Φόρμα αναζήτησης

Αλλαγή σκυτάλης στην Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦOYN
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Γυρίζει σελίδα η Τράπεζα Κύπρου με την ανανέωση της διοικητικής της πυραμίδας. Χθες αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ο διάδοχος του Τζον Χούρικαν, με τον Πανίκο Νικολάου να είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος, ενώ η σημερινή ετήσια γενική συνέλευση του συγκροτήματος σηματοδοτεί την αποχώρηση του Ελβετού Γιόζεφ Άκερμαν από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, με τον Τάκη Αράπογλου να επιλέγεται ως υποψήφιος διάδοχος.

Οι προκλήσεις

Οι κύριοι Αράπογλου και Νικολάου θα κληθούν να διαχειριστούν ένα πιεστικό περιβάλλον, αν και από καλύτερη θέση σε σχέση με την περίοδο (μετά το «κούρεμα») που ανέλαβαν καθήκοντα οι κύριοι Άκερμαν και Χούρικαν. Οι δυσκολίες είναι παρούσες. Πιο σημαντική, το υψηλό κόστος λειτουργίας του συγκροτήματος, το οποίο ροκανίζει τα έσοδα και την αξία του. Ήδη από τη διοίκηση Χούρικαν έχει δρομολογηθεί μια σειρά από μέτρα με στόχο να περιοριστούν τα έξοδα, με πιο σημαντικό την ψηφιοποίηση των εργασιών της τράπεζας. Οι δαπάνες, ωστόσο, αποδεικνύονται πολύ υψηλές για να μπορέσει η τράπεζα να εκσυγχρονιστεί. Το κόστος αυξάνεται και λόγω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Τώρα, με την ολοκλήρωση πώλησης ενός σημαντικού ποσοστού των ΜΕΔ και την ψηφιοποίηση σε προχωρημένο στάδιο, στην εξίσωση αναπόφευκτα μπαίνει και το κόστος προσωπικού.

*Φωτο: Χρίστος Θεοδωρίδης

Το προσωπικό

Αυτό θα είναι και το πρώτο δύσκολο τεστ που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα διοίκηση.
Ο Τάκης Αράπογλου ωστόσο είναι έμπειρος σε περιβάλλοντα με ισχυρές συντεχνίες, από τη θητεία του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο συγκρότημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank.

Ο Τάκης Αράπογλου

Στα υπέρ του μετρά και το γεγονός ότι έχει εικόνα για την Τράπεζα Κύπρου από το σύντομο πέρασμά του στο τέλος του 2012. Επιπλέον, κατείχε ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμπειρία που του επιτρέπει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα και για το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Εκεί, δηλαδή, που είναι εισηγμένη η μετοχή της τράπεζας.

Απολογισμός

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό του κ. Άκερμαν, θα τον αφήσουμε για τον ίδιο. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι στην πενταετία που ο πρώην ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου το συγκρότημα έφερε εις πέρας όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Ο μηδενισμός του ELA, κληρονομιά σε μεγάλο βαθμό από την υποχρεωτική απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας, η εισαγωγή της μετοχής σε χρηματιστήριο με σημαντική ρευστότητα και η ολοκλήρωση της πώλησης των προβληματικών δανείων 2,8 δισ. ευρώ στην Apollo, το γνωστό πρόγραμμα Helix, είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει να επιδείξει η τράπεζα στη θητεία Άκερμαν – Χούρικαν.

Σκιά στην παρουσία του στην προεδρία του δ.σ. αποτελεί το γεγονός ότι το όνομά του συνδέθηκε με άλλα διοικητικά συμβούλια του Ρώσου μεγαλομετόχου της τράπεζας Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2018. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και το γεγονός πως οι μέτοχοι έχασαν σημαντικό μέρος της επένδυσής τους, καθώς η μετοχή σήμερα βρίσκεται κοντά στο 1,40 ευρώ, όταν η αύξηση κεφαλαίου του 2014 έγινε με σημερινούς όρους στα 4,80 ευρώ και το κούρεμα στα 20 ευρώ!

Θα ήταν άδικο ωστόσο να χρεώσουμε τη μείωση στην αξία στους Άκερμαν – Χούρικαν, καθώς παρόμοιες ζημίες κατέγραψαν τραπεζικοί όμιλοι σε όλη την ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Αν, μάλιστα, σε αυτό συνυπολογίσει κανείς το κόστος απορρόφησης της Λαϊκής και του κουρέματος καταθέσεων, ομολόγων και μετοχών, όπως και το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο υπό την ΕΚΤ, τότε η Τράπεζα Κύπρου, μάλλον, τα έχει πάει καλύτερα από τις περισσότερες τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ποιος είναι  ο νέος διευθύνων  σύμβουλος

Ο διορισμός του Πανίκου Νικολάου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Συγκροτήματος για να διαδεχθεί τον Τζον Χούρικαν τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Νικολάου θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του και θα ενταχθεί στα διοικητικά συμβούλια ως εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος μόλις ο διορισμός του εγκριθεί από την ΕΚΤ.

