POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αirbnb: Προθεσμία 2 χρόνων για εγγραφή στο μητρώοΌπλο και στα χέρια του εφόρου Φορολογίας αναμένεται να αποτελέσουν οι ρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, αφού προϋπόθεση για εγγραφή στο σχετικό μητρώο που θα δημιουργηθεί στο Υφυπουργείου Τουρισμού αποτελεί ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του καταλύματος να είναι ήδη εγγεγραμμένος και στο Τμήμα Φορολογίας. Συγκεκριμένα βάσει του νόμου πλέον που ψήφισε η Βουλή, μιας και οι ρυθμίσεις δημοσιεύτηκαν ήδη στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους, πρώτη προϋπόθεση για υποβολή αίτησης για εγγραφή στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων που θα δημιουργηθεί είναι να υπάρχουν εγγραφή στο Τμήμα Φορολογίας του ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του καταλύματος – αριθμός φορολογικής ταυτότητας ιδιοκτήτη ή διαχειριστή ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται με βάση τη σχετική νομοθεσία. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο το Τμήμα Φορολογίας θα μπορέσει εύκολα να ελέγξει τυχόν αδήλωτα εισοδήματα από βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και να τα φορολογήσει. Πάντως, ο νόμος προβλέπει περίοδο χάριτος δύο ετών για εγγραφή στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, με τη λήξη της οποίας όμως θα απαγορεύεται η διαφήμιση και διάθεση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων μέσω διαδικτύου εφόσον αυτά δεν εξασφαλίζουν σχετική άδεια από το υφυπουργείο. Προφανώς για το θέμα θα υπάρξουν επαφές του Υφυπουργείου Τουρισμού με την Airbnb και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Οι προϋποθέσεις

Συγκεκριμένα, βάσει του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου όπως αυτός τροποποιήθηκε, κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα που λειτουργούσε πριν την έναρξη της ισχύος της τροποποιημένης νομοθεσίας θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις νέες διατάξεις του νόμου που αναφέρεται στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων εντός δύο ετών. «Νοείται περαιτέρω ότι μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου για εγγραφή στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων ο ιδιοκτήτης και/ή ο πάροχος ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαφήμισης απαγορεύεται να διαφημίζει και/ή να αναρτά καταλύματα τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει αριθμό μητρώου», προστίθεται στη νομοθεσία.

Όσον αφορά την εγγραφή στο μητρώο που θα τηρεί το υφυπουργείο, ο νόμος προβλέπει πως ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος χρήστης ή ο επιχειρηματίας μονάδας αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος θα υποβάλλει στο Υφυπουργείο Τουρισμού αίτηση σύμφωνα με τον τύπο του καταλύματος, μαζί με το καθορισμένο τέλος εγγραφής ανά κατηγορία αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος (σ.σ. δεν καθορίζεται το ύψος του τέλους) και υπεύθυνη δήλωση στην οποία βεβαιώνεται ότι τηρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

  • Εγγραφή στο Τμήμα Φορολογίας (αριθμός φορολογικής ταυτότητας ιδιοκτήτη ή διαχειριστή ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται με βάση τη σχετική νομοθεσία).
  • Οι σχετικές λεπτομέρειες του αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος καθώς και οι ελάχιστες τεχνικές και λειτουργικές του προδιαγραφές βάσει της κατηγορίας του.
  • Ασφαλιστική κάλυψη του αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος κατά παντός κινδύνου, για πυρκαγιά και αστική ευθύνη

Το Υφυπουργείο Τουρισμού εντός δύο μηνών από την ημερομηνία καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης εξετάζει την αίτηση και ενημερώνει τον αιτητή για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής του, με αιτιολογία σε περίπτωση απόρριψης.

Ακολούθως με την εγγραφή στο μητρώο, το Υφυπουργείο Τουρισμού εκδίδει ειδικό σήμα και αριθμό εγγραφής ο οποίος αναρτάται και δηλώνεται σε όλες τις συναλλαγές και παράλληλα εκδίδεται και η πρώτη άδεια εγγραφής η οποία ισχύει για τρία χρόνια από την ημερομηνία της έκδοσής της.

Για ανανέωση της άδειας θα απαιτείται η καταβολή νέας αίτησης τρεις μήνες πριν τη λήξη της υφιστάμενης και η καταβολή τέλους ανανέωσης.

Οι κατηγορίες

Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα που θα μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού και κατ’ επέκταση να διατίθενται και να ενοικιάζονται νόμιμα χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες βάσει της ισχύουσας πλέον νομοθεσίας:

  • Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις. Περιλαμβάνει επιπλωμένες επαύλεις οι οποίες έχουν ανεξάρτητη και άμεση εξωτερική προσπέλαση, ιδιωτικότητα και παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου και κτίσματος, στις οποίες ανήκει αποκλειστικά και ο διαμορφωμένος κήπος.
  • Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες. Περιλαμβάνει τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες σε σειρά ή σε συγκρότημα μονοκατοικιών οι οποίες έχουν αυτοτέλεια λειτουργίας, ιδιωτική κοινόχρηστη ή δημόσια εξωτερική προσπέλαση και ιδιωτικότητα. Στην κατηγορία αυτή δεν εμπίπτουν τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή διαμερίσματα σε πολυκατοικίες ή χώρους με κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο γιατί δεν εξασφαλίζεται η ανεξάρτητη προσπέλαση και η ιδιωτικότητα.
  • Διαμερίσματα. Περιλαμβάνει διαμερίσματα τα οποία αποτελούν μονάδα όπως ο όρος αυτός καθορίζεται στις διατάξεις του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου. Σημειώνεται ότι βάσει της πιο πάνω νομοθεσίας μονάδα «σημαίνει όροφο ή τμήμα, ή τμήμα ορόφου, δωμάτιο, γραφείο, διαμέρισμα ή κατάστημα ή οποιοδήποτε άλλο τμήμα ή χώρο κοινόκτητης οικοδομής που μπορεί κατάλληλα και άνετα να τυγχάνει κατοχής και κάρπωσης ως πλήρης χωριστή και αυτοτελής μονάδα για οποιονδήποτε σκοπό για τον οποίο εξασφαλίστηκε άδεια οικοδομής…».

Στη νομοθεσία προβλέπονται επίσης και διάφορες κτηριοδομικές προδιαγραφές για κάθε κατηγορία αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.