Φόρμα αναζήτησης

Αγοράζουν Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές

Τα 4,2 δισ. ευρώ έφθασαν οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, το πρώτο τετράμηνο του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ταυτοχρόνως τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι διευρύνθηκε κατά 335 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, αγγίζοντας έτσι τα 5,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων. Την ίδια περίοδο, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, έτσι ώστε το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάσει μικρή αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 4,9 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 304 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2018. Τον Απρίλιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων καταγράφηκε αύξηση κατά 378 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή τη συμμετοχή της AMC Oak SARL (Λουξεμβούργο) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο τετράμηνο καταγράφεται στις άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 4,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6,1% (τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές). Από την άλλη πλευρά οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6% σε τρέχουσες τιμές (6,2% σε σταθερές τιμές).

Χ.Ζ /ΑΠΕ-ΜΠΕ