Φόρμα αναζήτησης

Χ. Γεωργιάδης: Παρά τα πλεονάσματα δεν θα υπάρξει χαλάρωση

Δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα συνεχιστεί παρά τα πλεονάσματα που καταγράφονται έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο υπουργός μίλησε μετά από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και δεν απέκλεισε φέτος η Κύπρος να παρουσιάσει τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην ευρωζώνη. Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει. Στις δηλώσεις του ο υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τις μακροοικονομικές και άλλες παραδοχές, επί των οποίων βασίζεται ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, καθώς και τη διαπίστωσή του ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και ότι για τα επόμενα χρόνια τηρούνται οι προϋποθέσεις για έναν αξιόπιστο δημοσιονομικό σχεδιασμό. «Κατ’ ακρίβειαν, είναι μία διαβεβαίωση και δέσμευση την οποία είμαι σε θέση να επαναλάβω προς το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αλλά και δημοσίως ότι θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών», είπε, για να προσθέσει πως «εκτιμούμε ότι για τη φετινή χρονιά οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου θα είναι πιθανότατα οι καλύτερες στην ευρωζώνη και ότι με τον ίδιο τρόπο θα σχεδιάσουμε για το 2020». «Δηλαδή», εξήγησε, «ένας προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα, αλλά κατ’ ακρίβειαν με πλεονάσματα που να επιτρέπουν την ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης τη συμφωνία του με τις επισημάνεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και αναφορικά με την καταγραφή των δημοσιονομικών κινδύνων και όσον αφορά τις προειδοποιήσεις για πιθανές εστίες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρέκκλιση από αυτήν την πορεία.

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και αναμένεται η προώθησή τους αργότερα φέτος.

Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης επεσήμανε πως στόχος και του συμβουλίου αλλά και του υπουργείου είναι «να διατηρήσουμε αυτό το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί».

Αναφέρθηκε στους δυνητικούς κινδύνους που διαφαίνονται από τις δικαστικές αποφάσεις για τις απολαβές του δημόσιου τομέα, λέγοντας πως ο ΥΠΟΙΚ έχει καταγράψει τον τρόπο αντίδρασης που θα έχει η κυβέρνηση σε περίπτωση οριστικοποίησης των αποφάσεων.

Αφού επεσήμανε την ανάγκη σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό, που το συμβούλιο εγείρει στις εκθέσεις του, λέγοντας πως ο ΥΠΟΙΚ τους ενημέρωσε πως το νομοσχέδιο για την ενοποίηση της εποπτείας των συνταξιοδοτικών ταμείων και ταμείων εποπτείας θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες.