Δεν υπήρξε ανταπόκριση από άνεργους που κλήθηκαν σε συνεντεύξεις για να εργοδοτηθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις.
Ακόμη και όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι να επιδείξουν ενδιαφέρον για να εργοδοτηθούν στα ξενοδοχεία, τα κέντρα αναψυχής και εστίασης, και πάλι θα παραμείνουν εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας στην Πάφο, υποστηρίζουν εκπρόσωποι των επαγγελματικών συνδέσμων, οι οποίοι καλούν την πολιτεία να πάρει τάχιστα αποφάσεις ώστε να προετοιμαστούν για τη νέα τουριστική σεζόν. Ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής που προγραμματίζουν να λειτουργήσουν από την 1
η Μαρτίου προβαίνουν σε διαβήματα στα αρμόδια υπουργεία διότι δεν βρίσκουν προσωπικό. Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι οι κενές θέσεις στην Πάφο υπολογίζονται σε περίπου 2.000, ενώ άλλες περίπου 1.000 θέσεις αφορούν κέντρα αναψυχής και εστίασης.
Οι άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στην Πάφο και κλήθηκαν για συνεντεύξεις ήταν περίπου 900, και από αυτούς δεν πήγαν στις συνεντεύξεις που οργανώθηκαν ούτε οι μισοί. Στις συνεντεύξεις που οργανώθηκαν την Πέμπτη κλήθηκαν 450 άνεργοι, από τους οποίους παρουσιάστηκαν μόνον 190. Αυτό το στοιχείο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής και εστίασης, καταδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις και να δοθούν άδειες αμέσως για την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες. Ήδη, όπως επισημαίνουν, υπάρχει καθυστέρηση, διότι αυτό το προσωπικό για να εξευρεθεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα χρειάζεται τουλάχιστον έναν μήνα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, κ. Νεόφυτος Θρασυβούλου, εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία των συνεντεύξεων για εργοδότηση στα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής δεν πρόκειται να αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα και δεν σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τα κενά. Χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν αποφάσεις για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες και χαρακτήρισε χάσιμο χρόνου αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Συνδέσμου Ξενοδόχων κ. Θάνο Μιχαηλίδη, τα κενά δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά και της απορρόφησης πολλών εργαζομένων του κλάδου από χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Για τους Ελλαδίτες, το κόστος ζωής στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την ευκαιρία εργοδότησης που έχουν στη χώρα τους, οδήγησαν πολλούς που εργάζονταν για χρόνια σε ξενοδοχεία στην Πάφο να επιστρέψουν στην Ελλάδασ. Επίσης, όπως είπε, η εποχικότητα στην απασχόληση αποτρέπει τους νέους να ακολουθήσουν τα τουριστικά επαγγέλματα. Υπενθύμισε ότι αυτές οι ανάγκες είχαν επισημανθεί από την περασμένο χρόνο, καθώς υπήρξαν ξενοδοχεία το περασμένο καλοκαίρι που κράτησαν τμήματά τους κλειστά διότι δεν έβρισκαν προσωπικό να εργοδοτήσουν. Οι ξενοδόχοι πρότειναν, μεταξύ άλλων, να επιδιωχθεί η εργοδότηση προσωπικού από τον Λίβανο που είναι σχετικά εκπαιδευμένοι, διότι ήταν χώρα που προσέλκυε τουρισμό. Επίσης, εισηγήθηκαν να δοθούν άδειες για εργοδότηση ξένων φοιτητών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.