Αρχή για την τουριστική σεζόν, χωρίς τέλος όμως τα προβλήματα - Ξενοδόχοι και συντεχνίες διασταυρώνουν τα ξίφη τους

ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΜΟΥΣΑΣ Δημοσιεύθηκε 18.2.2022
Αρχή για την τουριστική σεζόν, χωρίς τέλος όμως τα προβλήματα - Ξενοδόχοι και συντεχνίες διασταυρώνουν τα ξίφη τους
Για άλλη μια χρονιά, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι, όπως υποστηρίζουν, είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ένα θέμα που αξιολογείται ως ιδιαίτερα καθοριστικό για τη λειτουργικότητα των ξενοδοχείων και για μια ενδεχόμενα επιτυχημένη σεζόν. Το αίτημα του ΠΑΣΥΞΕ είναι ξεκάθαρο και κατ' εκείνους μονόδρομος. Ζητούν να δοθεί από την κυβέρνηση άμεσα η άδεια ώστε να μπορούν να προσληφθούν άτομα από τρίτες χώρες. Από την πλευρά τους οι συντεχνίες επιμένουν στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων τις οποίες αγνοούν στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι ξενοδόχοι, και οι οποίες κατά την άποψη τους θα κάνουν το επάγγελμα πιο ελκυστικό.





Η ξενοδοχειακή βιομηχανία ετοιμάζεται να ανεβάσει ρολά το επόμενο διάστημα, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων να ευελπιστεί πως η καλοκαιρινή σεζόν θα αρχίσει από τα μέσα Μαρτίου. Οι ενδείξεις για μια επιτυχημένη περίοδο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, τόσο από τον αριθμό των κρατήσεων όσο και από τους τουριστικούς εταίρους, ενώ κύριοι «αιμοδότες» θα είναι για άλλη μια χρονιά οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας για να απολαύσουν, κυρίως, τον ήλιο και τη θάλασσα. Για άλλη μια χρονιά, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι, όπως υποστηρίζουν, είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ένα θέμα που αξιολογείται ως ιδιαίτερα καθοριστικό για τη λειτουργικότητα των ξενοδοχείων και για μια ενδεχόμενα επιτυχημένη σεζόν. Το αίτημα του ΠΑΣΥΞΕ είναι ξεκάθαρο και κατ’ εκείνους μονόδρομος. Ζητούν να δοθεί από την κυβέρνηση άμεσα η άδεια ώστε να μπορούν να προσληφθούν άτομα από τρίτες χώρες. Από την πλευρά τους οι συντεχνίες επιμένουν στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων τις οποίες αγνοούν στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι ξενοδόχοι, και οι οποίες κατά την άποψη τους θα κάνουν το επάγγελμα πιο ελκυστικό.



ΠΑΣΥΞΕ: Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για Κύπριους, αρχαία ρητορική η δικαιολογία των μισθών

Οι προσπάθεις και τα περιθώρια για να πεισθούν Κύπριοι, Ευρωπαίοι ή Κοινοτικοί να εργαστούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έχουν εξαντληθεί, δηλώνει στο politis.com.cy ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ως μοναδική διέξοδο στο πρόβλημα την άμεση παραχώρηση άδειας για εργοδότηση δυναμικού από τρίτες χώρες. Διαχρονικά ο Κύπριος, ισχυρίζεται ο κ. Ρουσουνίδης, αρνείται να δουλέψει ως λαντζιέρης ή ως κηπουρός για παράδειγμα, την ίδια ώρα που πολύ λίγες Κύπριες ενδιαφέρονται να εργαστούν ως καμαριέρες. Σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες που κατέχει ο ίδιος, η ξενοδοχειακή βιομηχανία καλείται να καλύψει πάνω από 7 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που τα τελευταία χρόνια έφυγαν από την Κύπρο γύρω στις 6-7 χιλιάδες Ευρωπαίοι και Κοινοτικοί, δυσχεραίνοντας την κατάσταση. Επίσης, όπως λέει, μια μικρή μερίδα Κυπρίων απομακρύνθηκε από τον χώρο υπό τον φόβο της πανδημίας και της αβεβαιότητας.

