Ξεχειλίζουν από ρευστότητα οι κυπριακές τράπεζες, όπως καταδεικνύεται από έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας- Liquidity Coverage Ratio (LCR) να ξεπερνά το 300%.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της EBA, η ανάλυση των σταθμισμένων μέσων επιπέδων LCR μεταξύ των χωρών υπογραμμίζει ορισμένες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.
Οι μισές από τις χώρες εμφάνισαν μέσα επίπεδα LCR μεταξύ 100% και 200%, ενώ οι υπόλοιπες ήταν πάνω. Ορισμένες χώρες παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλά μέσα επίπεδα LCR – συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, Κύπρου, Τσεχίας, Βουλγαρίας, Μάλτας και Πορτογαλίας, με σταθμισμένους μέσους δείκτες πάνω από 300%.
Η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών, με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, φθάνει στο ιστορικό υψηλό των €30 δισ.
Αύξηση δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ΕΕ
Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας των τραπεζών της ΕΕ αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2024, υποστηριζόμενος από την αύξηση της διακράτησης ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε την έκθεση για τα μέτρα ρευστότητας, η οποία παρακολουθεί και αξιολογεί τις απαιτήσεις κάλυψης ρευστότητας που ισχύουν επί του παρόντος στην ΕΕ.
Μεταξύ Ιουνίου 2023 και Ιουνίου 2024, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας των τραπεζών της ΕΕ (LCR) αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε στο 167%. Εντός αυτής της περιόδου, παρατηρήθηκαν αλλαγές στη σύνθεση των καταθέσεων χρηματοδότησης των τραπεζών, ενώ τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών αυξήθηκαν σταθερά. Ο μέσος όρος LCR των τραπεζών της ΕΕ βελτιώθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο, υπερβαίνοντας το 100% τον Ιούνιο του 2024.
Η σύνθεση του αποθέματος ρευστότητας των τραπεζών της ΕΕ άλλαξε τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023. Η αύξηση των τίτλων επιπέδου 1, κυρίως των κρατικών ομολόγων, ξεπέρασε τη μείωση των μετρητών και των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας επιπέδου 1.
Η μείωση στα μετρητά και τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας επιπέδου 1 σημειώθηκε για όλες τις τράπεζες. Ωστόσο, οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ που αποπλήρωσαν στοχευμένα δάνεια μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTRO) το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατέγραψαν μεγαλύτερη πτώση. Αυτές οι αποπληρωμές οδήγησαν σε μείωση του LCR κατά -4 ποσοστιαίες μονάδες για τις επηρεαζόμενες τράπεζες κατά μέσο όρο, ενώ οι τράπεζες που δεν είχαν τέτοιες υποχρεώσεις αύξησαν το LCR τους κατά 0,64 p.p. κατά μέσο όρο.
Όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, οι τράπεζες της ΕΕ συνεχίζουν να διατηρούν χαμηλότερα αποθέματα ρευστότητας σε ξένα νομίσματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.