Φόρμα αναζήτησης

Ανακοινώθηκαν 18 υποψήφιοι για το νέο δ.σ. της Ελληνικής

Η κοινοποίηση των εγγράφων για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Τράπεζας στην οποία θα τεθούν τροποποιήσεις στο καταστατικό της τράπεζας και για τη σύγκληση της 45ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ελληνικής -θα πραγματοποιηθούν και οι δύο την ίδια ημέρα, την Τετάρτη 28 Αυγούστου- θέτει στην τελική ευθεία τις διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου 13μελούς διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής, το οποίο και θα αποτυπώνει τη νέα μετοχική δομή της τράπεζας.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες 18 υποψηφιότητες (μπορεί να υπάρξουν και επιπλέον τις επόμενες ημέρες) για τις 13 θέσεις. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι πρόθεση είναι στο νέο διοικητικό συμβούλιο να εκπροσωπούνται και οι πέντε βασικοί μέτοχοι, δηλαδή Δήμητρα Επενδυτική, Wargaming, Pimco, Third Point και ETYK. Σε μεγάλο βαθμό (όχι απόλυτο…) φαίνεται να έχουν βρεθεί σημεία σύγκλισης μεταξύ των μετόχων.

Τα ονόματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 11 από τους 18 συμβούλους που προτείνονται μετέχουν στο υφιστάμενο συμβούλιο, ενώ στο νέο συμβούλιο η πλειοψηφία των μελών θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, δηλαδή να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μετοχών.

Ειδικότερα, για επανεκλογή προτείνονται οι:
Stephen John Albutt, (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος), David Whalen Bonanno
(μη εκτελεστικός σύμβουλος), Δημήτριος Ευσταθίου (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος), Ειρένα Γεωργιάδου (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος), Lars Kramer (ως εκτελεστικός σύμβουλος, είναι ο οικονομικός διευθυντής της Ελληνικής), Kristofer Richard Kraus (μη εκτελεστικός σύμβουλος), Ιωάννης Μάτσης (διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, προτείνεται ως εκτελεστικός σύμβουλος), Youssef A. Nasr ( ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος, πρόεδρος του νυν συμβουλίου), Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου (μη εκτελεστικός σύμβουλος), Ευριπίδης Α. Πολυκάρπου (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος), Andrew Charles Wynn ( ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος).

Επιπλέον, υποψήφιοι, με πρόταση από μετόχους είναι: Zion Bahloul (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος), John Charles Crystal (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος), Marco Comastri ( ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος), Ιωάννης Γεωργούλας (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος), Μάριος Μαραθεύτης (μη εκτελεστικός σύμβουλος), Κυριακή Πηλιά (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος) και Μιχάλης Σπανός (ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος).

Σχέδιο παροχής κινήτρων στο προσωπικό

Στη γενική συνέλευση θα τεθεί προς έγκριση και ένα σχέδιο παροχής κινήτρων εργοδοτουμένων το οποίο θα αφορά και τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Το σχέδιο θα είναι σχέδιο παραχώρησης μετρητών και/ή μετοχών με βάση την απόδοση (performance-based cash and/or share plan) και θα αποτελεί μέρος των μεταβλητών απολαβών των εργοδοτουμένων. Κάθε παραχώρηση μετοχής με βάση την απόδοση (performance-based share award) δίνει το δικαίωμα στον εργοδοτούμενο, όταν αυτή καταστεί απόλυτη (on vesting), σε μια συνήθη μετοχή της τράπεζας, χωρίς οποιοδήποτε κόστος στον εργοδοτούμενο. Σύμφωνα με το σχέδιο δύναται να παραχωρηθεί μέγιστος αριθμός 20.640.250 συνήθων μετοχών της Τράπεζας ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία κατά τα επόμενα πέντε οικονομικά έτη (2020 μέχρι 2024). Σύμφωνα με έκθεση του διοικητικού συμβουλίου στόχος του σχεδίου είναι να συμβάλει στη δημιουργία κουλτούρας έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα των εργοδοτουμένων της τράπεζας με αυτά των μετόχων της τράπεζας μέσω της σύνδεσης της παραχώρησης μετοχών. Το σχέδιο υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής Αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία αποτελείται από μη εκτελεστικούς διοικητικούς συμβούλους. Η Επιτροπή Αμοιβών θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του σχεδίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.