Φόρμα αναζήτησης

Αύξηση τιμών ακινήτων λόγω πολιτογραφήσεων

Οι πωλήσεις πολυτελών ακινήτων μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης και της χορήγησης άδειας παραμονής δεν αποτυπώνονται στον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) γιατί οι πράξεις γίνονται στην πλειοψηφία τους χωρίς δανεισμό, αλλά οι αναλυτές της ΚΤΚ διαπιστώνουν ότι οι πωλήσεις σε ξένους έχουν έμμεση επίδραση, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση των τιμών σε Λεμεσό, αλλά και στη Λάρνακα. Μάλιστα η Λάρνακα έχει πάρει τα πρωτιά σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών στα διαμερίσματα. Όλα αυτά, βέβαια, σε χρόνο που το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έδινε σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα, σε ετήσια βάση, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά 2,7%. Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν ετήσια άνοδο. Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές κατοικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στη Λεμεσό (4,5%). Στις τιμές διαμερισμάτων για πρώτη φορά η Λάρνακα (9,5%) σημείωσε μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη Λεμεσό (7,3%). «Υψηλές αυξήσεις παρουσιάζονται, πλέον εκτός από τη Λεμεσό, και στις τιμές διαμερισμάτων στη Λάρνακα, οι οποίες, σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση της ΚΤΚ, οφείλεται σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, όπως και στην περίπτωση της Λεμεσού», τονίζεται στην ανάλυση που συνοδεύει την ανακοίνωση της πορείας του δείκτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύσκολο το εγχείρημα αφαίρεσης υπηκοότητας

Λόγω διαβατηρίων

«Στις εν λόγω περιοχές», αναφέρεται στην ανάλυση της ΚΤΚ, «φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη δραστηριότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αλλά και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών μόνιμης διαμονής (permanent residence). Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις υπερπολυτελών κατοικιών, οι οποίες γίνονται για σκοπούς συμμετοχής στο ΚΕΠ, χρηματοδοτούνται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε περιορισμένο βαθμό. Ως εκ τούτου, στην πλειοψηφία τους δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα για την κατασκευή των δεικτών της ΚΤΚ οι οποίοι βασίζονται σε στοιχεία εκτιμήσεων που αποστέλλουν οι τράπεζες. Εντούτοις, οι πωλήσεις αυτές φαίνεται να έχουν έμμεση, αλλά σημαντική επίδραση σε συγκεκριμένες περιοχές της επαρχίας Λάρνακας, όπως συνέβηκε και στην περίπτωση της Λεμεσού, στην οποία μπορεί να αποδοθεί και η επιταχυνόμενη αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων. Υποστηρικτικό της δυναμικής αυτής είναι και η επιτάχυνση στις αυξήσεις των ενοικίων στη Λάρνακα, τα οποία, σύμφωνα με στοιχεία του Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) Cyprus, ενώ ήταν καθηλωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 2018 και εντεύθεν παρουσιάζουν αισθητές αυξήσεις». Σύμφωνα με την ανάλυση, οι διακυμάνσεις των τιμών κατοικιών παρουσιάζουν αρκετή ανομοιογένεια, τόσο μεταξύ επαρχιών, όσο και μεταξύ περιοχών εντός της ίδιας επαρχίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διακυμάνσεις διαδραματίζουν οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες φαίνεται να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές και στηρίζουν την ανάκαμψη των τιμών.

Οι μεταβολές

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) συνέχισε την ανοδική του πορεία καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι τιμές οικιών και διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση 0,6% και 0,9%, αντίστοιχα.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 2,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Τόσο οι τιμές οικιών όσο και διαμερισμάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο της τάξης του 2,1% και 3,9%, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες, τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επένδυση, οι ξένες επενδύσεις και ο νέος εγχώριος δανεισμός, συμβάλλουν στην ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών. Οι τιμές διαμερισμάτων φαίνεται να ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμερίσματα γενικότερα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις ως επένδυση σε σχέση με τις οικίες (σύμφωνα με στοιχεία του RICS2). Επίσης, τα διαμερίσματα φαίνεται να είναι η προτιμητέα επιλογή για αγοραστές που θέλουν να μείνουν κοντά στα κέντρα των πόλεων, όπως νέα νοικοκυριά.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.