Ψήφος εμπιστοσύνης από Κωνσταντίνο Πετρίδη σε Χαράλαμπο Προύντζο - Αποκλειστική συνέντευξη στον «Π»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 10.2.2023
Ψήφος εμπιστοσύνης από Κωνσταντίνο Πετρίδη σε Χαράλαμπο Προύντζο - Αποκλειστική συνέντευξη στον «Π»
O ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης στον «Π», για τις προεδρικές, τον ΔΗΣΥ, την οικονομία

O υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ήταν από τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού που δεν μάσησαν τα λόγια τους στο Πολιτικό Γραφείο της περασμένης Τρίτης (7/2/2023), κατά τη συνεδρία του οποίου λήφθηκε απόφαση για τη στάση του κόμματος στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών: Το κόμμα στην αντιπολίτευση και ψήφο κατά συνείδηση.

Μετρώντας αντίστροφα στη θέση του υπουργού Οικονομικών -1η Μαρτίου αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση του τόπου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί μεθαύριο Κυριακή 12/2/2023- ο κ. Πετρίδης παραχώρησε συνέντευξη στον «Π», για τις προκλήσεις και τους κινδύνους της κυπριακής οικονομίας που περιμένουν τον νέο υπουργό Οικονομικών και παράλληλα απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά και το πολιτικό μέλλον του ιδίου. Σχολίασε δε την ανακοίνωση του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, αναφορικά με το πρόσωπο που προορίζει για υπουργό Οικονομικών εάν εκλεγεί Πρόεδρος την Κυριακή.

Χάσαμε την ταυτότητά μας

Ποια είναι η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ;

Η αντιπολίτευση. Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση θα βοηθήσει και τον ίδιο τον ΔΗΣΥ. Κάπου στην πορεία, κάπου λόγω εξουσίας, κάπου λόγω του ότι βρισκόμαστε συνεχώς σε προεκλογική περίοδο λόγω του στρεβλού πολιτικού μας συστήματος, χάσαμε την ταυτότητά μας. Κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται με όρους του πελατειακού κράτους. Απωλέσαμε ποσοστά λόγω της απογοήτευσης αγνών ψηφοφόρων, αλλά και μιας παλιάς φρουράς που έκτισε το κόμμα, που ποτέ δεν ζήτησε τίποτα. Ξέρετε, οι πιο αγνοί είναι αυτοί οι στρατιώτες που δεν ζητούν και όχι αυτοί που θεωρούν ότι τους χρωστάει το κόμμα και πρέπει να εξαργυρώσουν τη στήριξή τους. Είναι αυτούς που πρέπει να στοχεύσουμε και να επαναπατρίσουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει αυτοκριτική. Κατ’ εμένα, πρέπει να γίνουν και τολμηρές αλλαγές στο καταστατικό. Να μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος, με επιλεγμένους συνεργάτες αλλά και με δημοκρατική κατοχύρωση, να ηγείται πιο αποτελεσματικά. Χρειάζεται να πούμε αλήθειες και να επανατοποθετηθούμε ιδεολογικά. Η φράση «κοινωνικός φιλελευθερισμός» εμένα δεν με εκφράζει, γιατί έγινε το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου. Όπως το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου έγινε και η επίκληση στον Γλαύκο Κληρίδη, τον πατέρα του πατριωτικού ρεαλισμού και της ομοσπονδιακής λύσης, από ακραίους αντιομοσπονδιακούς δήθεν στο όνομα της εθνικοφροσύνης.

Θα σκεφτώ

Εσείς θα διεκδικήσετε θέση στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος;

Δεν με έχει απασχολήσει. Και σε αντίθεση με άλλους που προετοιμάζονταν από καιρό, εγώ προσπαθούσα να κάνω τη δουλειά μου ως μέλος της κυβέρνησης υπό δύσκολες συνθήκες. Κάποτε υπό στιλ ειρωνείας, διαβάζω κάτω από κάποιες αναρτήσεις μου «να πάτε έσσω σας», οσάν να είναι κατάρα. Δεν είναι. Θα ξεκουραστώ, το χρειάζομαι, θα περάσω χρόνο με την κόρη μου, και θα αποφασίσω.

Ασπόνδυλοι

Τι λείπει από την πολιτική;

Θα σας απαντήσω με μια φράση. Συνήθως οι πολιτικοί απαντάνε με φράσεις αρεστών ιστορικών προσώπων, αλλά αυτή προέρχεται από ένα όχι τόσο αρεστό πρόσωπο. Η Μάργκαρετ Θάτσερ είπε: «Όταν φύγω από την πολιτική, θα κάνω μια επιχείρηση να ενοικιάζει σπόνδυλο». Ε αυτό, λοιπόν, λείπει από την πολιτική. Σπόνδυλος. Να λες αλήθειες, να λες «όχι», να μην είσαι περιτύλιγμα, να έχεις περιεχόμενο, όσο και αν αυτά δεν είναι αρεστά.

