Φόρμα αναζήτησης

Αιτία υποβάθμισης οι δικαστικές αποφάσεις για το μισθολόγιο

Η απόφαση του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS (ένας από τους τέσσερις οίκους των οποίων η αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ), να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση της Κύπρου BBB -στο χαμηλό της επενδυτικής βαθμίδας- και να διατηρήσει σταθερές τις προοπτικές αποτελεί στην ουσία το πρώτο ηχηρό καμπανάκι των αγορών για την πορεία της οικονομίας. Ο οίκος, σε σημείωμα που κυκλοφόρησε χθες, σκιαγραφεί μια σειρά σημαντικών προκλήσεων, ενώ έμμεσα περιγράφει ως αιτία υποβάθμισης την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για την άρση των περικοπών στο κρατικό μισθολόγιο.
Η ισχυρή αναπτυξιακή και δημοσιονομική απόδοση δεν αμφισβητείται, αλλά δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση ή για να θέσει τη χώρα σε τροχιά αναβάθμισης.
Η Κύπρος, αναφέρει το σημείωμα, αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με το σημαντικό, ακόμη, επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στον τραπεζικό τομέα, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες, ενώ το μικρό μέγεθος της οικονομίας το οποίο βασίζεται στις υπηρεσίες, εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση.
Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σε στόχο για μείωση των ΜΕΔ σε μονοψήφιο ποσοστό δεν είναι τυχαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο που βρισκόμαστε η μείωση των ΜΕΔ οδηγεί και σε μείωση του υπόλοιπου των δανείων και κατά συνέπεια και του ιδιωτικού χρέους. Η μείωση του δημόσιου χρέους εξαρτάται από τη συνέχιση της παραγωγής υψηλών πλεονασμάτων, ενώ η αντιμετώπιση των δυσμενών επιδράσεων από το εξωτερικό περιβάλλον απαιτεί περαιτέρω διαφοροποίηση της οικονομίας και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων.

Αλλαγή

Η αξιολόγηση του οίκου DPRS δεν είναι στατική, αλλά μια σειρά εξελίξεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση ή και σε υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.
Ειδικότερα, η κυπριακή οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί σε ανοδική τάση χάρη στη συνέχιση της σταθερής υγιής οικονομικής ανάπτυξης και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, γεγονός που θα συνέβαλλε στην πτωτική τροχιά του δείκτη δημόσιου χρέους. Επιπλέον, η περαιτέρω πρόοδος στην ουσιαστική μείωση των ΜΕΔ και του χρέους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα θα ήταν θετική για επόμενες αξιολογήσεις.
Αντίθετα, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποστούν πιέσεις προς τα κάτω αν υπάρξει μια περίοδος αισθητά χαμηλής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή την υλοποίηση μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο φωτογραφίζονται οι δικαστικές αποφάσεις για το κρατικό μισθολόγιο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε με σαφήνεια ότι οι δικαστικές αποφάσεις πλήττουν το προφίλ της χώρας.
Η αντιστροφή της πτωτικής πορείας των ΜΕΔ μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Πολιτική διαχείριση

Το χθεσινό, σημείωμα, πάντως, διατηρεί έναν θετικό τόνο.
Η Κύπρος περιγράφεται ως ένα ελκυστικό κέντρο επιχειρηματικών υπηρεσιών, ναυτιλιακό κέντρο και τουριστικός προορισμός.
«Ο τομέας του τουρισμού», τονίζεται, «διαφοροποιείται σε νέα προϊόντα και αγορές, καθιστώντας τον πιο ανθεκτικό. Η αναμενόμενη αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου αποτελεί μακροπρόθεσμα μια άλλη πιθανή πηγή ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα επισημαίνεται η ευπάθεια στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.
«Το μικρό μέγεθος της οικονομίας με βάση τις υπηρεσίες εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς μεταβολές στην εξωτερική ζήτηση», τονίζεται. «Η Κύπρος», προστίθεται, «επωφελείται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και ισχυρούς θεσμούς. Η κυβέρνηση παραμένει επίσης προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας. Η κυβέρνηση στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών κυβερνήσεων», καταλήγει το σημείωμα του DBRS.