Φόρμα αναζήτησης

Αναθεώρηση τελών με στόχο και την προσέλκυση νέων πλοίων

Αλλαγές στα τέλη και δικαιώματα αναφορικά με τα ποντοπόρα εμπορικά κυπριακά πλοία προβλέπουν κανονισμοί που εγκρίθηκαν την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκαν στη Βουλή που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας.

Σκοπός των κανονισμών, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που τους συνοδεύει είναι η κάλυψη των διαχειριστικών και λειτουργικών δαπανών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας (ΥΦΥΝ) ούτως ώστε η παροχή των σχετικών υπηρεσιών να μην καθίσταται οικονομικά επιζήμια για το κράτος (Πληροφοριακά η τελευταία αναθεώρηση των σχετικών τελών έγινε το 2007), η στρογγυλοποίηση των ποσών για διευκόλυνση τόσο του κοινού όσο και του λογιστηρίου του ΥΦΥΝ κατά την είσπραξη των τελών αυτών αφού με την μετατροπή των ποσών από κυπριακές λίρες σε ευρώ έχουν προκύψει ποσά με υποδιαιρέσεις του ευρώ (σεντ) και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού νηολογίου και η προσέλκυση πλοίων για εγγραφή στο νηολόγιο. Οι υπό έγκριση κανονισμοί αφορούν τα τέλη και δικαιώματα σχετικά με τα ποντοπόρα εμπορικά κυπριακά πλοία που υπόκεινται σε διεθνή ανταγωνισμό και τα οποία αποτελούν την κυριότερη κατηγορία τελών και τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του υφυπουργείου. Οι κυριότερες διαφοροποιήσεις από τα υφιστάμενα τέλη είναι οι ακόλουθες:

  • Κατάργηση των αρχικών τελών εγγραφής και έκδοσης των αρχικών πιστοποιητικών με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και την προσέλκυση νέων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο.
  • Απλοποίηση/ ομαδοποίηση υπηρεσιών για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ναυτιλίας.
  • Κατάργηση τελών για εργασίες και υπηρεσίες οι οποίες δεν διενεργούνται και δεν προσφέρονται πλέον από το ΥΦΥΝ

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ακόμα πως με την έγκριση των προτεινόμενων κανονισμών ενδεικτικά αναφέρεται ότι αναμένεται να προκύψουν θετικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και της προσέλκυση νέων πλοίων για εγγραφή και κατά συνέπεια της βελτίωσης της θέσης του κυπριακού νηολογίου στην παγκόσμια κατάταξη (σήμερα η Κύπρος κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η στην Ευρωπαϊκή Ένωση). «Η βελτίωση της θέσης της κυπριακής σημαίας στην παγκόσμια κατάταξη προσδίδει στην Κύπρο το κύρος μεγάλου ναυτιλιακού κέντρου με δυνατή φωνή και εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα», προστίθεται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.