Ξέρω τον Προύντζο

Πώς ακούσατε το όνομα του Χαράλαμπου Προύντζου για το Υπουργείο Οικονομικών εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Ανδρέας Μαυρογιάννης;

Τον Χαράλαμπο τυγχάνει να τον γνωρίζω και προσωπικά. Είναι ένας νέος άνθρωπος που πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, προοδευτικός χωρίς να έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις, γνώστης της αγοράς και του επιχειρείν, αφού δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι έχει και τον χαρακτήρα και τη δυναμική που χρειάζεται ένα τέτοιο πόστο. Απ’ εκεί και πέρα, αν εκλεγεί ο κ. Μαυρογιάννης, θα κριθεί από τα πεπραγμένα του, και ο ίδιος όπως όλοι μας ανεξαρτήτως από το προφίλ μας.

Μαυρογιάννης όπως Βασιλείου

Με τον Προύντζο καθησυχάζονται οι όποιες ανησυχίες του πολιτικού σας χώρου, αναφορικά με τον προσανατολισμό στο θέμα της διαχείρισης της οικονομίας;

Κοιτάξτε, οι ανησυχίες μας είναι και υπαρκτές και δικαιολογημένες. Έχουμε πικρή πείρα. Από τη διακυβέρνηση Χριστόφια, αλλά και την αντιπολίτευση και προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης στο σύνολό της τα χρόνια που κυβερνήσαμε. Μεγάλες ανησυχίες έχω για τις κυβερνήσεις και των δύο υποψηφίων. Τις εξέφρασα επανειλημμένα και δεν τις αναιρώ. Όπως με φοβίζουν και κάποιες από τις προτάσεις τους. Θέλω να πιστεύω, και νομίζω αυτή είναι και η προσπάθεια του ΑΚΕΛ, ότι αν εκλεγεί ο κ. Μαυρογιάννης θα δράσει στην οικονομία όπως έδρασε ο κ. Βασιλείου που εφάρμοσε ένα μοντέλο παρόμοιο με το δικό μας, που παρά την αρχική ένσταση του ΑΚΕΛ, έκανε και αίτηση για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, κάτι που άλλαξε προς το θετικό, άλλαξε ριζικά και το μοντέλο της οικονομίας. Αυτό φυσικά έγινε μετά από τις παροτρύνσεις του ΔΗΣΥ και του Γλαύκου Κληρίδη, που ήταν τότε αντιπολίτευση, όπως θα είμαστε και εμείς. Όποιος και να εκλεγεί, εμείς θα ασκήσουμε μια σοβαρή και έντιμη αντιπολίτευση, που την έχει ανάγκη ο τόπος, είτε υπό μορφή ελέγχου, είτε υπό μορφή πίεσης.

Οι σύγχρονες κυβερνήσεις

Πρέπει να έχει οικονομικές σπουδές ο υπουργός Οικονομικών;

Κοιτάξτε, ένας από τους πιο ισχυρούς υπουργούς Οικονομικών στην Ευρώπη, ο Λα Μερ, τέλειωσε Γαλλική Φιλολογία. Μάλιστα, και ως υπουργός γράφει και εκδίδει μυθιστορήματα. Ο άλλος ισχυρός υπουργός, ο Γερμανός Λίντνερ, τέλειωσε Πολιτικές Επιστήμες. Ο Λίντνερ, με τον οποίο έχω πολύ καλές σχέσεις ειδικά λόγω της ιδεολογικής μας συνάφειας, αποτελεί τον λόγο που έγινε κατορθωτός ο Συνασπισμός στη Γερμανία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, και των Φιλελευθέρων, αφού λόγω των νεοφιλελεύθερων απόψεών του, πολύ πιο προχωρημένων από αυτών που εκφράζει ο ΔΗΣΥ, αποτελεί το αντίβαρο στους φόβους των δεξιών από μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Στην Κύπρο, επίσης, διορίζαμε αρκετούς γιατρούς υπουργούς Υγείας και αρκετούς τραπεζίτες ή οικονομολόγους στο Υπουργείο Οικονομικών, όταν δεν είχαμε σύστημα υγείας και όταν κατέρρεε η οικονομία. Ο δικηγόρος Παμπορίδης εφάρμοσε το ΓεΣΥ, έστω και αν διαφωνούσα έντονα μαζί του για τον σχεδιασμό, αφού ήμουν υπέρ του πολυασφαλιστικού. Έτσι λειτουργούν οι σύγχρονες κυβερνήσεις.

«Αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά»

Ερωτηθείς τι θα παραλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, ο νυν υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης απάντησε ότι «παραλαμβάνει σταθερότητα, υγιή δημόσια οικονομικά, δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενισχυμένο κοινωνικό κράτος». Αυτό που στην πραγματικότητα παραλαμβάνει, συνέχισε, «είναι μια εξαιρετική προοπτική, και όλα τα εφόδια για περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν απομείνει, αλλά και ένα οπλοστάσιο για να διαχειριστεί μελλοντικές κρίσης».

