Φόρμα αναζήτησης

Χείρα βοηθείας για δανειοδότηση επιχειρήσεων


δάνειο, τράπεζα

Mε ένα ποσό χρηματοδότησης ύψους μεταξύ 300 – 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να ωφελήθουν οι κυπριακές επιχειρήσεις μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (ΠΤΕ), το οποίο εν μέσω ύφεσης έρχεται να μειώσει το ρίσκο δανειοδότησης για τις τράπεζες. 

Το ταμείο θα παραχωρεί απευθείας εγγυήσεις προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ενώ περιλαμβάνει και δυνατότητα παροχής αντεγγυήσεων προς τα εθνικά σχέδια εγγυήσεων. Δικαιούχοι θα είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (οι οποίες εργοδοτούν μέχρι 3.000 άτομα προσωπικό). 

Η πρόσκληση

Tο Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει δημοσιευτεί ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για ενδιαφερόμενους φορείς που επιθυμούν να γίνουν ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί φορείς/ιδρύματα σε σχέση με τα εργαλεία που θα εφαρμοστούν κάτω από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα εγγυήσεων, επιλέξιμοι φορείς είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς (συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) εξουσιοδοτημένοι να εκτελούν δραστηριότητες χρηματοδότησης χρέους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η επιλογή των ενδιάμεσων οικονομικών φορέων/ιδρυμάτων θα διενεργηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων έχει οριστεί η 31η  Οκτωβρίου 2021 ή οποιαδήποτε νωρίτερη ημερομηνία κριθεί από το ΕΤαΕ ως αναγκαία. Το ΥΠΟΙΚ συνιστά στους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να καταστούν ενδιάμεσοι οικονομικοί φορείς όπως το πράξουν άμεσα υποβάλλοντας τις σχετικές αιτήσεις στο ΕΤαΕ, ώστε να είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν άμεσα τα χρηματοδοτικά εργαλεία μόλις είναι διαθέσιμα.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα παροχής εγγυήσεων, οι επιλεγμένοι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα επωφεληθούν από μια εγγύηση αμοιβής που θα παρέχεται από το ΕΤαΕ, καλύπτοντας τις αθετήσεις πληρωμών με ποσοστό εγγύησης έως και 70% για τις επιλέξιμες δανειοδοτήσεις.
 

Ο σκοπός

Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων αποτελεί ένα από τα πρώτα εργαλεία που σχεδιάστηκαν για να διευκολυνθεί η η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε επαρκή ρευστότητα ώστε να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση και να συμβάλει στην προσπάθεια επανεκκίνησης των οικονομιών τους. Η συμμετοχή της Κύπρου σ’ αυτό περιλαμβάνεται στα μέτρα στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση της πανδημίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων με συνεισφορά ποσού ύψους 32,5 εκατ. ευρώ υπό την μορφή εγγυήσεων. Τα κράτη μέλη που θα συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγυήσεων θα συνεισφέρουν συνολικά 25 δισ. ευρώ υπό μορφή εγγυήσεων, μέσω των οποίων το ταμείο αναμένεται να διοχετεύσει μέχρι 200 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.