Ο κ. Νικολάου δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, αλλά πρόσωπα με γνώση της διαδικασίας επιλογής τον χαρακτηρίζουν μια σοβαρή τραπεζική προσωπικότητα, με γνώση της λειτουργίας της τράπεζας, καθώς σήμερα είναι διευθυντής Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων και έκτοτε είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής.
«Μετά από μία ενδελεχή διεθνή έρευνα, χαίρομαι που ο Πανίκος αναδείχθηκε η επιλογή μας για να ηγηθεί του Συγκροτήματος στο επόμενό του κεφάλαιο», σχολίασε ο πρόεδρος του Συγκροτήματος Τζόζεφ Άκερμαν.

«Ο Πανίκος προέρχεται από την οικογένεια της Τράπεζας Κύπρου με μακρά και επιτυχημένη σταδιοδρομία και αξιοσημείωτη συνεισφορά στην ενδυνάμωση των σχέσεων με πελάτες του τομέα μεγάλων επιχειρήσεων. Το διοικητικό συμβούλιο κι εγώ είμαστε βέβαιοι ότι η Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνει σε καλά χέρια με τον Πανίκο στα ηνία», καταλήγει ο κ. Άκερμαν.

Ο κ. Νικολάου εντάχθηκε στην τράπεζα το 2001 και η καριέρα του εστιάστηκε κυρίως στον τομέα μεγάλων επιχειρήσεων, ξεκινώντας ως λειτουργός σχέσεων. Για σύντομο χρονικό διάστημα διετέλεσε διευθυντής στη Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών. Τον Ιούνιο 2016 ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Ο κ. Νικολάου έχει υπό την ευθύνη του τη διαχείριση των Κέντρων Μεγάλων Επιχειρήσεων στην Κύπρο, το Διεθνές Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις Διεθνείς Δραστηριότητες, καθώς και τη Μονάδα Factoring της τράπεζας. Υπό την εποπτεία του, ο τομέας μεγάλων επιχειρήσεων εξυπηρετεί περισσότερους από 2.500 εταιρικούς πελάτες, σε βασικούς τομείς της οικονομίας.
«Τους επόμενους μήνες ο κ. Νικολάου, ως ο υπό διορισμό διευθύνων σύμβουλος, θα εργαστεί στενά με τον κ. Χούρικαν για ομαλή μετάβαση», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Σχεδιασμοί για πωλήσεις κόκκινων δανείων που μένουν εκτός «Εστία» και αναδιαρθρώσεων

Άλμα στα 95 εκατ. ευρώ για τα κέρδη τριμήνου

Την πώληση  του σκληρού πυρήνα των κόκκινων δανείων της Τράπεζας Κύπρου προαναγγέλλει ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος Τζον Χούρικαν μέσω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Το συγκρότημα πέτυχε αύξηση κερδών κατά 119% το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα 95 εκατ. ευρώ από 43 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.
«Τα αποτελέσματά μας αυτό το τρίμηνο αντικατοπτρίζουν τη συνεχόμενη πρόοδο ως προς την επίτευξη του κύριου στόχου μας για βελτίωση του ισολογισμού», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Χούρικαν.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), η ολοκλήρωση της πώλησης ΜΕΔ ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το β’ τρίμηνο του 2019.

«Η συναλλαγή συμπληρώνει τη συνεχιζόμενη οργανική μείωση των ΜΕΔ, η οποία ανήλθε σε 157 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο και είναι σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο του στόχου μας για οργανική μείωση κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ το 2019. Αυτό είναι το δέκατο έκτο συνεχόμενο τρίμηνο οργανικών μειώσεων ΜΕΔ», σημειώνει ο κ. Χούρικαν. Από το 2014 τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί κατά 70%, σε 4,6 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται από προβλέψεις ύψους 48%.
Από αυτά, περίπου 900 εκατ. ευρώ είναι εξυπηρετούμενα, αλλά εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στα ΜΕΔ, σύμφωνα με τον κανονιστικό ορισμό, και άλλα περίπου 900 εκατ. ευρώ αναμένεται να επηρεαστούν θετικά με την πάροδο του χρόνου από το σχέδιο «Εστία». Απομένουν ΜΕΔ αξίας 2,8 δισ. ευρώ.
«Τα αντιμετωπίζουμε ενεργά, εξετάζοντας στρατηγικές για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης κινδύνου στον ισολογισμό, περιλαμβανομένων σημαντικών πωλήσεων χαρτοφυλακίων», αναφέρει ο κ. Χούρικαν.

 Κεφάλαια

Στις 31 Μαρτίου ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 14,9% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 17,9%, αναπροσαρμοσμένοι για το Helix, επιδόσεις σημαντικά υψηλότερες από τις εποπτικές απαιτήσεις.

Επιπλέον, στο τέλος του α’ τριμήνου η τράπεζα είχε σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3% σε 16,3 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Κύπρο ανήλθαν σε 563 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο το 2018.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.