Φόρμα αναζήτησης

Αεροπορικά ναύλα: Αδύνατη η κρατική παρέμβαση

Ενα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων καθώς αυτό απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του ανταγωνισμού και για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση της αύξησης της προσφοράς, δήλωσε χθες η υπουργός Μεταφορών κ. Βασιλική Αναστασιάδη.

Γίνονται, εξήγησε, συμφωνίες και με άλλες χώρες, παροτρύνονται και ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να εντάξουν στο πτητικό τους πρόγραμμα δρομολόγια από την Κύπρο, ενώ έχουν υιοθετηθεί και σχέδια κινήτρων σε συνεργασία με την Hermes Airports προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ας αφήσουμε», είπε, «την προσφορά και τη ζήτηση να λειτουργήσουν», και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διορθωθούν τα πράγματα, χωρίς βέβαια κρατική παρέμβαση.

Δίνονται κίνητρα σε εταιρείες προκειμένου να εντάξουν στο πτητικό τους πρόγραμμα δρομολόγια από την Κύπρο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά για τις εταιρείες το βασικό κριτήριο για τις αποφάσεις του είναι το κατά πόσον είναι οικονομικά συμφέρουσα μια διαδρομή. Τα κίνητρα δίνονται είναι σε συνεργασία με την Hermes Airports υπό τη στενή παρακολούθηση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται για σύνδεση της Πάφου με την Αθήνα, η κ. Βασιλική Αναστασιάδη είπε ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον κάποιες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες προσέγγισαν το αρμόδιο υπουργείο, ωστόσο σημείωσε τα περιθώρια είναι περιορισμένα σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Κέντρο Ελέγχου

Σχολιάζοντας το περιστατικό που συνέβη στο κτήριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Ελέγχου Εναερίας Κυκλοφορίας, όταν μέρος της στέγης κατέρρευσε με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ελεγκτή, η κ. Βασιλική Αναστασιάδη τόνισε ότι στόχος του υπουργείου της είναι να μεταφερθεί το Κέντρο Ελέγχου στην Κοκκινοτριμιθιά καθώς, όπως είπε, το υφιστάμενο κτήριο δεν είναι κατάλληλα φτιαγμένο για να αποτελεί Κέντρο Εναέριας Κυκλοφορίας.

Το ατυχές συμβάν, είπε, συνέβη μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στον κλιματισμό και τον εξαερισμό.