POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αβεβαιότητα στα εργασιακάΠαρά τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για αποφυγή των απολύσεων, όπως για παράδειγμα είναι το σχέδιο πλήρους ή μερικής αναστολής εργασιών, οι συντεχνίες καταγράφουν μεμονωμένα περιστατικά απόλυσης ή μείωσης του μισθού. «Ούτε απολύσεις, ούτε μειώσεις μισθών και άλλων ωφελημάτων δικαιολογούνται», όπως σημειώνει στον «Π» ο κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της ΠΕΟ, Χρίστος Τομπάζος. «Αν υπάρχουν, είναι καταχρηστικές, παράνομες και έκδηλα γίνονται για εκμετάλλευση των συνθηκών», προσθέτει, και προτρέπει τους εργαζόμενους να μην αποδέχονται παθητικά τέτοια φαινόμενα.

«Να αντιδρούν, να απευθύνονται στη συντεχνία τους να καταγγέλλουν ή απευθείας στο Υπουργείο Εργασίας αν δεν είναι οργανωμένοι», συμβουλεύει ο κ. Τομπάζος. Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού, όπως σημειώνουν στον «Π» ο κ. Τομπάζος και ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, κ. Ιωσήφ Αναστασίου. Η ΔΕΟΚ έχει γίνει δέκτης καταγγελιών από εργαζόμενους/ες που δέχθηκαν απειλές από εργοδότες για απόλυση είτε για εξαναγκασμό σε χρήση υποχρεωτικής άδειας ανάπαυσης, υποστηρίζει ο κ. Αναστασίου.

«Έχουμε καλέσει τους εργαζόμενους να μην διστάζουν να καταγγέλλουν παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες εργοδοτών στις συντεχνίες τους και στο τμήμα εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας», τονίζει ο κ. Αναστασίου. Οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα ανησυχούν εφόσον καθημερινά οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων προβαίνουν σε δηλώσεις για επικείμενες απολύσεις προσωπικού, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται αναφορές για μαζικές απολύσεις, αναφέρει ο κ. Αναστασίου. «Οι εργοδότες έχουν επιπρόσθετη ευθύνη να πάρουν τα αναγκαία μέτρα στους χώρους εργασίας και να προστατεύσουν το προσωπικό τους από τη μετάδοση του ιού, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να καλύψουν βασικές ανάγκες του πληθυσμού, τονίζει. \

Κρατικά νοσηλευτήρια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα κρατικά νοσηλευτήρια, όπου παρατηρείται έλλειψη προσωπικού εξαιτίας των ειδικών αδειών και των αδειών ασθενείας, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τις καθαριότητας και των νέων ειδικών πρωτοκόλλων που θα πρέπει να εφαρμόζονται για αποφυγή μετάδοσης της νόσου, όπως σημειώνει στον «Π» ο επαρχιακός εργανωτικός του Ελεύθερου Εργατικού Κέντρου ΣΕΚ Λευκωσίας-Κερύνειας κ. Νίκος Σατσιάς. «Ο φόβος για τον ιό διευρύνεται, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις για τους θανάτους, και αναμέναμε ότι θα είχαμε αρκετούς εργαζόμενους οι οποίοι δεν συγκαταλέγονται στις ομάδες που έχουν ανακοινωθεί ως ευπαθείς, μολονότι προσπαθούν να αποφύγουν την εργασία για να περιορίσουν τον κίνδυνο να μολυνθούν», υποστηρίζει ο κ. Σατσιάς. «Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα μόνο στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο από αναγκαίοι, όπως για παράδειγμα τα κρατικά νοσηλευτήρια, και γίνονται διαπραγματεύσεις για να εξευρεθεί εναλλακτική λύση», συμπληρώνει. <+Mesotitlos>Συνεργασία <+Text_Normal>Η γενικότερη προσπάθεια είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ισορροπημένες αποφάσεις μέσα από μια συνεργασία μεταξύ εκπροσώπων των εργοδοτουμένων και εργοδοτών, ούτως ώστε να έχουμε όσο το δυνατό τις λιγότερες επιπτώσεις, αναφέρει ο κ. Σατσιάς. Αυτό φυσικά γίνεται όπου υπάρχει η διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης και ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η βασικότερη αρχή που τηρείται, είναι να μην έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας, προσθέτει. «Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (όπου οι εργαζόμενοι δεν εκπροσωπούνται) δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις, και ενδεχομένως να υπάρχουν φαινόμενα εκφοβισμού, καθώς όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες βρίσκονται υπό το καθεστώς απειλής για αναστολή εργασιών, χωρίς να εξαιρείται και το ενδεχόμενο κάποιες επιχειρήσεις να μην αντέξουν στον χρόνο και τελικά τα μιλούμε για τερματισμό εργασιών», καταλήγει ο κ. Σατσιάς.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.