Καυτή καρέκλα

Ποια οικονομικά ζητήματα θα κληθεί να διαχειριστεί αμέσως ο νέος υπουργός Οικονομικών;

Η διαχείριση της οικονομίας δεν είναι στατική. Είναι δυναμική όπως στη ζωή μας. Υπάρχουν πάντα μακροχρόνια οράματα και στόχοι, αλλά και καθημερινές ή μακροχρόνιες προκλήσεις, προβλήματα και ζόρια. Όσον αφορά τα κύρια θέματα πολιτικής, θα πρέπει να γίνει μια ολιστική και σύγχρονη φορολογική μεταρρύθμιση, η συνέχιση της δυναμικής πορείας που αρχίσαμε για διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης και μετατροπής της Κύπρου σε ένα περιφερειακό κέντρο, η επιτάχυνση της πράσινης ανάπτυξης. Αυτό που δεν είναι αντιληπτό στον πολίτη είναι ότι η καθημερινότητα του υπουργού Οικονομικών είναι ακόμη πιο δύσκολη: καθημερινά προβλήματα, θέματα μικροπολιτικής, πιέσεις για δαπάνες που γίνονται λόγω του πελατειακού κράτους, απειλές συντεχνιών, υπέρμετρες ενδεχομένως απαιτήσεις ακόμη και των συναδέλφων άλλων υπουργών, δημοσιεύματα στα ΜΜΕ ή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ακόμη και με προσωπικές άδικες κατηγορίες, που σε εκθέτουν και στην οικογένειά σου. Ξέρετε, όλα αυτά είναι πιο δύσκολα και πιο ψυχοφθόρα. Το να είσαι υπουργός Οικονομικών δεν είναι οικονομική θεωρία. Η καρέκλα είναι καυτή, όπως και η πραγματικότητα είναι σκληρή, και θα πρέπει να έχεις πολύ γερό στομάχι και κότσια να την αντιμετωπίσεις, ιδιαίτερα σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον όπως σήμερα.

Ποιοι είναι σήμερα οι κίνδυνοι για την οικονομία;

Οι εξωγενείς κρίσεις, η μη λύση του Κυπριακού, το πολιτειακό σύστημα που δεν ευνοεί τις αλλαγές και ο λαϊκισμός.

Νέο μοντέλο

Με ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα αποχωρείτε από το Υπουργείο Οικονομικών;

Θωρώ ότι παρά τις κρίσεις και τις δυσκολίες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, αποχωρώ με το κεφάλι ψηλά. Φυσικά αυτό ο κόσμος θα το κρίνει, αλλά γενικά το εισπράττω και από την κοινωνία. Όταν είσαι στην πολιτική, αυτό είναι κατ’ εμένα η κύρια επιβράβευση. Είμαι περήφανος που πέραν της υγιούς κατάστασης της οικονομίας, παραδίδουμε ένα νέο στοχευμένο μοντέλο ανάπτυξης, ένα σχέδιο για το αύριο και τα παιδιά μας, για τις πολιτικές μέχρι το 2030. Ξέρετε, αυτό για πρώτη φορά γίνεται στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαίρομαι, επίσης, που τώρα, μετά την προεκλογική, και τα άλλα κόμματα παραδέχονται την πολύ σημαντική πορεία που είχε η οικονομία τα τελευταία χρόνια, παρά τη μηδενιστική κριτική σε όλες τις προεκλογικές περιόδους. Πικρίες φυσικά και έχω. Για άδικες προσωπικές επιθέσεις, για πολιτικές τις οποίες μόχθησα και δούλεψα αρκετό καιρό αλλά δεν έγινε κατορθωτό να μετουσιωθούν σε πράξη, για λάθη τα οποία έχω κάνει.

kateliadi@politis-news.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μαίνεται η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Οδηγίες στους κατοίκους της Βάσας Κελακίου να είναι έτοιμοι για εκκένωση (φώτος...
ΚΥΠΡΟΣ

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Οδηγίες στους κατοίκους της Βάσας Κελακίου να είναι έτοιμοι για εκκένωση (φώτος...

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Οδηγίες στους κατοίκους της Βάσας Κελακίου να είναι έτοιμοι για εκκένωση (φώτος...

Καταστροφή εκρηκτικών και πυροτεχνημάτων από την Υπηρεσία Μεταλλείων η αιτία της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
ΚΥΠΡΟΣ

Καταστροφή εκρηκτικών και πυροτεχνημάτων από την Υπηρεσία Μεταλλείων η αιτία της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Καταστροφή εκρηκτικών και πυροτεχνημάτων από την Υπηρεσία Μεταλλείων η αιτία της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Ξέπλυμα: Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος - Τι υποδεικνύει η Κομισιόν
ΚΥΠΡΟΣ

Ξέπλυμα: Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος - Τι υποδεικνύει η Κομισιόν

Ξέπλυμα: Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος - Τι υποδεικνύει η Κομισιόν

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας: «Το έργο θα γίνει», διαμηνύει ο Βαφεάδης - Αναλαμβάνει η Νομική Υπηρεσία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας: «Το έργο θα γίνει», διαμηνύει ο Βαφεάδης - Αναλαμβάνει η Νομική Υπηρεσία

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας: «Το έργο θα γίνει», διαμηνύει ο Βαφεάδης - Αναλαμβάνει η Νομική Υπηρεσία