Ερωτηθείς για το θέμα των μισθών, και αν αυτός είναι ένας παράγοντας που απωθεί τους Κύπριος από τη βιομηχανία, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ είπε πως αυτά τα θεωρεί ως μια αρχαία ρητορική, η οποία χρησιμοποιείται από τις συντεχνίες για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Μάλιστα, ο κ. Ρουσουνίδης υποστήριξε ότι μερικοί εκμεταλλεύονται τη μικρή προσφορά και την τεράστια ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χώρο, και εξασφαλίζουν συμφωνίες με πολύ περισσότερα λεφτά απ’ ότι είναι ο κατώτατος μισθός τους. Ανέφερε ως παράδειγμα πως μπορεί μια καμαριέρα με κατώτατο μισθό τα 970 ευρώ, να καταλήξει να ααμείβεται με 1400 ευρώ.



Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως ρυθμίστηκαν με διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.



Το πλήρες κείμενο του Διατάγματος μπορείτε να το βρείτε εδώ.



Το προηγούμενο διάστημα έγινε μια διαδικασία προσωπικών συνεντεύξεων, τα απότελέσματα των οποίων κρίνονται ως απογοητευτικά από τον ΠΑΣΥΞΕ, αφού παρευρέθηκε μόνο ποσοστό 30% από αυτούς που καλεστήκαν και από αυτούς το 20-30% κρίθηκαν κατάλληλοι. Από τις συνεντεύξεις προσλήφθηκαν γύρω στα 40-50 άτομα που προφανώς δεν αρκούν ώστε να καλυφτούν οι χιλιάδες κενές θέσεις που υπάρχουν.

Το θέμα της άδειας για πρόσληψη εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, καθυστερεί για ζητήματα γραφειοκρατείας, ενώ σημαντικό θεωρεί και τον ρόλο της αντίθετης άποψης των συντεχνιών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να πεισθούν Κύπριοι, Ευρωπαίοι ή Κοινοτικοί.



ΣΕΚ & ΠΕΟ: Επιμένουν στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και μετά... βλέπουμε

Κάθετα αντίθετες εμφανίζονται οι συντεχνίες με το  αφήγημα του ΠΑΣΥΞΕ ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για να πεισθούν Κύπριοι, Ευρωπαίοι ή Κοινοτικοί και να εργαστούν στη βιομηχανία. Ο ΓΓ της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής και ο ΓΓ ΟΥΞΕΚΑ – ΣΕΚ, Μιλτιάδης Μιλτιάδους, τονίζουν στο politis.com.cy ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι τα τελευταία χρόνια παραβιάζουν τη συλλογική σύμβαση, η οποία ρυθμίζει το εργασιακό καθεστώς του επαγγέλματος, αφήνοντας έτσι τους υπαλλήλους χωρίς ωφελήματα και δικαιώματα. Σημειώνουν ότι, μια μικρή μερίδα ξενοδόχων που εφαρμόζουν όσα προνοεί η σύμβαση, λειτουργούν κανονικά με επαρκές προσωπικό. Αυτό οφείλεται στο ότι προσφέρουν σωστούς μισθούς βάσει συλλογικών συμβάσεων, που διαφέρουν αρκετά από τους ρυθμισμένους από το κράτος ως κατώτατους, και οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ωφελήματα που δικαιούνται.

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία σήμερα δεν είναι ελκυστική υποστηρίζουν οι δύο συντεχνίες και ο μεγαλύτερος αριθμός των ξενοδόχων αποφεύγει να αναφερθεί στις συλλογικές συμβάσεις. Όσο συνεχίζεται αυτό, θεωρούν πως το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Πιστεύουν επίσης πως αυτή τη χρονική στιγμή, η βιομηχανία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο αφού τα πράγματα οδεύουν προς την κανονικότητα και ανησυχούν πως αυτή η επιστροφή θα γίνει με τον χειρότερο τρόπο, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες συνθήκες ανασφάλειας, με την εισαγωγή ανειδίκευτου προσωπικού μέσα στους χώρους εργασίας.

Οι συντεχνίες πάντως, αμφισβητούν τον αριθμό των 7 χιλιάδων θέσεων που λέει ο ΠΑΣΥΞΕ ότι υπάρχει ανάγκη να καλυφτούν. Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Μιλτιάδους της ΣΕΚ, γύρω στο 90% των ξενοδόχων που υπέβαλαν αιτήσεις για προσωπικό, ζήτησαν διπλάσιο ή ακόμα και τριπλάσιο αριθμό ατόμων, με την τακτική του «ζητώ περισσότερα για να πάρω αυτό που θέλω».

