Η τελευταία μάχη για το χαλλούμι, το προϊόν των πολλών εκατομμυρίων ευρώ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 20.2.2022
Η τελευταία μάχη για το χαλλούμι, το προϊόν των πολλών εκατομμυρίων ευρώ
Η κατοχύρωση του ως προϊόν ΠΟΠ, το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα.





Το χαλλούμι, το κυπριακό τυρί όπως είναι γνωστό στο εξωτερικό, είναι το πιο δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν στον τόπο μας πίσω από το οποίο βρίσκεται μία τεράστια βιομηχανία με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ετησίως. Είναι πολλά τα συμφέροντα που αλληλοσυγκρούονται κάθε φορά που αλλάζουν οι ποσοστώσεις στο γάλα. Έτσι, λοιπόν, για άλλη μία φορά βρισκόμαστε σήμερα στο ίδιο έργο θεατές. Οι επιχειρούμενες αλλαγές στον φάκελο του χαλλουμιού στάθηκαν η αιτία για έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης, με τις διάφορες παραγωγικές ομάδες να προτάσσουν τα δικά τους «θέλω», τα δικά τους καλά και συμφέροντα.

Η καταχώριση του χαλλουμιού στον κατάλογο προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν, μάλιστα, προσμετρηθούν τα όσα προηγήθηκαν, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, οι ενέργειες ομάδων ενδιαφερομένων που δεν ευνοούσαν την καταχώριση διότι επηρεάζονταν τα συμφέροντα τους, τα εμπόδια και οι παλινδρομήσεις, τότε η επιτυχία αυτή προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Πλέον, το στοίχημα για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας κ. Κώστα Καδή είναι να διαχειριστούν σωστά αυτή τη μεγάλη επιτυχία της καταχώρισης του χαλλουμιού στον κατάλογο προϊόντων ΠΟΠ, προς όφελος του αγροτικού και μεταποιητικού τομέα της Κύπρου.

Η τελευταία αίτηση για εγγραφή της ονομασίας «Χαλλούμι»/«Hellim» ως προϊόντος ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2014 και παρά το γεγονός ότι ο χρόνος εξέτασης μιας ανάλογης αίτησης είναι το πολύ 12 μήνες, στην περίπτωση του χαλλουμιού υπήρξε στασιμότητα για έξι και πλέον χρόνια. Κατά την τελευταία διετία, με στοχευμένες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να φτάσει στην ιστορική ημερομηνία της 12ης Απριλίου 2021, όταν δημοσιεύτηκε ο εκτελεστικός κανονισμός ΕΕ2021/591 για την καταχώριση της ονομασίας «Χαλλούμι»/«Hellim» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης της ΕΕ με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1/10/2021.



Τα εμπόδια στην παραγωγή

Από την 1/10/2021 θα έπρεπε να παράγεται χαλλούμι ΠΟΠ. Ωστόσο, οι τυροκόμοι δεν άρχισαν την μαζική παραγωγή ΠΟΠ υποστηρίζοντας ότι μπορούν να στέλνουν στο εξωτερικό προϊόν με το όνομα «χαλλούμι» στη βάση του εμπορικού σήματος που ίσχυε πριν από την κατάθεση του φακέλου για καταχώριση του χαλλουμιού στον κατάλογο προϊόντων ΠΟΠ. Μόλις διαπιστώθηκε το γεγονός το Υπουργείο Γεωργίας απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στους τυροκόμους.



