Φόρμα αναζήτησης

Διαβούλευση για τις ρήτρες τραπεζών

Μία από τις τέσσερις τράπεζες με τις οποίες βρίσκεται σε διαβούλευση ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών για το θέμα των καταχρηστικών ρητρών σε δανειακές συμβάσεις τροποποίησε τα συμβόλαιά της και απάλειψε τους προβληματικούς όρους, ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών βρίσκεται σε διαβούλευση με τέσσερις τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα -συμπεριλαμβάνει και τη πρώην Συνεργατική Τράπεζα- Alpha Bank και Societe Generale) στο πλαίσιο νομικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών προχώρησε τον περασμένο μήνα, μέσω δικηγορικού γραφείου, σε επίδοση δύο επιστολών προς τις τέσσερις τράπεζες με σκοπό να βρεθεί λύση στο θέμα των καταχρηστικών ρητρών.

«Μετά την αποστολή των επιστολών, πήραμε απαντήσεις από τις τέσσερις τράπεζες, οι οποίες μας ζήτησαν χρόνο για διαβούλευση και να ορίσουμε μαζί με τους δικηγόρους μας συνάντηση για να μιλήσουμε», σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης.

Επίσης, εξήγησε ότι ο σύνδεσμος έδωσε δύο μήνες μέγιστο χρονικό διάστημα για διαβούλευση και ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα αποφασιστούν τα επόμενά τους βήματα ως Σύνδεσμος Καταναλωτών.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, πριν την κατάθεση της οποιαδήποτε αίτησης στο δικαστήριο», πρόσθεσε.

Περιεχόμενο

Η κίνηση του Συνδέσμου Καταναλωτών έχει ως στόχο την υλοποίηση αποφάσεων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή η οποία εντόπισε καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις. Οι αποφάσεις αυτές παραμένουν σε εκκρεμότητα τουλάχιστον επί μία τριετία, ωστόσο, επειδή δεν είναι εκτελεστέες θα έπρεπε να είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο το οποίο να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή τους. Ο σύνδεσμος ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε νομικά μέτρα επειδή δεν το έχει πράξει, μέχρι σήμερα, η Νομική Υπηρεσία.

Οι αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αφορούν παράπονα δανειοληπτών για στεγαστικά δάνεια. Η υπηρεσία έκρινε ως καταχρηστικά, μεταξύ άλλων:

  • τη σταδιακή εκταμίευση του δανείου κατά την κρίση της τράπεζας με μεταφορά του εκάστοτε εγκρινόμενου τμήματος του δανείου σε ειδικό καταθετικό λογαριασμό που τοκίζεται με επιτόκιο επιλογής της τράπεζας, το οποίο ο καταναλωτής αποδέχεται εκ των προτέρων, χωρίς να γνωρίζει το ύψος του, ή έστω τα κριτήρια καθορισμού του.
  • τη σύνδεση της δανειακής σύμβασης με ασφαλιστική σύμβαση, της οποίας η μη πληρωμή των ασφαλίστρων μπορεί να θεωρηθεί δανειακή συμβατική παράβαση και να οδηγήσει σε καταγγελία του δανείου από μέρους της τράπεζας.
  • τη μονομερή μεταβολή επιτοκίων, δικαιωμάτων, υπηρεσιών, την άμεση εξόφληση και το γενικό δικαίωμα επισχέσεως.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.