Φόρμα αναζήτησης

Χαμηλότερες οι πληρότητες στην Πάφο τον Αύγουστο

Σε χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνονται στην περιοχή της Πάφου οι πληρότητες του φετινού Αυγούστου, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018 και του 2017, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων της επαρχίας Θάνο Μιχαηλίδη.

Ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας στο ΚΥΠΕ περιέγραψε ένα καλοκαίρι γεμάτο προκλήσεις για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας.

Αυτό που θα πρέπει να συνυπολογισθεί, εξήγησε, είναι ότι από τη στιγμή που οι ξενοδόχοι είχαν εντοπίσει τη χαμηλότερη ροή των κρατήσεων προς την Πάφο και γενικά προς την Κύπρο, οι πλείστοι εξ αυτών έσπευσαν να δώσουν επιπρόσθετες χαμηλότερες τιμές, ούτως ώστε να περιορίσουν τις απώλειες.

Συνεπώς, προσθέτει ο κ. Μιχαηλίδης, για να αξιολογηθεί το επίπεδο της πληρότητας του Αυγούστου θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι χαμηλότερες τιμές, αλλά και το χαμηλότερο ακόμη εισόδημα του φετινού Αυγούστου σε σχέση με του αντίστοιχου προηγούμενου Αυγούστου, δηλώνοντας πως αυτό το σχόλιο ισχύει για όλους του μήνες του 2019. Όταν έχουμε χαμηλότερο εισόδημα και υψηλότερο λειτουργικό κόστος η κερδοφορία στην τουριστική βιομηχανία θα είναι, κατ’ αναλογία, χαμηλότερη.

Χαμηλότερη πληρότητα, χαμηλότερες τιμές ίσον χαμηλότερο εισόδημα και υψηλότερο κόστος ακόμη πιο χαμηλή κερδοφορία, συμπλήρωσε .

Ο ανταγωνισμός

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό εντός της Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, αλλά και στην αυξανόμενη τάση τουριστικού ρεύματος που επιλέγει να μένει σε μη αδειούχα καταλύματα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις επαύλεις και στα διαμερίσματα που ενοικιάζονται μέσα από διάφορες πλατφόρμες στο διαδίκτυο χωρίς αυτοί να πληρώνουν τέλη στους δήμους και φόρους, αλλά και να πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγείας που χαρακτηρίζονται υψίστης σημασίας.

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό εκτός Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως έχουμε μια Τουρκία που μπορεί να προσφέρει τουριστικά πακέτα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές λόγω της διολίσθησης της τουρκικής λίρας.

Ισχυρός είναι και ανταγωνισμός από την Τυνησία και το Μαρόκο, αλλά και από το ευρωπαϊκό κομμάτι της Μεσογείου όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.