Φόρμα αναζήτησης

Cyprus Seeds: Χρηματοδότηση σε επτά επιστημονικές έρευνες για να γίνουν επιχειρήσεις

Η επιχειρηματική ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, οι οποίες εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από τον οργανισμό Cyprus Seeds (2019-2020), συζητήθηκαν σε πρόγευμα εργασίας στη Λευκωσία, το οποίο οργάνωσε ο οργανισμός. Τα έργα αφορούν μεταδιδακτορικές έρευνες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, τέσσερα έργα βασίζονται στον τομέα της υγείας, δύο στον τομέα της ενέργειας και ένα στον τομέα της τεχνολογίας, από τα οποία τα τρία προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα δύο από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ένα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Ο Cyprus Seeds αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και βοηθά στην εμπορευματοποίηση καινοτόμων ερευνών που πραγματοποιούνται σε κυπριακά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Στόχος του είναι η σύνδεση της έρευνας με την πραγματική αγορά, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και την παραμονή των νέων ανθρώπων στην Κύπρο.

Διαδικασία έγκρισης

Ο Cyprus Seeds προκήρυξε διαγωνισμό στον οποίο δήλωσαν συμμετοχή 36 ερευνητές. Οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν από εξωτερικούς αξιολογητές. Έπειτα από την πρώτη αξιολόγηση, 16 αιτήσεις πέρασαν στο επόμενο στάδιο, όπου οι ομάδες παρουσίασαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Στο τελικό στάδιο της χρηματοδότησης εγκρίθηκαν οι 7 καλύτερες, καινοτόμες ιδέες.

Μυστικά επιτυχίας

Στη συνάντηση εργασίας, παρείχαν συμβουλές σε νέους και επίδοξους επιχειρηματίες η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Levitronix Technologies και «άγγελος επενδυτής», Μαρίνα Χατζοπούλου και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής στο Κυπριακό Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και Διευθύνων Σύμβουλος της NIPD Genetic, Φίλιππος Πατσαλής.

Η κα Χατζοπούλου κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κάνουν «κάτι καινούργιο, που δεν έκανε κανείς» και ότι «ο μόνος που έχει την απάντηση είναι ο πελάτης». Από την άλλη πλευρά, ο Δρ. Πατσαλής πρόσθεσε ότι: «μην φοβάσαι να πεις δεν ξέρω, θα μάθω» και «μην φοβάσαι ή ντρέπεσαι να κάνεις σημαντικά πράγματα».

Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης ενός καλού επιχειρηματικού σχεδίου που θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των πελατών.  Η ισορροπία τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή, μια εξαιρετική ομάδα απαρτιζόμενη από έμπιστα άτομα, η πρωτοτυπία στον τρόπο πώλησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών και η συγκέντρωση στον πρωταρχικό στόχο είναι μερικά από τα απαραίτητα στοιχεία για να οδηγήσουν στην κορυφή της επιτυχίας.

Επιπλέον, οι χρηματοδότες, οι φίλοι και η οικογένεια αποτελούν σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας. Πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών αποτελούν η συνεχόμενη όρεξη για περαιτέρω γνώση, η τόλμη, η έγκαιρη δράση και η στρατηγική σχετικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της λειτουργίας της επιχείρησης.