Φόρμα αναζήτησης

Crash test: Προτεραιότητα όλων το επιχειρείν

Η ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας έχει έναν μεγάλο νικητή: την επιχειρηματικότητα. Δεύτερο στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η θέση ότι πρέπει να υπάρξει και κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά στο μέτωπο αυτό οι θέσεις των υποψηφίων της αντιπολίτευσης απέχουν από όσα μπορούν να γίνουν με βάση τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων, όλοι θα πρέπει να περιμένουν να περιμένουν για μερικές εβδομάδες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ετοιμάζει μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο για τη σύσταση εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με βάση τους ισχύοντες τραπεζικούς κανόνες και τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές από τις εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί στα κράτη μέλη. Όλοι επίσης εκφράζουν διάθεση στήριξης ομάδων του πληθυσμού που υπέστησαν άμεσες απώλειες το 2013, προτείνουν διάφορους τρόπους αποκατάστασης, με το μεγάλο ερωτηματικό για τον Κύπριο ψηφοφόρο –που δεν απαντήθηκε με σαφήνεια- το πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα σχέδια.

Μεταρρυθμίσεις

Αφήνοντας στην άκρη το θέμα των τραπεζών –για το οποίο ο ρόλος της κυβέρνησης είναι περιορισμένος, ενώ η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει εντός του 2018 τη νομοθεσία για την τιτλοποίηση των δανείων και αλλαγές στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, όπως αυτές προκύψουν από έκθεση προόδου- η μεταρρυθμιστική ορμή των υποψηφίων επικεντρώνεται σε σειρά δράσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μία εθνική συναίνεση για τη διευκόλυνση του επιχειρείν, με πολλές από τις προτάσεις των υποψηφίων να έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Κοινό στοιχείο και η ανάγκη παρέμβαση στην αγορά εργασίας, με την διεύρυνση του θεσμού του κατώτατου μισθού, προοπτική που δεν απέκλεισε ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ αποτελεί σαφή δέσμευση του Σταύρου Μαλά.

Διαβάστε τα Crash Test του «Π»:

Λέξη κλειδί… η μεταρρύθμιση 

Μπαγιάτικο το Κυπριακό

Μαλάς Vs Νικόλας: Το crash test των συγκεντρώσεων

Αυτό που επίσης είναι κοινό ότι δεν αγγίζονται θέματα που κρατούν «ζεστά» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά καίνε. Η προοπτική των αποκρατικοποιήσεων έμεινε εκτός ατζέντας, με τον Γιώργο Λιλλήλα να εκφράζει μία ενδιάμεση πρόταση, την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή με μειοψηφικό πακέτο μετοχών σε ημικρατικούς οργανισμούς, ο οποίος θα αναλάβει και το μάνατζμεντ. Ο Νίκος Αναστασιάδης διατηρεί την κυβερνητική πρόταση για ίδρυση Cyta Ιδιωτικού Δικαίου με μέτοχο τον κράτος, ενώ Μαλάς και Παπαδόπουλος μιλούν για εκσυγχρονισμό και ο Χρίστος Χρίστου ζητεί την απομάκρυνση των κομμάτων. Επόμενο κοινό στοιχείο αποτελεί η στήριξη παραδοσιακών τομέων της οικονομίας (τουρισμός, υπηρεσίες κ.λπ.) και της υπαίθρου.

Η αδυναμία

Αυτό, όμως, που λείπει από όλα τα προγράμματα είναι η ιεράρχηση των αναγκών της χώρας και ένα σαφές όραμα για το πού θέλουν να δουν την Κύπρο. Η αποκατάσταση των αδικιών του 2013, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης ή η ίδρυση one shop stop για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και επενδυτών και η υλοποίηση προγραμμάτων για τη στήριξη της απασχόλησης είναι πολιτικές που χρειάζονται, αλλά δεν αποτελούν έναν χάρτη πορείας για την Κύπρο του 2030, ή ακόμη καλύτερα του 2050.

Τέλος, στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και δυνητικό κίνδυνο για ολόκληρη την οικονομία, η προσέγγιση είναι φοβική. Η αντιμετώπιση των ΜΕΔ απαιτεί ειλικρίνεια ως προς τη διάγνωση του προβλήματος (σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα βιώσιμης αναδιάρθρωσης και αν δεν πληρούνται κάποια κοινωνικά κριτήρια πρέπει να ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία) και αυστηρότητα. Ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών αποτελεί προαπαιτούμενο πριν ανοίξουμε συζήτηση για άλλες δράσεις. Δεν είναι δυνατό να ψάχνεις χρήματα για έναν κρατικό φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων και την ίδια ώρα κάποιοι να μην πληρώνουν σκόπιμα, παραμορφώνοντας το μέγεθος του προβλήματος.