Φόρμα αναζήτησης

Αυξημένες οι ταμειακές εισροές για τη ΚΕΔΙΠΕΣ

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν το δεύτερο τρίμηνο οι εισπράξεις της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Η αύξηση μάλιστα ήταν τέτοια που κατάφερε να αυξήσει το καθαρό ταμειακό υπόλοιπο της ΚΕΔΙΠΕΣ στο τέλος του δευτέρου τριμήνου παρά και την αύξηση των ταμειακών εκροών της συνεπεία της καταβολής της δεύτερης δόσης που προέβλεπε το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης από τον Συνεργατισμό. Το υπόλοιπο, με το οποίο θα αποπληρωθεί η στήριξη που πήρε η ΣΚΤ, ανήλθε σε 170 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. το πρώτο τρίμηνο.

Όπως αναφέρθηκε χθες, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι ταμειακές εισροές παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 37%, σε τριμηνιαία βάση (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2019) και ανήλθαν σε 108,1 εκατ., έναντι 79 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις αφορούν έσοδα τόσο από χορηγήσεις, δάνεια δηλαδή, κυρίως ΜΕΔ που έμειναν στην πρώην Συνεργατική (σ.σ. πέραν των 7 δισ.) όσο και από τη διαχείριση/πώληση ακινήτων. Σημειώνεται ότι τόσο η διαχείριση των ΜΕΔ όσο και των ακινήτων της ΚΕΔΙΠΕΣ γίνεται μέσω της Αltamira. Αύξηση όπως αναφέρθηκε κατέγραψαν και οι εκροές μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι οποίες σωρευτικά από τον Σεπτέμβριο πέρσι μέχρι και τον Ιούνιο φέτος ανήλθαν σε 198,5 εκατ. ευρώ. Στόχος της ΚΕΔΙΠΕΣ, όπως ανέφεραν χθες και ο οικονομικός της διευθυντής Λάμπρος Παπαλαμπριανού αλλά και ο γ.δ. της εταιρείας Σταύρος Ιακώβου, είναι μεγιστοποίηση της ανάκτησης της κρατικής βοήθειας ύψους 3,6 δις μέσω της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που παρέμειναν στην πρώην ΣΚΤ. Το ίδιο ανέφερε σε δηλώσεις του και ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως στόχος της εταιρείας είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται υπό διαχείριση προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη. Ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε να αναφερθεί και στις μελλοντικές σχέσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ με την Altamira σημειώνοντας πως αυτές θα εξαρτηθούν και από τα ευρήματα και τις εισηγήσεις της μελέτης του ιρλανδικού οίκου BDO, οίκος που θα καθορίσει και το μελλοντικό επιχειρησιακό πλάνο της ΚΕΔΙΠΕΣ. Είπε πως για το θέμα, όπως και για την πώληση του ποσοστού της ΚΕΔΙΠΕΣ στην Altamira, είναι σε εξέλιξη επαφές και με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.