POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

AstroBank: Προετοιμαζόμαστε για νέα επέκταση


AstroBank

Η Astrobank δεν διαφοροποιεί τη στρατηγική της για περαιτέρω επέκταση των εργασιών της, με τις αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα να εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό, όπως τονίζει στον «Π» ο πρόεδρος της τράπεζας, Δρ Shadi A. Karam, ο οποίος επιβεβαιώνει και τις πληροφορίες για επιτυχή αύξηση κεφαλαίου.

«Προετοιμαζόμαστε για νέα επέκταση. Η αναδιάρθρωση της τράπεζας, που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της στρατηγικής μας, η υλοποίηση της οποίας έχει καθυστερήσει εξαιτίας της κρίσης της Covid-19», αναφέρει. Σε ό,τι αφορά τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Αριστείδη Βουράκη, τονίζει ότι «διαθέτει το ιδανικό προφίλ να ηγηθεί αυτής της στρατηγικής, καθώς και την απαραίτητη εμπειρία να την αναπροσαρμόσει αν χρειαστεί». Σε ό,τι αφορά την απόκτηση της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, οι διαδικασίες δεν έχουν παγώσει.

«Η απόκτηση των εργασιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) ταιριάζει στη στρατηγική μας και παραμένει μία από τις προτεραιότητες της τράπεζας. Το κεφάλαιο που έχουμε συγκεντρώσει είναι υπεραρκετό για την εξαγορά της ΕΤΕ (Κύπρου), επιτρέποντάς μας την ίδια ώρα να διατηρήσουμε έναν αρκετά υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις της ΚΤΚ καθώς και τις δικές μας εσωτερικές, αυστηρές απαιτήσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζουμε ως οργανισμός. Η σύμβαση για την εξαγορά της ΕΤΕ (Κύπρου) έχει ήδη υπογραφεί και η ολοκλήρωση της συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη», εξηγεί ο Δρ Shadi A. Karam.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας βλέπει το θετικό σενάριο. 

Ο τελευταίος μήνας έχει φέρει μια σειρά από εξελίξεις που επηρεάζουν την Κύπρο άμεσα ή έμμεσα, όπως είναι η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Κατ’ αρχάς ποια είναι η άποψή σας για το ΚΕΠ;

Είχα επανειλημμένα μιλήσει θετικά για το ΚΕΠ. Πιστεύω ότι αποτελούσε ένα σημαντικό εργαλείο, αφού επιτρέπει τη σταθερή ροή επενδύσεων στη χώρα, ακόμη και σε περιόδους χαμηλής ανάπτυξης, τονώνοντας την οικονομία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, σε περιόδους όπου η οικονομία το χρειάζεται περισσότερο. Την ίδια ώρα, είναι εξίσου ωφέλιμο για την οικονομία ακόμα και σε καλές περιόδους. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει παρόμοια επενδυτικά προγράμματα και συνεχίζουν να τα εφαρμόζουν απρόσκοπτα. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις είναι λυπηρές και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών σε πρόσφατη διάσκεψη Τύπου για το θέμα. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις που να προσελκύουν επενδυτές στην Κύπρο. Αυτό είναι απολύτως εφικτό εάν αναλογιστούμε τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός και τις εξαιρετικά ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν, πέρα από την ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων.

Συνεργαστήκατε αρκετά χρόνια με τη Merrill Lynch και συνεχίζετε να παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις στις αγορές. Τι πιστεύετε για το τεράστιο άλμα των χρηματιστηριακών δεικτών μετά από την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

Οι αγορές ανέμεναν καιρό κάποια καλά νέα και αντέδρασαν πολύ θετικά σε αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω αυτή η άνοδος στις αγορές να αποδειχθεί βιώσιμη. Αυτό που έχει ενδιαφέρον για την Κύπρο είναι το γεγονός ότι οι μετοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό σημείωσαν άνοδο: οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες ταξιδιών καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψυχαγωγίας, έχουν δει τις μετοχές τους να εκτοξεύονται, ενώ οι μετοχές που σχετίζονται με τον τομέα «stay-at-home» έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πολύ καλή ένδειξη για γρήγορη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ο οποίος είναι καθοριστικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι η AstroBank τα πηγαίνει πολύ καλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σε μια χρονιά που έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη για τον τομέα. Τον τελευταίο καιρό, διευθυντικά στελέχη έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα στο πλαίσιο σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης. Οι αποχωρήσεις αυτές αποτελούν ένδειξη συρρίκνωσης;

Σε καμία περίπτωση. Απεναντίας, προετοιμαζόμαστε για νέα επέκταση. Η αναδιάρθρωση της τράπεζας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της στρατηγικής μας, η υλοποίηση της οποίας έχει καθυστερήσει εξαιτίας της κρίσης της Covid-19. Η τράπεζα έχει επαναπροσδιορίσει τα επιχειρηματικά της πλάνα και προτεραιότητες σύμφωνα με τις ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν καταρτιστεί σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου αρκετό καιρό πριν, τις οποίες εφαρμόζουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Η άφιξη του νέου διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του αμέσως μετά την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), θα αποτελέσει το δεύτερο σκέλος αυτής της διαδικασίας. Με μεγάλη εμπειρία και άριστη γνώση του τραπεζικού τομέα και των κυρίων αγορών στις οποίες στοχεύουμε, ο κ. Αριστείδης Βουράκης διαθέτει το ιδανικό προφίλ να ηγηθεί αυτής της στρατηγικής, καθώς και την απαραίτητη εμπειρία να την αναπροσαρμόσει αν χρειαστεί.

Έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία μια σημαντική αύξηση κεφαλαίου, ενώ επεκτείνουμε συνεχώς τη μεγάλη γκάμα καινοτόμων προϊόντων που παρέχουμε, διευρύνοντας το φάσμα επιλογών που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Καθόλου άσχημα για περίοδο κρίσης!

Τι έχετε να πείτε για την εξαγορά της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κύπρο; Η συμφωνία αυτή εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Συγκαταλέγεται ακόμη στις προτεραιότητές σας;

Ένας από τους κύριους πυλώνες της στρατηγικής μας είναι η ανάπτυξη μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αυτός ο στόχος πιστεύω ότι συνάδει και με τον στόχο της ΚΤΚ για ενοποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, στηρίζοντας την κεφαλαιακή του βάση, διατηρώντας ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας και διασφαλίζοντας την παροχή ποιοτικής εξυπηρέτησης προς τους πελάτες και την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών της αγοράς συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση και ανάπτυξη της οικονομίας.

Η απόκτηση των εργασιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) ταιριάζει στη στρατηγική μας και παραμένει μία από τις προτεραιότητες της τράπεζας. Επιπρόσθετα, ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και τους στόχους της ΚΤΚ. Το κεφάλαιο που έχουμε συγκεντρώσει είναι υπεραρκετό για την εξαγορά της ΕΤΕ (Κύπρου), επιτρέποντάς μας την ίδια ώρα να διατηρήσουμε έναν αρκετά υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις της ΚΤΚ καθώς και τις δικές μας εσωτερικές, αυστηρές απαιτήσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζουμε ως οργανισμός. Η σύμβαση για την εξαγορά της ΕΤΕ (Κύπρου) έχει ήδη υπογραφεί και η ολοκλήρωση της συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ποια είναι η άποψή σας για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου στο επόμενο χρονικό διάστημα;

Τα στοιχεία που χρειάζονται για να επιτευχθεί μια σταθερή και εύρωστη οικονομική ανάκαμψη ενδεχομένως να εμφανιστούν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, και πολύ πιθανόν να μπορέσουμε να πετύχουμε τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%. Αν το εμβόλιο είναι αρκετά αξιόπιστο και η αποθήκευση και η χρήση του δεν αποτελούν περίπλοκες διαδικασίες, καθώς πρέπει να φυλάσσεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, τότε θα μπορεί να υπάρξει γρήγορη επαναφορά του θετικού ρυθμού ανάπτυξης. Σε αυτή την περίπτωση, οι ρυθμοί δανειοδότησης θα επιστρέψουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, ενισχύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και ανάπτυξη. Είναι γεγονός πως υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό εξυπακούει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, για αρκετό καιρό, και στην Κύπρο. Σε γενικές γραμμές, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι το 2021 θα αποτελέσει έτος ανάκαμψης, καθώς και προσαρμογής, κατά το οποίο θα βιώσουμε σημαντικά αισθητές (και ενδεχομένως μακροπρόθεσμες) αλλαγές στη συμπεριφορά του καταναλωτή, στα διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα, στα συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και γενικότερα θα αναδιοργανώσουμε τις προτεραιότητές μας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.