Η Ρωσία βρίσκεται ήδη στον αστερισμό των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και η καμπάνια για την επανεκλογή του Ρώσου προέδρου χρειάζεται καλές ειδήσεις για τους ψηφοφόρους η ζωή των οποίων επηρεάζεται απο τις συνέπειες της επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η ρωσική οικονομία δεν έχει καταρρεύσει κάτω από τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις του 2022, όπως προέβλεπαν ορισμένοι. Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δύση μειώθηκαν κατακόρυφα, αλλά οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας μείωσαν το κόστος και η Μόσχα βρήκε νέους αγοραστές στην Ασία.
Το ρούβλι υποτιμήθηκε απότομα το 2023, αλλά έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί. Οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες για τον πόλεμο δημιούργησαν στο μεταξύ θέσεις εργασίας.
Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και αναμένεται επιβράδυνση το 2024, καθώς η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια υψηλά για να τον καταπολεμήσει, αλλά ο Πούτιν μπόρεσε να καυχηθεί πέρυσι, όχι απίθανα, ότι η οικονομία είχε αναπτυχθεί περισσότερο από 3%.
Η Ρωσία πρέπει ακόμη να εισάγει πολλά προϊόντα, τα οποία ένα αποδυναμωμένο ρούβλι τα κάνει πιο ακριβά. Αλλά όσοι δεν είναι φτωχοί φαίνονται ικανοί να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών, τουλάχιστον προς το παρόν.
Και βέβαια, οι συνέπειες δεν είναι ίδιες για όλους. Τα πάρτι στη ρωσική πρωτεύουσα συνεχίζονται για εκείνους που κανονικά θα έκαναν σκι στο γαλλικό θέρετρο της Courchevel αυτή την εποχή.
«Ξέρουν ότι δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις γαλλικές Άλπεις για 25 χρόνια», σημειώνει δημοσιογράφος της WSJ άλλα «μέχρι τότε μπορούν να πάνε στο Ντουμπάι ή να κάνουν πάρτι εδώ».
Προϊόντα και καταστήματα
Αν και τον πρώτο καιρό υπήρξε ένα σοκ εφοδιασμού, όταν οι ρωσικές τράπεζες αποκόπηκαν για πρώτη φορά από τα διεθνή συστήματα μεταφοράς, οι Μοσχοβίτες της μεσαίας τάξης βρήκαν λύσεις και μπορούν πλέον να αγοράζουν δυτικές μάρκες μέσω διαδικτύου με μικρή δυσκολία.
Το USmall, μια ηλεκτρονική αγορά, παραθέτει iPhone και παιδικά ρούχα Ralph Lauren σε ρούβλια, τα οποία μπορούν να αγοραστούν από τρίτους προμηθευτές με ρωσικές τραπεζικές κάρτες.
Τα καταστήματα της Μόσχας είναι καλά εφοδιασμένα με επώνυμα προϊόντα. Οι περισσότερες δυτικές μάρκες πολυτελείας σταμάτησαν να στέλνουν στα ρωσικά καταστήματα το 2022, αλλά σε καταστήματα όπως το TSUM, το ρωσικό αντίστοιχο του Harrods, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ένας πωλητής έδειχνε περήφανα στους πελάτες τις νεότερες τσάντες από τις Gucci, Chanel και Louis Vuitton.
Αγορασμένα στην Ευρώπη και φθάνοντας στη Ρωσία , πιθανόν, μέσα στις αποσκευές μεμονωμένων αγοραστών, δεν ήταν πάρα πολλά από αυτά στα ράφια. Ήταν όμως αρκετά για να δικαιολογήσουν την επιγραφή «Συλλογή 2023-24».
Μερικά από τα αντικείμενα που εκτίθενται ήταν μεταχειρισμένα. Υπάρχει μάλιστα μια εφαρμογή που έχει αναπτύξει το κατάστημα για να διευκολύνει τους Ρώσους πελάτες να ξαναπουλήσουν ανεπιθύμητα προϊόντα πολυτελείας.
Ακόμη και μια μεταχειρισμένη τσάντα Gucci δεν είναι ακριβώς φθηνή, αλλά επειδή η τιμή της είναι σε ρούβλια, οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να την κάνουν, με την ταλαιπωρημένη λογική που ακολουθούν οι Μοσχοβίτες, μια συμφωνία σε ευρώ.
