Άλμα στα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το α' τρίμηνο - Αυξημένα 40% σε ετήσια βάση

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 16.5.2024
Άλμα στα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το α
Κατέγραψε κέρδη 133 εκατ. ευρώ μετά τη φορολογία

Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ισχυρή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή θέση, υψηλή ρευστότητα και υγιής ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πανίκος Νικολάου, ανακοινώνοντας για το πρώτο τρίμηνο του 2024 κέρδη, μετά τη φορολογία, €133 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 40%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, όταν τα κέρδη της τράπεζας ήταν €95 εκ. και μειωμένα κατά 4% σε τριμηνιαία βάση.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ανήλθε στο 23,6% και αποτελεί το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερη από 20%.

«Αυτό αποδεικνύει πως το Συγκρότημα βρίσκεται σε καλή πορεία για να ξεπεράσει τους στόχους που έθεσε για το 2024», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι η καταθετική βάση, στην πλειονότητα της λιανική, ύψους €19,3 δις, είναι στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία βάση και αυξημένη κατά 2%, σε ετήσια βάση.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η τράπεζα διαθέτει υψηλή ρευστότητα στον ισολογισμό της, ύψους €7,2 δις, τοποθετημένα στην ΕΚΤ.

«Ήταν πολύ καλό το πρώτο τρίμηνο, συνεχίζεται η ισχυρή κερδοφορία της τράπεζας», αλλά «παραμένουμε σοβαροί, πειθαρχημένοι και επικεντρωμένοι και στην διαχείριση κόστους και στην διαχείριση ποιότητας χαρτοφυλακίου», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "συνεχίζουμε με την μεταμόρφωση της τράπεζας και τη συνεχή παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες μας".

Ανέφερε επίσης ότι μέσα στο α’ τρίμηνο λάβαμε έγκριση για ουσιαστική διανομή μερίσματος ύψους €137 εκ. και αποτελεί την πρώτη τράπεζα σε Κύπρο και Ελλάδα που πήρε έγκριση για διανομή μερίσματος από την κερδοφορία του 2023.

Σημείωσε ότι η διανομή αποτελείτε από μέρισμα σε μετρητά ύψους €112 εκατ. ή 25 σεντς ανα μετοχή και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους μέχρι €25 εκατ., με τα βασικά κέρδη για τους μετόχους ανά μετοχή να έχουν ανέλθει στα €0,30 για το α’ τρίμηνο 2024.

«Σημαντικό είναι ότι όταν τα επιτόκια μειωθούν στο 2% ή στο 2,5% πάλι θα έχουμε καλή απόδοση κεφαλαίων λόγω του μοντέλου το οποίο έχουμε κτίσει στα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Νικολάου.

Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε σε ισχυρό νέο δανεισμό ύψους €676 εκατ., αυξημένος κατά 46% σε τριμηνιαία βάση και 8% σε ετήσια βάση και σε αύξηση του εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 2%.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας, τα καθαρά έσοδα από τόκους ύψους €213 εκατ., μειωμένα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, αντικατοπτρίζοντας τη μικρή μείωση στα επιτόκια Euribor, τις ενέργειες αντιστάθμισης (‘hedging’) και τη μικρή αύξηση στο κόστος καταθέσεων

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα ήταν μειωμένα κατά 14% σε τριμηνιαία βάση λόγω εποχικότητας και περίπου στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση, ενώ μειώθηκε ο δείκτης κόστους προς έσοδα στο 29% (σε σύγκριση με 34% κατά το α’ τρίμηνο 2023).

Επίσης, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) (υπολογισμένος για εποπτικούς σκοπούς) ανήλθε σε 17,1% στις 31 Μαρτίου του 2024 και συμπεριλαμβανομένων των κερδών για το α’ τρίμηνο 2024 μειωμένα για σχετική πρόβλεψη για διανομή, σε 17,6%, ενώ η οργανική δημιουργία κεφαλαίων "παρέμεινε ισχυρή" και ανήλθε σε περίπου 130 μ.β.

Το ποσοστό των ΜΕΔ προς δάνεια ήταν στο 3,4% (0,8% μετά τις πιστωτικές ζημιές), μειωμένο κατά 20 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, ενώ ο Δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ ανήλθε στο 77%, αυξημένος κατά 4 ε.μ. σε ετήσια βάση.

