Φόρμα αναζήτησης

Δάνεια ΕΤΕπ €65 εκατ. προς Ελληνική-Συνεργατισμό με κρατικές εγγυήσεις

Νέες συμφωνίες δανείων ύψους €25 εκατομμυρίων και €40 εκατ. αντίστοιχα υπογράφει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα, με κρατικές εγγυήσεις, με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Κύπρο με ελκυστικά επιτόκια.

Όπως αναφέρει, ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο ΥΠΟΙΚ, παρουσία της Διευθύντριας της ΕΤΕπ για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη Ανίτα Φούστενμπεργκ και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Παράλληλα, στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης αξιολόγησης της μέχρι τώρα υλοποίησης του Σχεδίου παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid-caps) στην Κύπρο.

Η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ, επιτρέπει στην τράπεζα να υπογράψει συμφωνίες χρηματοδότησης με τις κυπριακές εμπορικές τράπεζες με χαμηλά επιτόκια (καλύπτοντας το ρίσκο της χώρας), προκειμένου αυτά να παραχωρούνται στις ΜΜΕ και στις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης με ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους.

Να σημειωθεί λόγω της επιτυχίας του προγράμματος, η Κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Νοέμβριο να αυξήσει το συνολικό σχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων στο €1 δις από τα €750 εκατ. που ήταν προηγουμένως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