Όσον αφορά το ζήτημα της εκμετάλλευσης της έλλειψης προσωπικού με σκοπό να εξασφαλίσουν κάποιοι πολύ μεγαλύτερους μισθούς από τον κατώτατο, κάτι που έθιξε ο κ. Ρουσουνίδης, ο Νεόφυτος Τιμίνης εκ μέρους της ΠΕΟ απαντά ότι αν εφαρμοζόταν η συλλογική σύμβαση, ο μισθός που θα έπαιρνε μια καμαριέρα θα ήταν στα 1189 ευρώ και όχι στα 1400-1500, όπως είπε στο παράδειγμα του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ. Ο κ. Τιμινής μάλιστα, μίλησε για μια άλλου είδους εκμετάλλευση εκ μέρους ορισμένων ξενοδόχων, όπου υπάλληλοι εργάζονται 6 μέρες την εβδομάδα, ενώ το διάταγμα αναφέρεται σε πενθήμερη εργασία 38 ωρών την εβδομάδα.

Στη θέση του Φιλόκυπρου Ρουσουνίδη, ότι ο Κύπριος αρνείται να κάνει τον λαντζιέρη ή τον κηπουρό και πολύ λίγες Κύπριες θα ήθελαν να εργαστούν ως καμαριέρες, Τιμινής και Μιλτιάδους διαφώνησαν κάθετα. Ο Νεόφυτος Τιμινής της ΠΕΟ, έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις υπηρεσίες καθαρισμού στις βρετανικές βάσεις, στις οποίες θεωρεί χειρότερες τις συνθήκες εργασίας από την ξενοδοχειακή βιομηχανία, και οι οποίες στελεχώνονται αυτή τη στιγμή από Κύπριους, κυρίως νεαρούς.

Την θέση ότι Ευρωπαίοι και Κοινοτικοί εγκατέλειψαν τον χώρο της βιομηχανίας τα τελευταία δύο χρόνια λόγω αβεβαιότητας, οι συντεχνίες δεν την αμφισβητούν, όμως εκτίμησή τους είναι ότι θα πρέπει οι ξενοδόχοι να τους καλέσουν να επιστρέψουν πίσω με ελκυστικούς όρους. Εφαρμόζοντας πάντα τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες, όπως ανέφερε ο Μιλτιάδης Μιλτιάδους της ΣΕΚ, θα ωθήσουν τα άτομα αυτά να φύγουν από τις χώρες τους ή άλλες χώρες που πήγαν για να εργαστούν και να επιστρέψουν στην Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών θέλησαν επίσης να θίξουν το θέμα των αυξήσεων, οι οποίες θα έπρεπε να δοθούν από το 2019 για το 2021 και για το 2022 από τους ξενοδόχους, όπως προνοούν οι συμβάσεις τις οποίες υπέγραψαν. Αυτό, που κατά την άποψη τους θα ενίσχυε και την αξιοπιστία του επαγγέλματος και θα προσέλκυε εργαζόμενους στη βιομηχανία, δεν έγινε ποτέ. «Οι ξενοδόχοι θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και το ψωμί σωστό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Μιλτιάδους της ΣΕΚ.

Συνοψίζοντας, οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ θεωρούν πως για να εξαντληθούν τα περιθώρια και να διαφανεί αν υπάρχει πραγματική ανάγκη για να δοθεί άδεια πρόσληψης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, θα πρέπει πρώτα να γίνουν κάποιες απαραίτητες κινήσεις ως ακολούθως:

  1. Να εφαρμοστούν από όλους τους ξενοδόχους οι συλλογικές συμβάσεις, βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι θα έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και ωφελήματα. Αυτό θα κάνει και τον χώρο της βιομηχανίας πιο ελκυστικό.

  2. Να προσπαθήσουν να πείσουν τις χιλιάδες Ευρωπαίων και Κοινοτικών που έφυγαν για να ψάξουν άλλες λύσεις μετά το 2019, με ουσιαστικές πράξεις.


Αν αυτά γίνουν και ακόμα το πρόβλημα εξακολουθήσει να υφίσταται, οι συντεχνίες παρουσιάζονται έτοιμες, σαν υπεύθυνα συνδικαλιστικά κινήματα, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν.







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν