Το μήνυμα ότι η παρούσα νομισματική πολιτική των υψηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει με μόνιμο τρόπο στο 2% εστάλη από το πρώτο συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Η μάχη κατά του πληθωρισμού ακόμη δεν έχει ακόμη κερδηθεί, όπως κατέστησαν σαφές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούι ντε Γκίντος, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων» και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.
Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να ακυρώνει τη νομισματική πολιτική, με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ να βγάζει «κόκκινη κάρτα» σε οριζόντια μέτρα για την ακρίβια.
«Καθώς η ενεργειακή κρίση υποχωρεί, οι κυβερνήσεις ανατρέπουν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε ο κ. Ντε Γκίντος, για να προειδοποιήσει ότι «μια πιο αργή αναδίπλωση αυτής της δημοσιονομικής στήριξης ή μια επεκτατική στάση δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για την τιθάσευση του πληθωρισμού και την επαναφορά του στον στόχο μας. Το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον απαιτεί ένα συνεπές μείγμα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, με μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών εάν οι πολιτικές αυτές κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις».
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ο κ. Ντε Γκίντος σημείωσε ότι, «έχοντας αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν πλέον φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας».
«Ενώ μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής μεταδίδεται δυναμικά στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αφήνει όλο και περισσότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία, η ταχύτητα και η έκταση της μετάδοσης παραμένουν αβέβαιες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ακόμη ρευστό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε, με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα να καθίστανται ιδιαίτερα αβέβαιες λόγω τόσο των κληρονομικών επιπτώσεων προηγούμενων κλυδωνισμών όσο και των ανανεωμένων κινδύνων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντε Γκίντος.
«Παρά τις χαμηλότερες τιμές του πληθωρισμού, η ουσιαστική αβεβαιότητα συνεχίζει να υφίσταται για την ευρωζώνη», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ηροδότου. «Για παράδειγμα», εξήγησε, «η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να μεταδοθεί και πάλι στην υπόλοιπη οικονομία και να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Επιπλέον, οι αυξημένοι μισθοί και τα περιθώρια κέρδους που παρατηρήθηκαν στη ζώνη του ευρώ πέρυσι, πρέπει να παρακολουθούνται στενά, παρόλο που επί του παρόντος αναμένεται να εξομαλυνθούν».
Ο κ. Ηροδότου υπερασπίστηκε τη νομισματική πολιτική λέγοντας «ότι η επιτυχής αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέες ευκαιρίες στις οικονομίες μας».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.