«Οι επιδόσεις μας υποστηρίχθηκαν από τα συνεχιζόμενα ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία μειώθηκαν ελαφρώς σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τα υψηλά επιτόκια και την υψηλή μας ρευστότητα, καθώς και τη συνεχή επικέντρωση στη πειθαρχημένη διαχείριση κόστους και τη διατήρηση της ισχυρής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Νικολάου είπε ότι οι επιδόσεις της τράπεζας υποστηρίχθηκαν επίσης «από την κυπριακή οικονομία, που συνεχίζει να επιδεικνύει δύναμη και ανθεκτικότητα, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα» και αναφέρθηκε στον ρυθμό ανάπτυξης της Κύπρου ο οποίος κατά το α’ τρίμηνο του 2024, αυξήθηκε κατά 3,3% «και αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2,9% το 2024, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Ανέφερε επίσης ότι τον Απρίλιο του 2024, το Συγκρότημα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €300 εκατ., επιτυγχάνοντας έτσι τη συμμόρφωση και τη δημιουργία επαρκούς αποθέματος ως προς την τελική Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Πρόσθεσε ότι αυτή η έκδοση σηματοδοτεί την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου της Τράπεζας Κύπρου, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό βήμα της Τράπεζας ως προς τον στόχο της για να ηγηθεί της μετάβασης της Κύπρου σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Κριτικές για μη παραχώρηση δανείων

---------------

Αναφορικά με κριτικές ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, αφού σημείωσε ότι όπως ανακοινώθηκε η οικονομία της Κύπρου έτρεξε με 3,3% το α΄ τρίμηνο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, είπε ότι «χωρίς να υπάρχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, χωρίς να υπάρχουν υγιείς τράπεζες που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, δεν έχει άλλο τρόπο η οικονομία στην Κύπρο να χρηματοδοτηθεί και να τρέξει».

«Άρα δεν είναι τυχαία τα στοιχεία που βλέπετε, με τα δάνεια (που παραχώρησε η τράπεζα), με την ανάπτυξη και με την αύξηση της κατανάλωσης, καθώς είναι όλα συνδεδεμένα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες, κυρίως στην Κύπρο, δεν έχουν άλλες επιλογές παρά να πιάσουν δάνειο από την Τράπεζα» για να προβούν σε κάποια επιχειρηματική ενέργεια.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάου είπε πως «δεν μπορεί η κυπριακή οικονομία, χωρίς ξένες επενδύσεις, να συντηρήσει» μεταξύ άλλων μισθούς και τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχτεί η αξιοπιστία της χώρας στους ξένους επενδυτές και πρόσθεσε πως αυτή την αξιοπιστία δεν πρέπει να την χάσουμε για «πολιτικές σκοπιμότητες, γιατί έχουμε εκλογές ή γιατί κάποιος θα πρέπει να πει κάτι».

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Χάρης Πουαγκαρέ ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δάνεια με τον μέσο όρο του ποσού των δανείων να κυμαίνεται γύρω στα 150.000 ευρώ.

Κριτικές για σημαντικά κέρδη τραπεζών

----------------

Κληθείς να σχολιάσει κριτικές για τα σημαντικά κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες, ο κ. Νικολάου αφού διερωτήθηκε «γιατί να απαγορεύεται σε μια ιδιωτική εταιρεία, όπως είναι η τράπεζα, να βγάζει κέρδη και κατά πόσον μόνο οι τράπεζες βγάζουν κέρδη», είπε μεταξύ άλλων ότι η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους, με τις πλείστες δωρεάν, και «είμαστε η μόνη τράπεζα που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να έχουν λογαριασμό χωρίς καμιά χρέωση», ενώ με τα ειδικά σχέδια και τα στεγαστικά προϊόντα παρέχει τη δυνατότητα σταθερών επιτοκίων για 3,5,10 και 25 χρόνια σταθερό επιτόκιο.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει χρέωση για συνταξιούχους πέραν των 65 ετών και ότι είναι «η μόνη τράπεζα από τις μεγάλες» που δεν έχει χρέωση στις αυτόματες μηχανές, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα πέραν των 70 εκ. ευρώ που έδωσε η τράπεζα για το ογκολογικό και για την συντήρηση του πολιτιστικού της Τράπεζας Κύπρου, την ίδρυση του SupportCy.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΑΚΕΛ ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, ο κ. Νικολάου είπε ότι «δεν μπορείς να λες ότι θέλεις να προσελκύσεις επενδύσεις και από μόνος σου να έρχεσαι να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού και να φορολογείς ξένους επενδυτές», οι οποίοι υπάρχουν και στις τράπεζες.

«Θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της χώρας και θα μας μείνει», ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου διερωτήθηκε αν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό και είπε ότι η οικονομία της χώρας τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό στην Ευρώπη και διαθέτει υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα. «Υπάρχει σοβαρός οικονομικός λόγος να δώσουμε 50 εκ. ευρώ ή πόσα υπολογίζουν, για να πλήξουν την αξιοπιστία της χώρας», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι τράπεζες είναι οι μόνες που πληρώνουν το τέλος επί των καταθέσεων από το 2012, ύψους 75 εκ. ευρώ τον χρόνο και άρα οι επενδυτές μέτοχοι των τραπεζών πληρώνουν» και πλήρωναν και όταν δεν έκαναν κέρδη.

Ανέφερε επίσης ότι ο φόρος που επέβαλαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι χαμηλότερος από το τέλος επί των καταθέσεων και κάλεσε να εξεταστούν τα κέρδη των ισπανικών τραπεζών από το 2013 – 2023 και πόσο μέρισμα έδωσαν στους μετόχους τους.

Σχέδιο Πρόνοια - Επιβράβευση πελατών

---------------

Αναφορικά με το Σχέδιο Πρόνοια που αφορά το σχέδιο επιβράβευσης των πελατών της τράπεζας και το οποίο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Πουαγκαρέ είπε ότι «οι πελάτες θα τοποθετηθούν σε τρεις κατηγορίες (Ασημένια, Χρυσή και Διαμαντένια) ανάλογα με τη συνεργασία που έχουν και θα έχουν πραγματικά οφέλη βάσει της κατηγοροποίησης τους».

Στόχος του Σχεδίου είναι να αναδείξει ότι «όποιος συνεργάζεται με την Τράπεζα Κύπρου και έχει μια σημαντική συνεργασία μαζί μας θα επιβραβεύεται», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να προβεί σε κάποια εξαγορά η τράπεζα για να επεκταθεί, ο κ. Νικολάου περιορίστηκε να πει ότι «αν και εφόσον προκύψει οτιδήποτε που μπορεί να επισπεύσει ή να προσθέσει στην οργανική μας ανάπτυξη θα το μελετήσουμε», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι προς το παρόν».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία η αναβάθμιση από Fitch
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία η αναβάθμιση από Fitch

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία η αναβάθμιση από Fitch

Υπό πενθήμερη κράτηση ο Αϊκούτ της Αφίκ Γκρουπ για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών
ΚΥΠΡΟΣ

Υπό πενθήμερη κράτηση ο Αϊκούτ της Αφίκ Γκρουπ για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών

Υπό πενθήμερη κράτηση ο Αϊκούτ της Αφίκ Γκρουπ για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών

Aπεβίωσε το αγοράκι που νοσηλευόταν στο Μακάρειο ύστερα από ηλεκτροπληξία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aπεβίωσε το αγοράκι που νοσηλευόταν στο Μακάρειο ύστερα από ηλεκτροπληξία

Aπεβίωσε το αγοράκι που νοσηλευόταν στο Μακάρειο ύστερα από ηλεκτροπληξία

ΥΠΑΝ για κλιματιστικά στα σχολεία: «Δεν φταίμε εμείς αλλά οι προηγούμενοι»
ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΑΝ για κλιματιστικά στα σχολεία: «Δεν φταίμε εμείς αλλά οι προηγούμενοι»

ΥΠΑΝ για κλιματιστικά στα σχολεία: «Δεν φταίμε εμείς αλλά οι προηγούμενοι»

Νέος πρόεδρος Κομισιόν: Ιούλιο πιθανόν ψηφίζει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρόεδρος Κομισιόν: Ιούλιο πιθανόν ψηφίζει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Νέος πρόεδρος Κομισιόν: Ιούλιο πιθανόν ψηφίζει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου