συμβάσεων. Η τελευταία, σήμερα, αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα.
Από την άλλη, τραπεζικές πηγές τονίζουν στον ”Π” ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα δυσχεράνει περαιτέρω την πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Μάλιστα σε υπόμνημα που είχε υποβάλει ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου αναφέρεται ότι δεν υπάρχει ανάλογη ρύθμιση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ τυχόν εφαρμογή της θα αυξήσει το κόστος για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Οι τράπεζες φοβούνται ότι θα αμφισβητούνται με πιο μεγάλη ευκολία συμβατικές ρήτρες, διαταράσσοντας σχεδόν όλες τις επιχειρηματικές σχέσεις και δραστηριότητες. Το τελευταίο θα έχει ως αποτέλεσμα να εγκρίνονται πιο δύσκολα νέα δάνεια.

Η πρόταση
Η πρόταση νόμου, την οποία εκπόνησε ο Χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, προβλέπει ότι θα καλύπτονται από τη νομοθεσία για την προστασία των φυσικών προσώπων και εταιρείες συγκεκριμένου μεγέθους, και ειδικότερα οι πολύ μικρές εταιρείες.
Η νομοθεσία θα καλύπτει επιχειρήσεις που πληρούν δύο από τα εξής τρία κριτήρια: να έχουν κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, να έχουν μέχρι 3 υπαλλήλους και να διατηρούν ενεργητικό μέχρι 700.000 ευρώ.
«Υπάρχει μεγάλη συναίνεση ούτως ώστε να δώσουμε την προστασία που χρειάζεται από τούδε και στο εξής σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Αντρέας Κυπριανού.
«Θα δοθεί”, πρόσθεσε, ”ομόφωνα μια τετράμηνη περίοδος προσαρμογής στη νέα νομοθεσία […]επιτέλους θα δώσουμε ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα κατάχρησης από κανέναν ο οποίος συμβάλλεται για σκοπούς επιχειρηματικής δράσης».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτήρισε απόλυτα αναγκαία την προτεινόμενη νομοθεσία. «Αν μια ρήτρα είναι καταχρηστική για έναν καταναλωτή φυσικό πρόσωπο, δεν μπορεί παρά να είναι καταχρηστική και για ένα φυσικό πρόσωπο που επιχειρεί βιοποριστικά όπως επίσης και για μια μικρή επιχείρηση, όπου οι μέτοχοι είναι και το προσωπικό της», είπε
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σημείωσε ότι ελήφθησαν υπόψη και οι παρατηρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
«Σε αυτές τις καταχρηστικές ρήτρες μπαίνει και το επιτόκιο κυμαινόμενης επιβάρυνσης, το οποίο θα μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική ρήτρα, εφόσον δεν το έχουν ζητήσει οι εμπορευόμενοι», πρόσθεσε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.