POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Χρονιά αποφάσεων για το ψηφιακό ευρώΟι παλαιότεροι θα θυμούνται -και ίσως να το έχουν διηγηθεί σε νεότερους- ότι η πληρωμή των μισθών γίνονταν με μετρητά, «ζωντανά», χωρίς τράπεζες. Τα χρήματα κατέληγαν στο πορτοφόλι. Σήμερα το πορτοφόλι μας είναι το κινητό (σχεδόν όλες οι τράπεζες διαθέτουν «ψηφιακά πορτοφόλια»). Ίσως να βρισκόμαστε κοντά σε μία νέα περίοδο, στην οποία κάθε επιχείρηση θα μπορεί να καταβάλλει μισθούς στο «ψηφιακό πορτοφόλι» των υπαλλήλων της και θα πληρώνει προμηθευτές στο «ψηφιακό ταμείο» των επιχειρήσεων. Το αν και πόσο σύντομα θα έρθει αυτή η νέα εποχή στις ψηφιακές πληρωμές θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη νέα χρονιά που ξεκινά. 

Στις 12 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής δημόσιας διαβούλευσης για την εισαγωγή του ψηφιακό ευρώ, η οποία ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου με τη δημοσίευση σχετικής έκθεσης από ομάδα δράσης υψηλού επιπέδου του Ευρωσυστήματος και την έναρξη δοκιμών για το νέο ηλεκτρονικό νόμισμα. Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι στα μέσα του 2021 θα λάβει τις αποφάσεις της.

Ειδικοί και αναλυτές με αρθρογραφία σε διεθνή μέσα επικοινωνίας προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει να εισάξει τελικά ένα ψηφιακό μέσο πληρωμών που θα συνυπάρχει με το νόμισμα σε φυσική μορφή. Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ψηφιακών πληρωμών τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας, η ταχεία ανάπτυξη πλατφορμών πληρωμών, αλλά και η απόφαση του facebook να δημιουργήσει το δικό του ψηφιακό νόμισμα, ωθεί τις Κεντρικές Τράπεζες σε ανάληψη πρωτοβουλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χρήστες του facebook.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει το τρένο και σε αυτή την παγκόσμια τεχνολογική μάχη, σχολίασε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.  Οι ανταγωνιστές των παραδοσιακών τραπεζών δεν είναι οι άλλες τράπεζες, αλλά τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Apple, η Amazon, η Google, η Facebook. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι τραπεζίτες (και οι Κύπριοι). Οι κολοσσοί αυτοί είναι σε θέση, χάρη στο μέγεθός τους, να χτίσουν (και χτίζουν) ελκυστικά συστήματα ψηφιακών πληρωμών. Για τις εποπτικές αρχές, η συγκέντρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών από ιδιωτικές εταιρείες είναι μία πρόκληση, καθώς χάνεται ο έλεγχος της ροής των χρημάτων, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει στη μάχη για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ή/και κατά της φοροδιαφυγής. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες  αποφάσιζαν να στραφούν σε ξένα ψηφιακά μέσα πληρωμής; Η απάντηση είναι ότι αυτό ίσως να υπονόμευε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική κυριαρχία στη ζώνη του ευρώ. Το τελευταίο αρκεί για την ανάληψη δράσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ήδη έχει κυκλοφορήσει την ψηφιακή εκδοχή του νομίσματος της χώρας, γεγονός που αποτελεί ήδη πρόκληση για όλες τις Κεντρικές Τράπεζες των μεγάλων οικονομιών.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι στον τομέα των πληρωμών σημειώνονται ριζικές αλλαγές και οι Κεντρικές Τράπεζες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Οι πληρωμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υποστηρίζονται από μία ανταγωνιστική και καινοτόμο αγορά που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει την καταναλωτική ζήτηση, διατηρώντας παράλληλα την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Σε αυτό το περιβάλλον καταρτίστηκε και μία ολοκληρωμένη στρατηγική πληρωμών για την ψηφιακή εποχή.

Τα χαρακτηριστικά

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα επίσημο νόμισμα υπό την σκέπη μίας Κεντρικής Τράπεζας και με αξία ίση με αυτήν του ευρώ σε φυσική μορφή (και όχι ένα κρυπτονόμισμα με μεταβαλλόμενη αξία), θα αποτελέσει τομή στον τομέα των πληρωμών. Σκοπός του δεν είναι να αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς αυτά. Ο συνδυασμός αυτός δίνει στους πολίτες περισσότερες επιλογές και διευκολύνει τις πληρωμές τους, πράγμα που ενισχύει τη χρηματοπιστωτική ενσωμάτωση.

Στην παρούσα φάση, η ΕΚΤ δεν προσδιορίζει κάποιον συγκεκριμένο τύπο ψηφιακού ευρώ. Εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της ζώνης του ευρώ έχουν καθορίσει ορισμένες βασικές απαιτήσεις για το ψηφιακό ευρώ, όπως εύκολη πρόσβαση, σταθερότητα, ασφάλεια, αποδοτικότητα, προστασία προσωπικών δεδομένων και συμμόρφωση με τον νόμο. Αυτές οι απαιτήσεις θα καθορίσουν και το ποια θα είναι η μορφή του.

«Το ευρώ ανήκει στους Ευρωπαίους και εμείς είμαστε οι θεματοφύλακές του. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ, εφόσον προκύψει η ανάγκη», τονίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το νόμισμά μας είναι κατάλληλο για το μέλλον. Η αδράνεια δεν είναι επιλογή», σημειώνει από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα. 

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι «το ψηφιακό ευρώ θα καθιστούσε τις καθημερινές πληρωμές ταχύτερες, ευκολότερες και ασφαλέστερες. Θα μπορούσε να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ενθαρρύνει ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές μικρής αξίας. Η ΕΚΤ και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της ζώνης του ευρώ διερευνούν τα οφέλη και τους κινδύνους ώστε το νόμισμα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες των Ευρωπαίων».

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα πρέπει να συνδέεται με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν έχουν τα χαρακτηριστικά χρήματος Κεντρικής Τράπεζας: οι τιμές τους είναι ασταθείς επειδή δεν έχουν καμία εγγενή αξία και δεν υπάρχει αξιόπιστο θεσμικό όργανο που να τα υποστηρίζει. Όσοι θα χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ, θα μπορούν να το εμπιστεύονται όσο και τα μετρητά, δεδομένου ότι και τα δύο υποστηρίζονται από μία Κεντρική Τράπεζα, κάτι που τα κρυπτοστοιχεία, όπως τα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins), δεν μπορούν να προσφέρουν.

Πότε θα είναι έτοιμο;
Κατά την υφιστάμενη φάση της προετοιμασίας, οι εργασίες επικεντρώνονται στη διαμόρφωση της συνολικής ιδέας, στην έναρξη δοκιμών πιθανών σχεδίων και στη συζήτηση με ενδιαφερόμενα μέρη και διεθνείς εταίρους. Περί τα μέσα του 2021 η ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα δρομολογήσει το έργο για το ψηφιακό ευρώ. Θα ακολουθήσει φάση έρευνας σχετικά με τις απαιτήσεις των χρηστών και των παρόχων υπηρεσιών. Θα χρειαστεί χρόνος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, προσβάσιμου και αποδοτικού ψηφιακού νομίσματος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.