Οκτώ στις δέκα μικρομεσαίες επιχείρησεις που έλαβαν μέρος σε έρευνα που διεξήγαγε το γραφείο ερευνών της εταιρείας Retail Zoom για λογαριασμό της γ.σ. ΠΟΒΕΚ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου
Η πανδημία επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κύπρου, υποχρεώνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.
Οκτώ στις δέκα μικρομεσαίες επιχείρησης που έλαβαν μέρος σε έρευνα που διεξήγαγε το γραφείο ερευνών της εταιρείας Retail Zoom για λογαριασμό της γ.σ. ΠΟΒΕΚ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, κατέγραψε μείωση εργασιών, κερδών και ρευστότητας.
Βασικά συμπεράσματα της έρευνας επιχειρήσεων, είναι τα εξής:
-Ο κύκλος εργασιών, τα κέρδη, και η ρευστότητα μειώθηκαν αισθητά. Το 83% βίωσε μείωση κύκλου εργασιών και κερδών (το 58% μεγάλη και το 25% κάποια μείωση) και το 84% μείωση ρευστότητας (το 57% μεγάλη και το 27% κάποια). Περίπου στο 1/3 των επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 11-30%, ωστόσο αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως στα 4/10 μειώθηκε πολύ περισσότερο, κατά 41-60%. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη, περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση 41-60%.
-Συγκριτικά, λιγότερες επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση του αριθμού των υπαλλήλων τους. Το 55% δεν προχώρησε σε αλλαγές στο προσωπικό, αλλά ένα 21% προχώρησε σε μεγάλη μείωση και το 20% σε κάποια μείωση. Τέσσερις στις δέκα 10 επιχειρήσεις μείωσαν λιγότερο από 20% επί του συνόλου τους υπαλλήλους τους. Η μείωση του προσωπικού ήταν εντονότερη στον τομέα της εστίασης/ψυχαγωγίας.
-Το 61% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του, με στροφή προς τις διαδικτυακές πωλήσεις (24%), νέο τρόπο οργάνωσης των λειτουργιών τους (21%) και εισαγωγή της υπηρεσίας delivery (19%). Ένας μικρότερος αριθμός προχώρησε σε αναβάθμιση των υπηρεσιών του (14%), μείωση προσωπικού (13%), εισαγωγή νέων προϊόντων/υπηρεσιών (12%) και μείωση σε μισθούς (9%). Ωστόσο, μία στις τρεις επιχειρήσεις (28%) δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή και λειτουργεί όπως και προηγουμένως. Τέλος, 11% των εταιρειών του δείγματος υποχρεώθηκε να διακόψει τις εργασίες της λόγω της πανδημίας.
-Η στροφή προς τις διαδικτυακές πωλήσεις και το delivery απέδωσε. Το 79% είδε τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου να αυξάνονται έως και 30%, και την υψηλότερη αύξηση επί των πωλήσεων του συνόλου δέχθηκε η υπηρεσία delivery. Το 69% είχε αύξηση πωλήσεων, με το υψηλότερο ποσοστό να έχει αυξήσει τις πωλήσεις του έως και 30%.
-Οι πλείστες επιχειρήσεις ανέφεραν πως χρειάζεται κρατική ή άλλη οικονομική στήριξη ως προς την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.
-Το 80% των επιχειρήσεων δήλωσαν μη ικανοποιημένες από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η έρευναΣτην έρευνα έλαβαν μέρος 541 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, την εστίαση και ψυχαγωγία και τα τεχνικά επαγγέλματα, και οι οποίες κατά 70% απασχολούν από 2 έως 9 άτομα, το 18% μόνο 1 άτομο και το 12% από 10 έως 49 άτομα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.