Ο υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής δήλωσε στον «Π» ότι, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, θεωρούν ότι η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης παρέχει πολύ πιο ισχυρή προστασία στο προϊόν από το εμπορικό σήμα, γι΄ αυτό και επιδιώκεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπορία του προϊόντος κάτω από την ΠΟΠ. Παράλληλη εμπορία προϊόντων ΠΟΠ και προϊόντων εμπορικού σήματος, συνέχισε ο υπουργός, μπορεί να γίνει μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες, οι οποίες καθορίζονται επακριβώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η στάση των τυροκόμων αποδίδεται στη διαχρονική παραγωγή προϊόντων χαλλουμιού που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ΠΟΠ, όπως π.χ. προϊόντα light, με αρωματικά, σε σχήμα burger, αδίπλωτα κ.λπ., με αποτέλεσμα μετά την κατοχύρωση να κινδυνεύει να μείνει εκτός εμπορίας με το όνομα χαλλούμι μεγάλη γκάμα προϊόντων τους. Πολύ σημαντική είναι, βέβαια, η ποσόστωση του γάλακτος στο προϊόν, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις αυτές τις ημέρες. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στην Κύπρο είναι αρκετά πιο κάτω από το 50%+ που προβλέπεται στην ΠΟΠ. Μάλιστα, οι τυροκόμοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό αυτό είναι πιο κάτω ακόμα και από το 25% που προβλέπει το διάταγμα της υπουργού Εμπορίου, ενώ κάνουν αναφορά για ποσοστά που μειώνονται κάτω από το 10% σε συγκεκριμένους μήνες. Με σκοπό να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις ώστε να αρχίσει να παράγεται το συντομότερο και μαζικά χαλλούμι ΠΟΠ, ο υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε διάλογο στη βάση των πιο κάτω αρχών που αποδέχθηκαν όλοι τους:

•             Διασφάλιση της φήμης του προϊόντος και προστασίας της ονομασίας του από προϊόντα μιμητισμού.

•             Απόσυρση όλων των νομικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά του θεσμικού πλαισίου καταχώρισης.

•             Αξιοποίηση της ΠΟΠ παγκόσμια.

•             Διασφάλιση βιωσιμότητας των αιγοπροβατοτρόφων με δεδομένη τη δυσμενή τους θέση.

•             Διατήρηση του υφιστάμενου πελατολογίου και προσπάθεια για λελογισμένη αύξηση των εξαγωγών.

•             Αξιοποίηση ολόκληρης της παραγωγής γάλακτος.

•             Κατάληξη σε ποσόστωση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

•             Συμφωνία για καθορισμό και άμεση αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλων τροποποιήσεων.

•             Καθολική και αυστηρή εφαρμογή της συμφωνημένης λύσης.

•             Διαμόρφωση μηχανισμού επιτήρησης των ελέγχων με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών για τη διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης.

Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να υπερπηδηθούν τα εμπόδια για απρόσκοπτη παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για ελεγχόμενες αλλαγές σε φακέλους προϊόντων ΠΟΠ. Ειδικά για το χαλλούμι, μετά την παρέλευση οκτώ σχεδόν ετών από την κατάθεση του φακέλου, είναι δικαιολογημένο να ζητούνται τροποποιήσεις, οι οποίες, θα συμφωνηθούν με όλους τους εμπλεκόμενους. Ο υπουργός Γεωργίας επεσήμανε με έμφαση στον «Π» ότι «ειδικά για την ποσόστωση του γάλακτος η δυνατότητα μας για αλλαγή δεν είναι απεριόριστη. Κάποια μικρή διαφοροποίηση ενδεχομένως να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ με τη σωστή τεκμηρίωση, με ισχύ από το 2024». Με βάση αυτό, πρόσθεσε «η πρόταση του υπουργείου αρχικά ήταν για ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος λίγο πιο κάτω από το 50%. Στον διάλογο τέθηκαν πολλές εναλλακτικές προτάσεις, όμως, είχε γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι ποσοστό αιγοπρόβειου κάτω από συγκεκριμένο όριο, το οποίο προσωπικά είχα θέσει, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τύχει της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», κατέληξε ο υπουργός.

Τι ζητούν οι τυροκόμοι

Σε μία σύντομη τοποθέτησή του στον «Π», καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων και γενικός διευθυντής της Α/φοί Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα (ΑΛΑΜΠΡΑ), κ. Γιώργος Πέτρου, μας ανέφερε ότι ο σύνδεσμος θα δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση εφόσον διασφαλίζει:

*Τις υφιστάμενες εξαγωγές, αλλά και την προοπτική τους.

*Να μην χυθεί γάλα από κανέναν κτηνοτρόφο.

*Να μην αναγκαστούν οι τυροκόμοι να απολύσουν προσωπικό λόγω μείωσης των εργασιών τους.

«Όταν γίνει σωστή μελέτη με σωστούς αριθμούς και στοιχεία που να διασφαλίζει τα παραπάνω, εμείς θα στηρίξουμε την απόφαση που θα ληφθεί», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων.

