POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης


Τάσος Γιασεμίδης

Η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομιών, με αύξηση στα ελλείμματα και δημόσιο χρέος, λόγω των δαπανών υγείας και των επιδομάτων/χορηγήσεων για διατήρηση των παραγωγικών δυνάμεων, απαιτεί την ορθολογιστική διαχείριση της επόμενης μέρας και αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Σημαντικό εργαλείο σύμφωνα και με την έρευνα της Standard & Poor’s για επαναφορά των οικονομιών σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, το οποίο εξετάζει δύο σενάρια (σενάρια χαμηλού και σημαντικού αντίκτυπου από την υιοθέτηση των μηχανισμών του Ταμείου) το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2026 1,5% με 4,1%.

Σημειώνεται ότι το όφελος για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τον χρόνο εκταμίευσης των κονδυλίων, το ποσοστό απορρόφησης και τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα που θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις/μέτρα που θα υιοθετηθούν, με βάση το πρόγραμμα που θα κατατεθεί, στην οικονομία. Οπότε κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς ώστε να διασφαλίσει γρήγορη εκταμίευση των κεφαλαίων και όσο το δυνατό μεγαλύτερη απορρόφηση.

Τα τελευταία εφτά χρόνια ο μέσος όρος του ποσοστού απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων από τα προγράμματα της ΕΕ όσον αφορά όλες τις χώρες που το αποτελούν είναι 51% ενώ το βέλτιστο σενάριο που καταλήγει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% αναφέρεται σε απορρόφηση ύψους 91%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό απορρόφησης για την Κύπρο σε αυτά τα εφτά χρόνια είναι κοντά στο 60% ενώ για την Ελλάδα είναι πάνω από 65%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Standard & Poor’s στο καλό σενάριο αξιοποίησης του Ταμείου, το ΑΕΠ της Κύπρου θα αυξηθεί σωρευτικά μέχρι το 2026 κατά 3,3%, ενώ της Ελλάδας κατά 8,3%, ενώ στο καλό σενάριο η αύξηση θα είναι 8,1% και 18,3% αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια όσον αφορά τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο, με πέραν του 35% να αφορά ζητήματα διασφάλισης του περιβάλλοντος και πέραν του 20% για εφαρμογή προγραμμάτων τεχνολογικής αναβάθμισης και ψηφιοποίησης της οικονομίας.

Μετά την Πορτογαλία και η Ελλάδα προχώρησε στην κατάθεση του σχεδίου της που αφορά τα κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις και σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δύναται να αντληθούν κοντά στα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση του ολοκληρωμένου τελικού σχεδίου από την κυπριακή κυβέρνηση, όπου θα καταγράφονται με λεπτομέρεια οι δράσεις και οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026.

Κατά καιρούς (κυρίως σε περιόδους ύφεσης) υπήρξαν αρκετές συζητήσεις για τις «ριζοσπαστικές» μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος και την ανάγκη το οικονομικό μοντέλο της χώρας να προσαρμοστεί στα νέα διεθνή πρότυπα της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας. Συζητήσεις που έγιναν πολλές φορές, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ουσιαστικό.

Σε περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων οι ανάγκες για μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη πιο έντονες, εφόσον από τη μια οδηγούν στον περιορισμό των δαπανών, τόσο των ελαστικών όσο και των ανελαστικών, και από την άλλη απελευθερώνουν τις παραγωγικές μονάδες της οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στις εκθέσεις της για την καθυστέρηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, θέμα πολύ ευαίσθητο πολιτικά ειδικά κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τα νομοσχέδια για την οποία επαναδιατυπώθηκαν μετά τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο.

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δικαστικού τομέα, της εξειδίκευσης όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, η διασφάλιση ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον οικονομικού μοντέλου, η διασφάλιση της σωστής αξιολόγησης, ανέλιξης και του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, το ενδεχόμενο δημοσιονομικό βάρος από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι ζητήματα που θα συζητηθούν.

Την ίδια στιγμή οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από την πανδημία. Μια από τις καινοτομίες που παρουσιάζει αυτό το νέο περιβάλλον είναι οι επενδύσεις που γίνονται με βάση την προσέγγιση ESG (Environment, Social, Governance).

Οι επενδυτές πέρα από την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών, που σκοπό έχουν τη διασφάλιση θετικών αποδόσεων στα κεφάλαια που επενδύουν, συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζοντας πολιτικές που αφορούν τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, την ενίσχυση κοινωνικών πρωτοβουλιών (σχέσεις με τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται, ισότητα των δύο φύλων) και φυσικά τη σωστή εταιρική διακυβέρνηση (επιχειρηματική ηθική, διαφάνεια, διαφθορά, λογοδοσία).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.