Φόρμα αναζήτησης

Χώρος για προσλήψεις -Διπλό όφελος από το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης στο Δημόσιο

Η εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης στον δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο, περιλαμβανομένων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης), με κίνητρο τη μη αναλογιστική μείωση κατά 12% της σύνταξης για όσους επιλέξουν την πρόωρη αφυπηρέτηση στα 63 έτη, δημιουργεί περιθώριο για νέες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Σε συνδυασμό με τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν λόγω της αποχώρησης προσωπικού με υψηλές αμοιβές, το περιθώριο για νέες προσλήψεις είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των 4.088 που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην εθελούσια.

Άλλωστε στόχος του σχεδίου είναι να αποχωρήσει με πλήρη δικαιώματα από τη δημόσια υπηρεσία προσωπικό μεγαλύτερης ηλικίας και με τον χώρο που θα δημιουργηθεί να γίνουν νέες προσλήψεις με προσωπικό το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής μετάβασης της κρατικής μηχανής.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων, ο αναλογιστής Μαρίνος Θεοδοσίου, από το σύνολο των 4.088 δυνητικά δικαιούχων, οι 1.175 είναι εκπαιδευτικοί και 2.913 προέρχονται από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Το κόστος για το Δημόσιο σε περίπτωση που όλοι οι δικαιούχοι θα επιλέξουν να αποχωρήσουν εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, με προσδόκιμο ζωής τα 82 έτη.

Ταυτόχρονα προκύπτουν σε βάθος χρόνου εξοικονομήσεις (μισθοί και εισφορές) ύψους 106 εκατ. ευρώ, με τον κ. Θεοδοσίου να σχολιάζει ότι θα μπορέσουν να γίνουν περισσότερες προσλήψεις νέων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το σχέδιο να αφορά κατά κύριο λόγο τους εκπαιδευτικούς, αλλά μετά από νομική γνωμάτευση ισχύει για το σύνολο του δημόσιου τομέα.

Ποιους αφορά

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή εφάπαξ μέτρου παροχής κινήτρων πρόωρης αφυπηρέτησης για τους συντάξιμους υπαλλήλους, τόσο του κρατικού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που είτε θα υπολείπονται πέντε έτη για τη συμπλήρωση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, είτε θα έχουν συμπληρώσει συνολικά 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας, μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί υφιστάμενη νομοθεσία η οποία προβλέπει την επιβολή αναλογιστικής μείωσης 12% στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα για όσους υποχωρούν νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο αφυπηρέτησης. Οι υπάλληλοι που θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο θα έχουν την ευχέρεια να το δηλώσουν εντός 45 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, έχει περιληφθεί ειδική πρόνοια ώστε να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς, δηλαδή μέχρι και τις 31.8.2020, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα αναφορικά με τη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Αντιδράσεις για ρυθμίσεις της ΑΤΑ

Τροπολογία για την καταβολή της ΑΤΑ στις συντάξεις του δημόσιου τομέα προκάλεσε αντιδράσεις, και το πιθανότερο είναι ότι θα εξεταστεί χωριστά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ύστερα από υπόδειξη της Νομικής Υπηρεσίας, εισάγεται τροποποίηση με την οποία οι συντάξεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναπροσαρμόζονται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με βάση τον δείκτη της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής με την καταβολή του 50% του ποσοστού της αύξησης του υποκείμενου δείκτη της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής κατά το έτος που προηγείται του έτους αναφοράς. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση, αλλά για εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας. Ωστόσο από τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ εκφράστηκε διαφωνία με τη συγκεκριμένη τροποποίηση, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο καταργεί τον κοινωνικό διάλογο για το θέμα και ζητήθηκε να παραμείνει η πρόβλεψη ότι θα καταβάλλεται η αποδιδόμενη ΑΤΑ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης εισηγήθηκε τα θέματα ΑΤΑ και των ποινών (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη διπλανή στήλη) να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο και να εξεταστούν αυτόνομα, ώστε να μην καθυστερήσει
η έγκριση του νομοσχεδίου για την εθελούσια. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση, με τα διορθωμένα κείμενα.

Συντάξεις χηρείας και ποινές

Στο νομοσχέδιο για την εθελούσια προστέθηκε διάταξη για την αναγνώριση, για σκοπούς σύνταξης χηρείας, του εκάστοτε συζύγου σε γάμο διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών, ακόμα κι αν ο γάμος έγινε μετά την αφυπηρέτηση του υπαλλήλου. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε δικαίωμα για σύνταξη χηρείας για σύζυγο, αν ο γάμος γινόταν μετά την αφυπηρέτηση. Όπως ανέφερε η εκ μέρους του Τμήματος Δημόσιας η Τούλα Τρυφωνος, με την τροποποίηση αυτή θα αναγνωρίζεται για σκοπούς σύνταξης χηρείας η τελευταία σύζυγος ή ο σύζυγος.

Με άλλη τροπολογία ρυθμίζονται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που καταβάλλονται στους δημόσιους υπαλλήλους σε περίπτωση επιβολής της πειθαρχικής ποινής της αναγκαστικής αφυπηρέτησης. Η ισχύουσα πρακτική είναι υπάλληλος που αποχωρεί να λαμβάνει όλα τα δεδουλευμένα που προβλέπονται, ανεξάρτητα της όποιας ποινής του είχε επιβληθεί.

Εισάγεται μια ενδιάμεση ποινή που ονομάστηκε «τερματισμός υπηρεσιών», ώστε υπάλληλος που έχει διαπράξει πολύ μεγάλο παράπτωμα να μην λαμβάνει όσα και ένας υπάλληλος που κάνει χρήση της πρόωρης αφυπηρέτησης.

Εκπρόσωποι ΣΕΚ και ΠΕΟ ανέφεραν ότι συμφωνούν με την ανάγκη επιβολής ποινών, ωστόσο θα πρέπει οι ημικρατικοί οργανισμοί να τροποποιήσουν τους κανονισμούς λειτουργίας τους, ενώ τόνισαν την ανάγκη να προηγηθεί διάλογος για το θέμα. Η ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι δεν έτυχε ενημέρωσης για το θέμα.

Συντάξεις ΤΚΑ

Στην επιτροπή κλήθηκε και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ωστόσο ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν άπτεται του υπουργείου της, αφού δεν αφορά τις συντάξεις που καταβάλλονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ωστόσο, έκανε γνωστό ότι σύντομα ολοκληρώνεται μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας, σε δηλώσεις του, τόνισε την ανάγκη κατάργησης της αναλογιστικής μείωσης του 12% στις συντάξεις να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.