POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δάνεια και από τον Κεντρικό ΦορέαΜπορεί οι τράπεζες να έδιναν αβέρτα δάνεια και χωρίς εξασφαλίσεις την περασμένη δεκαετία και το αποτέλεσμα φάνηκε στην πορεία όπου με τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης τα μη εξυπηρετούμενα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά για μια μερίδα Κυπρίων το να πάρουν δάνειο για να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μιλάμε για μια μεγάλη μερίδα προσφύγων που δεν κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους μετά το ’74 και οι οποίοι είχαν μεγάλη ανάγκη τη στήριξη από την πολιτεία. Για αυτούς τους ανθρώπους η δημιουργία του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών πριν από μια 20ετία έμοιαζε με βάλσαμο… 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο Κεντρικός Φορέας στέκεται ως συμπαραστάτης των πολιτών με περιουσία στα κατεχόμενα, δίνοντας αξία στα κοτσάνια τους που βρίσκονται στον κυπριακό βορρά, παραχωρώντας δάνεια φοιτητικά, επαγγελματικά για νέους κάτω των 40, δάνεια ιατρικής περίθαλψης αλλά και καλύπτοντας τους τόκους για επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια από εμπορικές τράπεζες.
Κάνοντας τον απολογισμό της δράσης του Κεντρικού Φορέα από το 1996 έως τον Νοέμβριο του 2016, η διευθύντρια του οργανισμού Λουκία Ευσταθίου, μας ανέφερε πως έχουν συνολικά εγκριθεί 55 χιλιάδες αιτήσεις και εξυπηρετήσεις 1,1 δισ. ευρώ για κάλυψη σπουδαστικών, επαγγελματικών, ιατροφαρμακευτικών και στεγαστικών δανείων.

Μέσα σε αυτές τις 55 χιλιάδες αιτήσεις περιλαμβάνονται 10 χιλιάδες αιτήσεις που αφορούν την επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων και αφορούν δάνεια που ανέρχονται σε 665 εκατ. ευρώ.

“Για πολλούς Κύπριους το να πάρουν δάνειο ήταν μια εξαιρετική δύσκολη διαδικασία. Πιστεύω πως ο Κεντρικός Φορέας έδωσε ανάσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Μόνο και μόνο από τον αριθμό των αιτήσεων που εγκρίθηκαν και του ποσού των εξυπηρετήσεων που δόθηκαν είναι εμφανές πως οι έχοντες περιουσία στα κατεχόμενα είχαν μεγάλη ανάγκη την ύπαρξη του φορέα”, επισημαίνει η κυρία Ευσταθίου, προσθέτοντας πως αρκετοί “πελάτες” του Κεντρικού Φορέα μεταφέρουν την πραγματικότητα πως εάν απουσίαζε ο οργανισμός αυτός δεν θα μπορούσαν ποτέ να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Διαθέσιμα 46 εκατ. ευρώ

Τα δάνεια παραχωρούνται με κεφάλαια του Κεντρικού Φορέα, όπως σημειώνει η κυρία Ευσταθίου. Ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν 46 εκατ. ευρώ, αλλά δεν εξαντλήθηκε ολόκληρος. Άλλα τόσα, δηλαδή 46 εκατ. ευρώ θα ζητήσει και φέτος ο Φορέας μέσα από τον προϋπολογισμό του που ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή.

Από αυτά τα 40 εκατ. πάνε στα σπουδαστικά δάνεια, το 1 εκατ. στα ιατροφαρμακευτικά δάνεια και τα 5 εκατ. είναι διαθέσιμα για την έναρξη επαγγελματικής δραστηριοποίησης από νέους επιστήμονες. Ένα πρόγραμμα που είχε λιγότερη ανταπόκριση πέρσι από την αναμενόμενη για αυτό ο Κεντρικός Φορέας θέλει να μπει δυναμικά φέτος και να δώσει τα 5 εκατ. που αναλογούν σε αυτή τη δράση του.

Τα προϊόντα που τρέχουν

Οι δικαιούχοι για δάνειο από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, είναι οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας στα κατεχόμενα, είτε είναι πρόσφυγες είτε μη πρόσφυγες. Οι κατηγορίες δανείων είναι οι εξής:

1. Για φοιτητικά δάνεια παραχωρούνται μέχρι 105 χιλιάδες ευρώ. Καλύπτονται σπουδές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Καλύπτονται τα δίδακτρα, εκεί όπου υπάρχουν, αλλά και τα έξοδα διαβίωσης. Για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, εάν κάποιος πάρει το λεγόμενο ευρωπαϊκό δάνειο για πλήρη κάλυψη των διδάκτρων, ο φορέας δεν καλύπτει τα δίδακτρα. Καλύπτει όμως τα έξοδα διαβίωσης που ανέρχονται σε 8.000 ευρώ το χρόνο. Τα χρήματα αυτά δεν δίνονται εφάπαξ, αλλά κάθε χρόνο με την εγγραφή.

Οι δικαιούχοι πρέπει να παρουσιάσουν την εγγραφή στο πανεπιστήμιο στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, την τράπεζα δηλαδή με την οποία συνεργάζεται ο Κεντρικός Φορέας για αυτά τα δάνεια και παρουσιάζοντας την εγγραφή θα πάρουν τη δόση που τους αναλογεί για κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Οι όροι αποπληρωμής του δανείου θεωρούνται ευνοϊκοί, αφού παραχωρείται περίοδος χάριτος κατά την οποία οι αιτητές πληρώνουν μόνο τους τόκους, με το επιτόκιο να ανέρχεται μόλις στο 1%. Η περίοδος χάριτος είναι όση είναι η διάρκεια σπουδών συν ένας χρόνος. Αν δηλαδή οι σπουδές είναι τέσσερα χρόνια, η αποπληρωμή του κεφαλαίου ξεκινά στον έκτο χρόνο.

2. Το άλλο μεγάλο σχέδιο του Κεντρικού Φορέα είναι η παραχώρηση δανείου για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καλύπτει σοβαρούς ιατρικούς λόγους, σοβαρές παθήσεις και εγχειρήσεις και το μέγιστο της παραχώρησης είναι οι 85 χιλιάδες ευρώ. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 1%.

3. Το νέο σχέδιο του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες είναι η δανειοδότηση για επαγγελματική δραστηριοποίηση νέων επιστημόνων, μέχρι 40 ετών. Είναι ένα σχέδιο το οποίο απευθύνεται σε πτυχιούχους και το ποσό που παραχωρείται είναι μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ. Δίνεται μόνο για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για την άσκηση του επαγγέλματός τους. Μάλιστα δεν είναι απαραίτητο η δραστηριοποίησή τους να αφορά τον τομέα που έχουν σπουδάσει.

4. Άλλα σχέδια αφορούν την επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια. Για να δικαιούται κάποιος να υποβάλει αίτηση θα πρέπει να συνάψει δάνειο από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, είτε για αγορά σπιτιού, είτε για επαγγελματικούς σκοπούς.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.