Φόρμα αναζήτησης

Χρονιά ΜΕΔ το 2020

Χρονιά εξελίξεων στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να είναι το 2020, με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου να δείχνει προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών μέσω πώλησης των «κόκκινων δανείων».
Στην ημερίδα με θέμα «Χρέος και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια: Επιτεύγματα και Προκλήσεις» που διοργάνωσε χθες η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Ηροδότου κάλεσε τις τράπεζες -με ειδική αναφορά στις μικρότερες, μη συστημικές- να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους τώρα που το περιβάλλον είναι ευνοϊκό.

Ο κ. Ηροδότου εξήγησε γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή:

1ον) Το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων έχει θετική συμβολή στις προσπάθειες πώλησης. Ειδικότερα, τα αρνητικά επιτόκια έχουν θετική επίδραση στις αποτιμήσεις της ακίνητης περιουσίας, κάτι που οδηγεί με μείωση των απαιτήσεων για προβλέψεις. Επιπλέον η ζήτηση για αποδόσεις οδηγεί και σε υψηλότερη ζήτηση για ακίνητα, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές, που με τη σειρά του βοηθά τις πωλήσεις δανείων.
«Γι’ αυτό προτρέπω τις τράπεζες να κινητοποιηθούν και να διορθώσουν τους ισολογισμούς ενόσω διατηρούνται αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες», σημείωσε.

2ον) Με μεγάλο αριθμό ΜΕΔ η συμμόρφωση με επικείμενες εποπτικές απαιτήσεις για ελάχιστες επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL, πρόκειται για ένα επιπλέον κεφαλαιακό μαξιλάρι με τον σχηματισμό περιουσιακών στοιχείων επιλέξιμων για «κούρεμα» αν μια τράπεζα τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης ώστε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμμετοχής των καταθέσεων στο bail in) θα αποβεί κοστοβόρα.
«Το επίπεδο του MREL που απαιτείται από τις τράπεζες εξαρτάται από τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία και συνεπώς το επίπεδο των ΜΕΔ αποτελεί σημαντική παράμετρο στον υπολογισμό του και για τις τράπεζες μας αυτό είναι μια ακριβή κεφαλαιακή απαίτηση», εξήγησε.

Το θεσμικό πλαίσιο

O κ. Ηροδότου, αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας για την Κύπρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Πάολο Φιορέτι, τόνισαν τη σημασία της ύπαρξης ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, ως απαραίτητου συστατικού στοιχείου για να διευκολυνθεί η πώληση δανείων. Ουσιαστικά αποδοκιμάστηκαν οι τελευταίες αλλαγές στο πλαίσιο για τις εκποιήσεις, με τον σχετικό νόμο να έχει αναφερθεί στο Ανώτατο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, που δεν δίνει κίνητρα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, είναι «απόλυτα αναγκαίο συστατικό» για τη μείωση των ΜΕΔ, σημείωσε ο κ. Ηροδότου.
Ο κ. Φιορέτι ανέδειξε και μια διάσταση που είχε φύγει από το προσκήνιο: την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων λόγω της χαλάρωσης του θεσμικού πλαισίου.
«Τυχόν τροποποιήσεις στη νομοθεσία (σ.σ. για τις εκποιήσεις) εισάγουν αβεβαιότητα και η αποδυνάμωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερο ενδιαφέρον από επενδυτές (σ.σ. για αγορά δανείων). Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε περαιτέρω απαιτήσεις για προβλέψεις και, ενδεχομένως, σε ανάγκη για πρόσθετο κεφάλαιο για τις τράπεζες, επηρεάζοντας αρνητικά την τιμή πώλησης των χαρτοφυλακίων ΜΕΔ», ανέφερε ο Ιταλός τεχνοκράτης.

Ο μηχανισμός για αναδιαρθρώσεις 

O μηχανισμός για την επίλυση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενου δανεισμού δεν θα συνοδεύεται με αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά θα αποτελεί μέρους του πλαισίου για τις εκποιήσεις, όπως αυτός είχε τροποποιηθεί το 2018, εξήγησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Παραθέτοντας τις βασικές αρχές του μηχανισμού, ο κ. Ηροδότου είπε πως αυτός θα έχει καλά καθορισμένα χρονοδιαγράμματα «ώστε να μην δημιουργηθεί αβεβαιότητα για τις τράπεζες, τους επενδυτές και όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο μηχανισμός, πρόσθεσε, θα είναι διαφανής και αποτελεσματικός. Όλα αυτά γίνονται, συμπλήρωσε, για να διασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός δεν θα τυγχάνει εκμετάλλευσης από στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά θα είναι μια διαφανής και έγκαιρη πλατφόρμα, την οποία να χρησιμοποιήσει ένας δανειολήπτης που έχει παράπονο από μια τράπεζα προκειμένου να βρει την ορθή προσέγγιση.
Ο κ. Ηροδότου παραδέχτηκε ότι έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του μηχανισμού λόγω της διαβούλευσης με την ΕΚΤ.
Θέλουμε ό,τι παρουσιάσουμε να έχει την έγκριση της ΕΚΤ, ανέφερε. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της ΚΤΚ και του ΥΠΟΙΚ για κάποια διαδικαστικά θέματα και μετά την ολοκλήρωση και τη συμφωνία επί των διαδικαστικών αυτών θεμάτων, θα γίνει η τελική διαβούλευση με την ΕΚΤ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.