Πέρα από τη σαμπάνια που ρέει και τα ακριβά είδη για τη μεσαία και ανώτερη, οικονομικά, τάξη υπάρχουν ενδείξεις ότι η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να έχει διαταράξει τη ρωσική οικονομία πιο σοβαρά από ό,τι υποδηλώνει η εικόνα των μεγάλων καταστημάτων στη Μόσχα.
Η σαλάτα Olivier, μια συνταγή με μαγιονέζα από ρίζα λαχανικά, λουκάνικο και βραστά αυγά, είναι βασική σε κάθε τραπέζι κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αυτό το χειμώνα η τιμή των αυγών εκτοξεύτηκε ξαφνικά (κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί, αλλά μπορεί να οφείλεται στο ότι οι φάρμες είχαν έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς τόσοι πολλοί εργάτες έχουν στρατολογηθεί ή εγκαταλείψει τη χώρα).
Σε ορισμένες περιοχές οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κουτί με έξι αυγά και πρέπει να τα αγοράσουν μεμονωμένα. Ένας συνταξιούχος το έθεσε μάλιστα στον Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας κλήσης του προέδρου στο τέλος του έτους με το κοινό. Ο Πούτιν υποσχέθηκε να το εξετάσει.
Προς το τέλος του περασμένου έτους, η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε στοιχεία που επιβεβαίωσαν τις υποψίες των σκεπτικιστών: οι Ρώσοι άλλαζαν τα ρούβλιά τους σε μετρητά σε σκληρό νόμισμα, σε όγκο που δεν είχε παρατηρηθεί από τους πρώτους, πανικόβλητους μήνες του πολέμου το 2022.
Η δραστηριότητα αυτή δεν είναι ένδειξη ανησυχίας καθώς ανέκδοτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μερικοί άνθρωποι θέλουν να μετατρέψουν τα ρούβλια τους σε δολάρια, ώστε να είναι σε θέση να «επιτεθούν» σε περιουσιακά στοιχεία όταν το ρούβλι , τοπικό νόμισμα, κάνει μια από τις βραχυπρόθεσμες βουτιές του. Άλλοι πάλι φαίνεται επίσης να θέλουν να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε ευρώ ή δολάρια.
Αποταμιεύσεις σε Αρμενία και Καζακστάν
Εκ πρώτης όψεως, αυτό είναι ένα ριψοκίνδυνο πράγμα: οι Ρώσοι θεωρητικά είναι αποκομμένοι από το δυτικό τραπεζικό σύστημα και ένα απόθεμα κάτω από το στρώμα είναι ευάλωτο σε κλοπή.
Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο. Οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να μεταφέρουν αποταμιεύσεις σε σκληρό νόμισμα σε νέους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αρμενία και το Καζακστάν.
Ορισμένοι δυτικοί ιστότοποι εμποδίζουν την πρόσβαση σε ρωσικά προγράμματα περιήγησης, αλλά οι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης στη Μόσχα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να μετακινήσουν ελεύθερα δολάρια στο Διαδίκτυο.
Από την έναρξη του πολέμου οι ρωσικές αρχές έχουν μπλοκάρει πολλούς ξένους ιστότοπους όπως το Facebook και το Instagram. Τα VPN έχουν γίνει σανίδα σωτηρίας για τους Ρώσους που θέλουν να καταναλώσουν πληροφορίες έξω από την επίσημα εγκεκριμένη αφήγηση.
Οι αρχές έχουν περιορίσει τους παρόχους VPN, καθιστώντας αυτές τις συνδέσεις όλο και πιο ασταθείς. Υπάρχουν και αρκετοί Ρώσοι της μεσαίας τάξης αγόρασαν τον δικό τους χώρο διακομιστή στη Δυτική Ευρώπη για να διατηρήσουν την κυκλοφορία τους στο Διαδίκτυο με ασφάλεια.
Εάν χρησιμοποιούν VPN για να κρύψουν την ταυτότητά τους, οι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης στη Μόσχα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν και να διακινούν δολάρια ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Μέσω τόσο περίτεχνων ελιγμών, οι ελίτ της Μόσχας κατάφεραν να διατηρήσουν τη ζωή τους αρκετά άνετη.
Πηγή: ot.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.