Φόρμα αναζήτησης

Διάλογο για εθνικό κατώτατο ανακοίνωσε η Ζέτα

Υπέρ της εισαγωγής ενός εθνικού κατώτατου μισθού είναι η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί μέσα από τον διάλογο και εφόσον επικρατήσουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Μετά από συνάντηση που είχε το πρωί χτες με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και συνεργάτες του στο γραφείο της, συζήτησε μεταξύ άλλων και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Στις δηλώσεις της η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα γίνει διάλογος για την εφαρμογή ενός εθνικού κατώτατου μισθού, ενώ σημείωσε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των λόγων για τους οποίους δεν θεσμοθετήθηκε ακόμα.

«Όπως οδεύουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, ελπίζουμε και θέλουμε να εφαρμοστεί ένας εθνικός κατώτατος μισθός», είπε.
Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος έτσι ώστε να προωθηθούν τομές οι οποίες είναι αναγκαίες για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο κατώτατος μισθός «είναι κάτι που θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί η ανεργία, αλλά και να τερματιστεί η εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων». Ανέφερε ακόμη ότι η Συμμαχία Πολιτών θα στηρίξει έμπρακτα τον διάλογο και θα εγκαινιάσει έναν νέο γύρο διαλόγου με τις συντεχνίες, τις οποίες κάλεσε «να αναγνωρίσουν αυτήν την αναγκαιότητα και να στηρίξουν το υπουργείο προς αυτήν την κατεύθυνση». Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαία, όπως είπε, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αδικείται με πολύ χαμηλούς μισθούς, τους οποίους το κράτος αναγκάζεται μετά να καλύψει με συμπληρωματικά επιδόματα.

«Βρήκαμε πολύ θετική ανταπόκριση από την πλευρά της υπουργού», είπε ο κ. Λιλλήκας, και έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο με την υπουργό.
Ανέφερε ότι, όπως και κατά την προηγούμενη πενταετία, η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί καθώς «πρόκειται για ένα κρίσιμο υπουργείο, με υπηρεσίες που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων».

Είπε, τέλος, ότι η Συμμαχία Πολιτών θα συμβάλει στον βαθμό που μπορεί με τις δικές της εισηγήσεις, για να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες και στον τρόπο λήψης αποφάσεων «έτσι ώστε να νιώσουν οι πολίτες ότι το κράτος είναι δίπλα τους».