Φόρμα αναζήτησης

Ασπίδα προστασίας σε μικρές επιχειρήσεις

Η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα την Παρασκευή σε νόμο την πρόταση «περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις που Συνάπτονται από Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις Νόμος του 2019». Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νέας νομοθεσίας για προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά τη σύναψη επιχειρηματικών συμβάσεων, από τη χρήση καταχρηστικών ρητρών σε αυτές κατ’ αντίστοιχο τρόπο που προστατεύονται οι καταναλωτές στις καταναλωτικές συμβάσεις δυνάμει του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε στη Βουλή από την Επιτροπή Εμπορίου και τους Γιώργο Περδίκη, βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, και Κωστή Ευσταθίου, βουλευτή ΕΔΕΚ εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας. Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις, δεδομένου ότι οι πλείστες κυπριακές επιχειρήσεις είναι στην ουσία οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν διαφέρουν κατά πολύ από τη διαπραγματευτική δύναμη που έχουν οι καταναλωτές κατά τη σύναψη συμβάσεων. Ειδικότερα, η πρόταση νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων τον ορισμό του όρου «πολύ μικρή επιχείρηση», τον καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του νόμου και τις εξαιρέσεις από αυτόν, τον καθορισμό κριτηρίων που καθιστούν μια ρήτρα ως καταχρηστική και τις εξουσίες του δικαστηρίου σε υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών.

Την ίδια ώρα με 36 ψήφους εναντίον, 15 υπέρ και 2 αποχές απορρίφθηκε προφορική τροπολογία του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, η οποία ξεκαθάριζε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου δεν έχει καμιά αναδρομική ισχύ και αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση θεμάτων αντισυνταγματικότητας της νομοθεσίας. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούστηκαν στην ολομέλεια από βουλευτές ήταν ότι η τροπολογία αυτή είναι αχρείαστη αφού δεν επηρεάζονται με την ψήφιση της νομοθεσίας οι όροι των υφιστάμενων συμβάσεων και ότι ο Χρηματοοικονομικός επίτροπος έδωσε ήδη την κάλυψη ότι αυτή η πρόταση νόμου στέκει νομικά. Στον νόμο, ως πολύ μικρή επιχείρηση, ορίζεται επιχείρηση με κύκλο εργασιών μέχρι 1 εκατ. ευρώ., ενεργητικό 0,7 εκατ. ευρώ. και μέχρι τρεις εργαζομένους. Η ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου είναι τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.