Φόρμα αναζήτησης

Αυτά είναι τα νέα σχέδια της Κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Πέντε συνολικά νέα σχέδια ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων την περίοδο 12 Ιουνίου – 12 Οκτωβρίου.

Όπως έχει γράψει τις τελευταίες ημέρες ο «Π», τα σχέδια εκπονήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη πιθανές ανάγκες από ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού το φθινόπωρο και τα πεπερασμένα περιθώρια του προϋπολογισμού.

Το πρώτο σχέδιο αφορά τα ξενοδοχεία και έχει ισχύ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, σε όσες μονάδες επαναλειτουργήσουν, η κυβέρνηση θα καλύπτει το 90% των απασχολουμένων για το διάστημα ως τις 31/7 και το 50% για το ύπολοιπο διάστημα. Στους εργαζόμενους θα επιδοτείται το 60% του μισθού. Σε επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν θα επιδοτείται το 60% του μισθού για το 80% του προσωπικού.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό. Το μήνα Ιούνιο η ένταξη απαιτεί μείωση τζίρου πέραν του 55%. Σε επιχειρήσεις μέχρι 3 εργαζομένους, το κράτος θα καλύπτει το 100% των υπαλλήλων και περαν των τριών ατομών, το 60%. Σε επιχειρησεις που δεν θα λειτουργήσουν θα καλύπτεται το 80%. Επιδοτείται το 60% του μισθού. Τον μήνα Ιούλιο ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις, ενώ τον Αύγουστο η μείωση τζίρου περιορίζεται στο 40%. Σε επιχειρήσεις που απασχολούν περαν των 3 εργαζομένων θα καλύπτεται το 45% του προσωπικου. Το σχέδιο τερματίζεται στις 31/8.

Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που δεν δικαιούνται στήριξη από τα σχέδια

Το τρίτο σχέδιο αφορά κλάδους που εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση. Το ειδικο σχέδιο για επιχειρήσεις ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων θα ισχύει ως 31/8. Με μείωση τζίρου τουλαχιστον 45%, το κράτος θα καλύπτει το 45% των εργαζομένων με επιδότηση 60% του μισθού τους, σε επιχειρησεις με πέραν των τριών εργαζομένων. Μέχρι τρεις εργαζόμενους, το κράτος θα καλύπτει το 100% των εργαζομένων. Όσον αφορά τον Αύγουστο, αν η μείωση τζίρου μειωθεί στο 35%, θα καλύπτει το 40% των εργαζομένων.

Το τέταρτο σχέδιο αφορά επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν με απόφαση της κυβέρνησης και το οποίο θα έχει ισχύ ως τις 31/8. Σε επιχειρήσεις μέχρι 9 εργαζόμενους θα καλύπτει το 100% των υπαλλήλων, με επιδότηση 60%. Σε επιχειρησεις πέραν των εννέα εργαζομένων, το κράτος θα καλύπτει το 90%.

Τέλος θα υλοποιηθεί Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων. Το σχέδιο αυτό είναι ύψους 360 ευρώ και αφορά ανέργους που έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή ως και τον Ιούνιο. Σε υπαλλήλους ξενοδοχείων που είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου η παροχή του ειδικού επιδόματος θα θεωρείται ως περίοδος συνεχούς απασχόλησης για σκοπούς του Σχεδίου Αναστολής Εργασιών που εφαρμόζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πιο αυστηρό πλαίσιο

Όπως ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τα νέα μέτρα λήφθηκαν μετά από διάλογο με κοινωνικούς εταίρους, ενώ διέπονται από ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου, για να αποτραπούν οι καταχρήσεις. Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι «τα κρατικά ταμεία, τα χρήματα του φορολογουμένου, σήκωσαν όλο το βάρος της οικονομίας».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι από τα σχέδια της κυβέρνησης, επιδοτήθηκαν 190.000 πολίτες, 26.000 επιχειρήσεις και 22.000 αυτοεργοδοτούμενοι. Το ύψος επιδότητησης και στις τρεις φάσεις, ανέρχεται στα 500 εκατομύρια ευρώ.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εγγυήσεις ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα «SURE» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής επιδομάτων

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι τερματίζεται η αυτοδήλωση, όσον αφορά τη μείωση κύκλου εργασιών, και αυτή θα κατατίθεται πλέον από εγκεκριμένο λογιστή.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, από σήμερα το ανεργειακό επίδομα θα καταβάλλεται στην επιχείρηση, η οποία θα το καταβάλλει με το υπόλοιπο ποσό του μισθού στον εργαζόμενο. Ξεκαθάρισε πως όσον αφορά τη γ’ φάση, η καταβολή των επιδομάτων θα αρχίσει από αύριο και θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.