Συμφωνία ή στα δικαστήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί μία τελική διαβούλευση από τον κ. Κώστα Καδή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία το Υπουργείο Γεωργίας θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των προνοιών της ΠΟΠ όπως προβλέπονται στον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ και οι όποιες διαφορές με τους τυροκόμους θα λυθούν στα δικαστήρια.

ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ:

«Ο κάθε εμπλεκόμενος να κάνει τις θυσίες που του αναλογούν»

Ο διευθυντής αγορών και πωλήσεων της Ένωσης Αγελαδοτρόφων Κύπρου (ΕΝΑΚ), κ. Ευαγόρας Φιάκκου, μιλώντας στον «Π» χαρακτήρισε το χαλλούμι ως τον λευκόχρυσο της Κύπρου. Για το πολύκροτο φάκελο του χαλλουμιού και την αντιπαράθεση που μαίνεται ο κ. Φιάκκου δήλωσε τα εξής: «Με βάση τον φάκελο του χαλλουμιού τα τυροκομεία είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν αρχής γενομένης από την 1/10/2021 και με μεταβατική περίοδο μέχρι και την 31/12/2023 τις ποσοστώσεις, με βάση τα διατάγματα του Υπουργείου Γεωργίας. Σήμερα οι ποσοστώσεις που πρέπει να ακολουθούμε είναι 75% αγελαδινό γάλα και 25% το ελάχιστο αιγοπρόβειο γάλα. Εμείς ως ΕΝΑΚ παράξαμε πρώτοι χαλλούμι ΠΟΠ σε συνεργασία με την Παγκύπρια Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων στο τυροκομείο Σομής, το οποίο αγοράστηκε από τον συνεταιρισμό ΕΝΑΚ-ΜΠΟΑΙ-FONTANA, και εξάγουμε στην Σουηδία στον συνέταιρο μας Fontana Food AB. Να σημειωθεί ότι από την 1/1/2024 όλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις πρόνοιες του φακέλου ως αυτές έχουν κατατεθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα με βάση τις ποσοστώσεις με ελάχιστο 51% αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο αγελαδινό. Με βάση τα πιο πάνω, αλλά και τα πραγματικά δεδομένα που είναι σήμερα απτά, ο έντιμος υπουργός Γεωργίας δρ. Κώστας Καδής ανέλαβε πρωτοβουλία να διαμορφώσει κάποιες από τις πρόνοιες του φακέλου, οι οποίες δεν επηρεάζουν δραματικά τα όσα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς ως ΕΝΑΚ επικροτούμε και συγχαίρουμε τον υπουργό για τη μεγάλη προσπάθειά του να τροποποιήσει και να πετύχει το ιδανικό, συσχετίζοντας τις παραγωγές γάλακτος σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς. Από τη μια έχουμε τους τυροκόμους που είναι στην πρώτη γραμμή και παράγουν προϊόντα για να ικανοποιήσουν τα γευστικά και γαστρονομικά γούστα και τις απαιτήσεις της αγοράς, και από την άλλη τους κτηνοτρόφους που πρέπει να γεμίσουν τα καζάνια με γάλα με βάση τη συνταγή του χαλλουμιού. Τυροκόμοι και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι αντίξοες συνθήκες σε αυτό το δύσκολο επάγγελμα της κτηνοτροφίας δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη σταθερότητα στο τελικό αποτέλεσμα και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Καπάκι μας ήρθε η μεγάλη αύξηση στις ζωοτροφές που καθιστά ασύμφορη την παραγωγή γάλακτος. Σωστό είναι να τονίσουμε ότι η κτηνοτροφία γενικά υποφέρει, αλλά οι συνάδελφοί μας οι αιγοπροβατοτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα. Αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις και σπάσει έστω και ένας κρίκος της αλυσίδας παραγωγής γάλακτος, τότε θα καταρρεύσει το σύστημα παραγωγής χαλλουμιού.



