Φόρμα αναζήτησης

Ανάγκη εκσυγχρονισμού για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Όλοι αναγνωρίζουν την προσφορά και το έργο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), αλλά την ίδια ώρα εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων έθεσαν ερωτήματα για τη λειτουργία του, χθες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.
Η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του χρειάζεται εκσυγχρονισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, μετά τη συνεδρίαση στην οποία εξετάστηκε η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με βάση τα όσα ακούστηκαν χθες η επιτροπή θα συνθέσει θέσεις και απόψεις των εμπλεκόμενων μερών στη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου. Η σχετική έκθεση που θα ετοιμάσει η Επιτροπή Θεσμών θα έχει στόχο να αυξηθούν οι κατώτερες συντάξεις, αλλά και να αναζητηθούν λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα με την υπογεννητικότητα, πρόβλημα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 1/3 των εισφορών προέρχεται από Ευρωπαίους πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται στην Κύπρο.

Η βιωσιμότητα
Για άλλη μια φορά η διοίκηση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαίωσε για τη βιωσιμότητά του, η οποία με βάση την τελευταία αναλογιστική μελέτη είναι διασφαλισμένη μέχρι το 2080. Ωστόσο, οι κοινωνικοί εταίροι που συμμετείχαν στο συμβούλιο του Ταμείου έθεσαν επιμέρους ζητήματα τα οποία κατά τη κρίση τους πρέπει να αντιμετωπιστούν τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Κώστας Σταυράκης, σημείωσε ότι το ταμείο καταβάλλει κάθε χρόνο 1,4 δισ. ευρώ σε παροχές και συντάξεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17-18% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, μέγεθος που αποτυπώνει και την επίδραση του Ταμείου στην πραγματική οικονομία της Κύπρου. Σε ό,τι αφορά την οφειλή ύψους 7,5 δισ. ευρώ του κράτους προς το ΤΚΑ, ο κ. Σταυράκης σημείωσε ότι η οφειλή δεν αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, ενώ το κράτος καλύπτει τα ελλείμματα του Ταμείου, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης με τα 450 εκατ. ευρώ που απαιτήθηκαν για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας. Δηλαδή η οφειλή λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας.

Οι κοινωνικοί εταίροι
Η εκπρόσωπος της ΠΕΟ –και πρώην υπουργός Εργασίας– Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε ότι το Ταμείο παρέχει ένα ικανοποιητικό πλάνο προστασίας, αλλά προκύπτουν νέα προβλήματα, όπως η ύπαρξη μακροχρόνια ανέργων, ενώ ζήτησε να επανεξεταστεί η μείωση κατά 13% που επιβάλλεται στις συντάξεις όσων αποχωρούν από την εργασία στα 63 έτη. Τέλος, ζήτησε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για την επενδυτική πολιτική.
Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ, κ. Αργυρίδης, σημείωσε ότι η τρέχουσα ρύθμιση για αύξηση των εισφορών κατά 1,3% κάθε πέντε χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα οι συνολικές εισφορές να ανέλθουν στο 27,5% το 2039, προσθέτοντας βάρος στις επόμενες γενιές. Ο κ. Αργυρίδης έμμεσα ζήτησε να επανεξεταστεί η μελλοντική αύξηση των εισφορών, στο πλαίσιο της νέας αναλογιστικής μελέτης.
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΟΚ, κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε από την πλευρά του ότι χρειάζεται να γίνει μια ξεχωριστή αναλογιστική μελέτη για να αποτυπωθούν οι συνέπειες της κρίσης στους νέους ανθρώπους, καθώς οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί και στάσιμοι.
Η ΠΟΒΕΚ, με τον κ. Κουρσάρη, ζήτησε να μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΚΑ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ, κ. Τζοβάνης, χαρακτήρισε πλήγμα την εισφοροδιαφυγή και πηγή ανησυχίας το δημογραφικό. Τέλος, η εκπρόσωπος των Νέων Αγροτών ζήτησε να αναγνωριστούν παροχές για εργατικά ατυχήματα αγροτών και αλιέων.