Φόρμα αναζήτησης

Ασκήσεις ψυχραιμίας μετά την ψήφιση αλλαγών στις εκποιήσεις

Η διαχείριση της απόφασης της πλειοψηφίας των κομμάτων της Βουλής να περάσουν την πρόταση νόμου για τις αλλαγές στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις -παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης, την επιφύλαξη του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου και την έντονη ανησυχία της ίδιας της τραπεζικής βιομηχανίας- αποδεικνύεται μία υπόθεση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα συνταγματικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της (αναπομπή ή αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο) για να μην τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία.

Το μεγαλύτερο πρακτικό πρόβλημα δεν είναι ότι γίνεται πιο δύσκολη η διαδικασία των εκποιήσεων (de facto στην Κύπρο δεν έχουμε εκποιήσεις σχολίασε στον «Π» πρόσωπο με γνώση των εξελίξεων), αλλά ότι η αβεβαιότητα παγώνει τα σχέδια κυπριακών τραπεζών (τουλάχιστον τριών: Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Alpha Bank) για πωλήσεις δανείων, καθώς ο χρόνος ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων επηρεάζει το τίμημα της πώλησης. Οσο μεγαλύτερος ο χρόνος, τόσο μικρότερο το τίμημα. Ιδανικά οι τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις οι οποίες θα είναι ουδέτερες για τα κεφάλαιά τους, δηλαδή να μην υποστούν ζημιά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις για μη είσπραξη των δανείων τις οποίες έχουν ήδη υπολογίσει. Η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να πωλήσει χωρίς ζημιά, με το Helix να έχει θετική επίπτωση στα κεφάλαιά της.

Χωρίς πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Τα σχέδια που υπέβαλαν οι ίδιες οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) κρίνονται επαρκή, ο Ευρωπαίος επόπτης ζητεί τήρηση των εν λόγω σχεδίων, αλλά χωρίς πωλήσεις δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Και τότε θα αρχίσει η πίεση. Όλα αυτά θα εξελιχθούν σε μια περίοδο που οδηγεί στα νέα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών, το 2020. Το ενδεχόμενο οι κυπριακές τράπεζες να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά τη διαδικασία των στρες τεστ χωρίς να μπορούν να δείξουν περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ και με ένα αναποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων σε ισχύ, είναι ένα σενάριο που δεν χαροποιεί κανέναν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Αν η νομοθεσία τεθεί σε ισχύ είναι δεδομένο ότι θα ανατραπεί ο υφιστάμενος σχεδιασμός για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παραμένει αβέβαιο πώς θα αντιδράσουν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι προχώρησαν σε αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα βασιζόμενοι στη μείωση των ΜΕΔ (λόγω της συντεταγμένης εξόδου του Συνεργατισμού από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα) και στις αλλαγές που επήλθαν πέρυσι τον Ιούλιο στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις. Όποιος διαβάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις των οίκων θα δει ότι αυτό που κρατούσε την Κύπρο σε μη επενδυτική βαθμίδα ήταν το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ. Με δύο κινήσεις η Κύπρος άλλαξε κατηγορία.

Ήδη αναλυτές απευθύνουν ερωτήσεις σε αρμόδια στελέχη των κυπριακών τραπεζών για τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας, γεγονός που έχει ανεβάσει την αγωνία στα επιτελεία των τραπεζών.

Ο χειρισμός

Όλα τα παραπάνω, έγινε προσπάθεια -εκ του αποτελέσματος χωρίς επιτυχία- να εξηγηθούν στα κόμματα. Η προσπάθεια πειθούς, ώστε η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων να συζητηθεί ολιστικά (όπως είχε προτείνει και ο Χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου), θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ήδη, είναι εμφανής η προσπάθεια να μην ξεδιπλωθεί μία ανεξέλεγκτη κινδυνολογία, αλλά αντίθετα να αναδειχθεί ότι η νέα νομοθεσία δεν εξυπηρετεί τον στόχο των εισηγητών της, δηλαδή την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων.

«Όταν εξουδετερώσεις ένα νομικό πλαίσιο το εξουδετερώνεις για όλους», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υποδεικνύοντας ότι οι αλλαγές δίνουν χείρα βοηθείας και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Θα έχουμε διαδικασίες που θα παίρνουν χρόνια. Με αυτό τον γενικευμένο τρόπο, τη γενικευμένη αποδυνάμωση, δεν προσφέρεται στοχευμένη κάλυψη σε αυτούς που πρέπει, στη μερίδα εκείνη των συμπολιτών μας για την οποία όλοι θα πρέπει να έχουμε έγνοια. Τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, στην ίδια μοίρα», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.