Εν ολίγοις, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και να διατηρηθούν οι ισορροπίες στον μέγιστο δυνατό βαθμό για να διαφυλάξουμε αυτό το υπέροχο προϊόν το οποίο μαγεύει γευστικά όλους τους καταναλωτές του. Οι δυνατότητες του χαλλουμιού να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους του δίνει μία εντυπωσιακή προοπτική για το μέλλον. Ότι έγινε-έγινε και πρέπει να βλέπουμε μόνο μπροστά. Με σωστό χειρισμό και με σωστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, που δεν είναι λίγοι, θα ικανοποιηθούν όλοι. Και εμείς, ως ένα κομμάτι της αλυσίδας θέλουμε να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ο φάκελος για να πάρει τον δρόμο του. Ο υπουργός, το επιτελείο του και όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με σύνεση να συμβάλουμε στην επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο. Ο κάθε εμπλεκόμενος θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να κάνει τις θυσίες που του αναλογούν για να υπάρξει αίσιο τέλος. Ο δρόμος που χάραξε ο υπουργός μας βρίσκει σύμφωνους και είμαστε στο πλευρό του με όλες μας τις δυνάμεις. Οπωσδήποτε το χαλλούμι, ο λευκόχρυσος της Κύπρου, πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο ως κόρη οφθαλμού».

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ:

«Απαράδεκτες μεθοδεύσεις στις ποσοστώσεις του γάλακτος»

O πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Γιαννάκης Γαβριήλ, καταγγέλλει στον «Π» την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις στον φάκελο του χαλλουμιού με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Οι αλλαγές που δρομολογούνται στον φάκελο του χαλλουμιού αποτελούν αντικείμενο εξέτασης ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Βουλής. Με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γαβριήλ να δηλώνει στον «Π» τα εξής: «Το θέμα του χαλλουμιού και η προοπτική κατοχύρωσής του ως προϊόν ΠΟΠ απασχόλησε εξαντλητικά τον δημόσιο διάλογο για πολλά χρόνια και κρίθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης της παρούσης, όλα τα πολιτικά κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς, ότι το δημόσιο συμφέρον και οι προοπτικές εμπορίας του προϊόντος εξυπηρετούνται από όσα περιλαμβάνει ο φάκελος ο οποίος εγκρίθηκε με σχεδόν οκτώ χρόνια καθυστέρηση. Τέσσερις μήνες από την 1/10/2021 που υποτίθεται τέθηκε σε εφαρμογή, αντί παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ βρισκόμαστε μπροστά σε μία απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, η οποία αν υλοποιηθεί θα συνιστά ανατροπή και ακύρωση όσων περιλαμβάνει ο φάκελος και έχουν εγκριθεί από την ΕΕ. Δυστυχώς, οι προθέσεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που πολέμησαν από την αρχή την προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προιόν ΠΟΠ. Ακόμα και μετά την έγκριση της ΠΟΠ, που και οι ίδιοι χαιρέτησαν και διαφήμισαν, εμφανίζονται έτοιμοι να τινάξουν τα πάντα στον αέρα στον βωμό εξυπηρέτησης συμφερόντων. Οι ποσοστώσεις των διαφόρων ειδών γάλακτος στο χαλλούμι αποτελούν τον πυρήνα του ζητήματος και το βασικό μας επιχείρημα για να θεωρηθεί το χαλλούμι παραδοσιακό κυπριακό προϊόν και συνεπώς να επιτευχθεί η κατοχύρωσή του.



Οι προθέσεις της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να ζητήσει εκτός από ήσσονος σημασίας αλλαγές στον φάκελο και αλλαγές στις ποσοστώσεις του γάλακτος στο χαλλούμι θα βάλει σε νέες περιπέτειες το πιο εξαγώγιμο μας προϊόν. Η πρόθεση, επίσης, για συνέχιση στη βάση των εγγεγραμμένων εμπορικών σημάτων της εμπορίας προϊόντων που δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ, αλλά θα φέρουν την ονομασία χαλλούμι είναι εξίσου επικίνδυνη και οδηγεί επί της ουσίας στην ακύρωση του προιόντος ΠΟΠ. Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στο ράφι δύο διαφορετικά προϊόντα, να φέρουν και τα δύο την επωνυμία χαλλούμι, και το ένα εκ των δύο να μην ικανοποιεί τις προδιαγραφές;

