POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ανατοκισμός δανείων χωρίς τραπεζικό κέρδοςΚατεύθυνση για ανατοκισμό που δεν θα προκαλεί περιττό βάρος στους δανειολήπτες δίνει στις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), ενώ παρείχε κατεύθυνση και για απλοποιημένες διαδικασίες έγκρισης νέων βραχυπρόθεσμων δανείων λόγω κορωνοϊού. Ειδικότερα, η ΚΤΚ έστειλε εγκύκλιο προς τις τράπεζες για την εφαρμογή των μέτρων που εξέδωσε, με την οποία τις καλεί να μεριμνήσουν ώστε ο ανατοκισμός (δηλαδή η προσθήκη των τόκων στο κεφάλαιο) στις δόσεις των δανείων που θα ανασταλούν να μην δημιουργεί κέρδος.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει ότι «η ΚΤΚ αναμένει πως τις περιπτώσεις των δανειακών συμβάσεων που εμπίπτουν στα έκτακτα μέτρα αναστολής δόσεων τα ΑΠΙ (σ.σ. τράπεζες) θα χειριστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύψει θετική καθαρή παρούσα αξία των διαμορφωμένων λόγω της αναστολής δόσεων ταμειακών ροών (πχ. λόγω ανατοκισμού), δηλαδή τα ΑΠΙ δεν θα αποκομίσουν οικονομικό όφελος σε όρους παρούσας αξίας».

Η καθαρή παρούσα αξία είναι μια μέθοδος αποτίμησης μελλοντικών ταμειακών ροών (στην περίπτωσή μας δόσεων δανείων). Χωρίς υπολογισμό τόκων η σημερινή οικονομική αξία του δανείου θα μειωθεί, κάτι που απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) στις συστάσεις της για τον χειρισμό της αναστολής δόσεων δανείων. Ο ανατοκισμός, όμως, δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημιά, αλλά ούτε και κέρδος. Πάντως τραπεζικά στελέχη εξηγούν στον «Π» ότι η τελική επιβάρυνση είναι διαχειρίσιμη για τους δανειολήπτες. Ο ίδιος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου σε ανάρτησή του στο twitter είχε φέρει παράδειγμα για δάνειο 100.000 ευρώ, 10ετές με 3% επιτόκιο, για το οποίο ο ανατοκισμός λόγω της αναστολής θα είναι συνολικά κάτω από 55 ευρώ.

Μετά την αναστολή

Στην ίδια εγκύκλιο η ΚΤΚ τονίζει ότι οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί αναστολή δόσεων θα αξιολογηθούν εγκαίρως και με τη δέουσα προσοχή. Στόχος είναι σε συνεργασία με τον δανειολήπτη να διαμορφώνεται τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής που θα δίνει τη δυνατότητα στον βιώσιμο δανειολήπτη να επανέλθει σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα. Σημειώνεται επίσης ότι αναμένεται να αποφεύγεται η επιβολή χρεώσεων κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης οι οποίες να μην είναι πλήρως επεξηγημένες και συγχρόνως κατανοητές από τον δανειολήπτη. Επίσης, το ύψος τέτοιων χρεώσεων πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά και λογικά επίπεδα.

Νέα δάνεια

Με άλλη εγκύκλιο η Κεντρική Τράπεζα απλοποιεί και τις προϋποθέσεις χορήγησης νέων δανείων βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Τα δικαιολογητικά περιορίζονται σε δύο:

1ον Ο δανειολήπτης να τεκμηριώνει ότι είναι επιλέξιμος. Για τον σκοπό αυτό οι επιλέξιμες επιχειρήσεις καθώς και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι δύνανται να υποβάλουν δήλωση υπογεγραμμένη από μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, η οποία θα πιστοποιεί τη μείωση του κύκλου εργασιών τους τουλάχιστον κατά 25% για τις μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τρεις μήνες πριν την κρίση και κατά 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για τα φυσικά πρόσωπα αρκεί η κατάσταση μισθοδοσίας και όπου αυτό δεν είναι εφικτό δύναται να υποβάλλεται δήλωση υπογεγραμμένη από τον εργοδότη ή υπεύθυνη δήλωση από τον αιτητή.

2ον Να δίνεται ικανοποιητική ένδειξη, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαζουσών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν λόγω του COVID-19, ότι τα εισοδήματα του αιτούντος καθώς και η οικονομική του κατάσταση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 υποστηρίζουν ικανότητα αποπληρωμής του νέου δανεισμού. Τέτοια δικαιολογητικά αποτελούν, ενδεικτικά, α) οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του 2018 ή β) οι διοικητικοί λογαριασμοί του 2019 ή γ) οι φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2018 ή δ) οι δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2019.

Τα επιδόματα

Λύση επιχειρείται να δοθεί και για τους δικαιούχους των ειδικών επιδομάτων του Υπουργείου Εργασίας, για τα οποία υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον, οι οποίοι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Σε συνέχεια σχετικής επικοινωνίας του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τις τράπεζες μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών αποφασίστηκε ότι για πολίτες οι οποίοι δεν διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό ή κάρτα με πρόσβαση στον τρεχούμενο λογαριασμό τους θα τρέξουν τάχιστες διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμών. Επιπλέον:

  • Τα παραχωρηθέντα από το Υπουργείο Εργασίας επιδόματα δεν θα χρησιμοποιηθούν έναντι οιωνδήποτε δανειακών ή άλλων υποχρεώσεων των πελατών.
  • Θα κληθούν όσοι πολίτες δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και προκειμένου να καταστεί δυνατό το έμβασμα επιδομάτων να αποταθούν για άνοιγμα λογαριασμού (και εξασφάλισης αριθμού ΙΒΑΝ) άμεσα σε τραπεζικό οργανισμό.
  • Θα τρέξει πλάνο καταγραφής των πελατών που είναι άνω των 60 ετών και δεν διαθέτουν τραπεζική κάρτα που να συνδέεται με λογαριασμό τους, προκειμένου να τους παρασχεθεί άμεσα και δωρεάν τραπεζική κάρτα για χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές των τραπεζών (ATMs).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.