Σημειώνεται ότι το επίμαχο θέμα της ποσόστωσης 51% αιγοπρόβειου γάλακτος δεν θα εφαρμοστεί σήμερα, αλλά το 2024. Και αυτό το γνωρίζαμε από το 2014 που κατατέθηκε ο φάκελος και ζητήσαμε δεκαετή μεταβατική περίοδο προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. Και ερωτώ: Τι έπραξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ προς αυτή την κατεύθυνση για στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας; Προφανώς, με τις προτάσεις που καταθέτουν, αλλά και τη συνεχή αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, παραδέχονται ότι δεν έκαναν το παραμικρό. Τι έπραξαν, επίσης, ως προς τους αυστηρούς ελέγχους για την παράνομη χρήση γαλακτόσκονης και την τήρηση των ποσοστώσεων που προβλέπουν τα διατάγματα; Οι αυστηροί έλεγχοι και η τήρηση των ποσοστώσεων θα οδηγούσαν από μόνοι τους σε αύξηση της ζήτησης και παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος. Και σε αυτό το θέμα ελέγχεται η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Αυτά, λοιπόν, οφείλουν να πράξουν οι κυβερνώντες και να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες ακροβασίες στο θέμα του χαλλουμιού».

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ:

«Ο φάκελος του χαλλουμιού χρήζει βελτιώσεων»

Ο Παναγροτικός είναι ο μεγαλύτερος αγροτικός σύνδεσμος στην Κύπρο και ιδρύθηκε το 1989 στη Λευκωσία από αγρότες και κτηνοτρόφους. Ο γενικός γραμματέας του Παναγροτικού, κ. Τάσος Γιαπάνης, μιλώντας στον «Π» υπέδειξε την ανάγκη για βελτιώσεις στον φάκελο του χαλλουμιού λόγω των στρεβλώσεων που προέκυψαν από την πολυετή αναμονή, αφού ο φάκελος κατατέθηκε προς έγκριση πριν οκτώ χρόνια, αλλά και τις πολιτικές διαστάσεις που προσέλαβε το θέμα με τις συνεχείς ενστάσεις και παρεμβάσεις της Τουρκίας.



Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στον «Π» ο κ. Γιαπάνης ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι γεγονός ότι η έγκριση του χαλλουμιού στα προϊόντα ΠΟΠ ήταν απόρροια μιας μεθοδευμένης δουλειάς αρκετών χρόνων, τόσο του ίδιου του υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή και των λειτουργών του Υπουργείου όσο και των αγροτικών οργανώσεων. Εμείς ως Παναγροτικός πιστεύουμε ότι το χαλλούμι δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό προϊόν αιώνων, αλλά είναι η ίδια η παράδοση και η ιστορία μας. Θεωρούμε δε ότι η κατοχύρωσή του είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες και πολύπλοκες συνθήκες μέσα στις οποίες επιτεύχθηκε, τις στρεβλώσεις που προέκυψαν λόγω της πολυετούς αναμονής, αλλά και τις πολιτικές διαστάσεις που πήρε το θέμα με τις συνεχείς ενστάσεις και παρεμβάσεις της Τουρκίας. Κατά τη δική μας άποψη ο φάκελος που κατατέθηκε προς έγκριση πριν οκτώ χρόνια χρήζει κάποιων βελτιώσεων, λόγω ακριβώς των στρεβλώσεων που προανέφερα. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή χαιρετίσαμε και συμμετείχαμε σε όλες τις διαβουλεύσεις που προσκληθήκαμε για το θέμα των πιθανών βελτιώσεων. Ναι, υπάρχουν προβληματισμοί και ερωτήματα από διάφορους εμπλεκόμενους βάσει των δικών τους συμφερόντων.

Για εμάς η διαβούλευση θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές τις οποίες ο υπουργός Γεωργίας έθεσε από την αρχή και αποδέχτηκαν όλοι. Ο Παναγροτικός έχει εισηγηθεί την ένταξη όλων των σχημάτων χαλλουμιού στα προϊόντα ΠΟΠ, την αναγνώριση όλων των φυλών των ζώων στην Κύπρο, την άμεση αύξηση της τιμής αγοράς του αιγοπρόβειου γάλακτος από τις βιομηχανίες με την παράλληλη οικονομική στήριξή τους από το κράτος. Παράλληλα, δεν είμαστε αρνητικοί σε αλλαγή της ποσόστωσης που θα είναι αποδεκτή από την ΕΕ. Θεωρούμε δε ότι μέσα από αυτή τη διαβούλευση που γίνεται αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να βγουν κερδισμένοι (win-win). Ευελπιστούμε ότι το κοινό συμφέρον θα πρυτανεύσει».









Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι