Μεγάλες προκλήσεις βλέπει το ΚΕΒΕ για την οικονομία τo 2023, ζητά αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και στο ΓεΣΥ, ενώ επικρίνει τις Συντεχνίες για τις θέσεις τους στα θέματα του κατώτατου μισθού και της ΑΤΑ.
Μιλώντας στη 95η ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΚΕΒΕ, ο Αντιπρόεδρος κ. Όθωνας Θεοδούλου παρουσίασε τις θέσεις του Επιμελητηρίου για όλα τα θέματα που απασχολούν την οικονομία.
Στην αρχή της ομιλίας του, με την ευκαιρία της επετείου των 95 χρόνων ζωής του ΚΕΒΕ, συνεχάρη όλους όσοι διαχρονικά με το έργο και τη δράση τους συνέβαλαν στην ανάπτυξη και καθιέρωση του Επιμελητηριακού θεσμού στην Κύπρο. Όπως χαρακτηριστικά είπε "η σημερινή πολιτειακή και κοινωνική καταξίωση του ΚΕΒΕ, οφείλεται στο έργο αυτών των ανθρώπων".
Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα ένα σταυροδρόμι, σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία. Λόγω του πολύμηνου πολέμου στην Ουκρανία, πρόσθεσε, η οικονομία μας βιώνει νέες αναταράξεις και νέα προβλήματα. Αφού αναφέρθηκε στην εκτόξευση του πληθωρισμού στο 8% και στις παρεπόμενες συνέπειες του, είπε ότι το ΚΕΒΕ προσπαθεί να περιοριστούν οι επιπτώσεις και να γίνει συνετή διαχείριση των οικονομικών δεδομένων μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος και να επανέλθει η διεθνής οικονομία σε κανονικότητα.
Την ίδια ώρα, όμως, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ΚΕΒΕ στην πολιτική της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων. Το ΚΕΒΕ, είπε, θεωρεί ότι στη σημερινή συγκυρία οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων θα επιφορτίσουν με νέα βάρη την πραγματική οικονομία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε συνέχεια ο κ. Θεοδούλου εξέφρασε την ικανοποίηση του ΚΕΒΕ για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 5-6% του ΑΕΠ και είπε ότι αυτό δείχνει ότι η οικονομία μας έχει αντιστάσεις και αντέχει τους κραδασμούς της κρίσης.
Ειδική αναφορά έκανε στην καλή πορεία του τουρισμού, λέγοντας ότι το 2022 καλύψαμε το 80-85% των αφίξεων και εσόδων του 2019, που ήταν χρόνια ρεκόρ για τον τουρισμό της Κύπρου. Επίσης, αναφέρθηκε στην ικανοποιητική επίδοση του τομέα των ακινήτων, του εμπορίου, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι "όλα αυτά, είναι πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία και στέλνουν το μήνυμα ότι η οικονομία μας έχει στέρεες βάσεις, προοπτικές και μέλλον".
Αφού είπε ότι οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν πρέπει να μας δημιουργούν εφησυχασμό ζήτησε:
• Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
• Πλήρη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε. Ένωσης που προβλέπει συνολικούς πόρους 4,4 δις ευρώ για την Κύπρο.
• Συγκράτηση των δαπανών του δημοσίου και κυρίως του κρατικού μισθολογίου.
• Μείωση του δημόσιου χρέους που βρίσκεται κοντά στο 100% του ΑΕΠ.
• Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο τομέα.
• Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδούλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η οικονομία. Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα, είπε ότι:
• Τώρα, είναι η ώρα για να υλοποιήσουμε επωφελείς διακρατικές συμφωνίες με γειτονικές χώρες για εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μας και για κάλυψη των αναγκών της κυπριακής αγοράς.
• Τώρα, προσφέρονται οι ευκαιρίες για λήψη αποφάσεων σχετικά με τους αγωγούς μεταφοράς του φυσικού αερίου.
• Θα πρέπει να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και η αύξηση συμμετοχής του ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας ισοζύγιο.
• Το ΚΕΒΕ επικροτεί την προώθηση του φιλόδοξου σχεδιασμού της EuroAsia για ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση μας.
Μιλώντας για το μεταναστευτικό, είπε ότι η είσοδος 18.500 παράτυπων μεταναστών από την "πράσινη γραμμή" τον τελευταίο χρόνο δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.
Η Κύπρος, μια μικρή και ημικατεχόμενη χώρα, επισήμανε, δεν μπορεί να αντέξει αυτού του μεγέθους το μεταναστευτικό πρόβλημα, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά και κυρίως ούτε δημογραφικά.
Δική μας θέση πρόσθεσε, είναι ότι μόνο με τη γρήγορη εξέταση των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, τον άμεσο επαναπατρισμό όσων δεν εγκρίνονται και τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, μπορεί να περιοριστεί αυτή η γάγγραινα.
Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, επισήμανε τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς του ΚΕΒΕ για τις στρεβλώσεις, τις αδυναμίες και τις κακές πρακτικές του συστήματος.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, "θέλουμε να δούμε την έμπρακτη πάταξη κάθε εκμετάλλευσης του συστήματος υγείας τόσο από πλευράς των δικαιούχων όσο και των παρόχων, αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας" ,
Και πρόσθεσε:
• Το ΓεΣΥ έγινε για να προσφέρει ποιοτική ιατρική και για να στηρίξει όλη την κοινωνία στα θέματα υγείας. Δεν έγινε για να θησαυρίσουν κάποιοι ή για να δημιουργήσουμε ένα νέο αδηφάγο ελέφαντα που δεν θα χορταίνει όσο και αν τον ταΐζουμε!
Για το συνταξιοδοτικό, είπε ότι έχει ελλείψεις, αδυναμίες και χαρακτηρίζεται από αδικίες. Το ΚΕΒΕ ζητά καλύτερη ρύθμιση για την πρόωρη αφυπηρέτηση στο 63ο έτος, κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, απάλειψη του ανώτατου ορίου (πλαφόν) στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα κ.α.
Στη συνέχεια, επέκρινε τις συντεχνίες για τις θέσεις τους στο θέμα του κατώτατου μισθού και της ΑΤΑ. Όπως είπε για τον κατώτατο μισθό είναι πρωτοφανές στα εργασιακά θέσμια να ζητείται η αναθεώρηση μιας συμφωνίας που μόλις έγινε και ακόμα δεν εφαρμόστηκε.
Για το θέμα της ΑΤΑ, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας του ότι δεν είναι μόνο τις επιχειρήσεις που επηρεάζει αυτή η ακατανόητη απαίτηση των Συντεχνιών για πλήρη επαναφορά της, αλλά κυρίως το κράτος, το οποίο καταβάλλει σ’ όλους τους υπαλλήλους του ΑΤΑ.
Και διερωτήθηκε κατά πόσον το κράτος με την ευρύτερη του έννοια (ημικρατικοί Οργανισμοί και Τοπική Αυτοδιοίκηση) με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας μπορεί να δώσει πλήρη ΑΤΑ στις 72.000 υπαλλήλους του, έστω και σταδιακά και μάλιστα μ’ ένα σύστημα, όπου οι υψηλόμισθοι θα πάρουν πολλαπλάσια από τους χαμηλόμισθους του δημοσίου, χωρίς να κλυδωνιστούν τα δημόσια οικονομικά.
Ως ΚΕΒΕ, είπε δηλώνουμε από το επίσημο βήμα της γενικής συνέλευσης ότι όχι μόνο δεν συζητούμε την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, αλλά προτείνουμε την αντικατάσταση της με ένα νέο σύγχρονο σύστημα παραχώρησης μισθολογικών αυξήσεων που θα λαμβάνει υπόψη δείκτες, όπως την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στην εργασία και τη μεγέθυνση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Τέλος αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις και ζήτησε:
• Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.
• Χορήγηση αδειών για εργοδότηση ξένων εργατών σε τομείς που αποδεδειγμένα υπάρχουν διαχρονικές ελλείψεις.
• Χαλάρωση των αυστηρών όρων των Εμπορικών Τραπεζών για δανειοδότηση των επιχειρήσεων.
• Γρηγορότερη εξέταση των προτάσεων για επενδυτικούς σκοπούς.
• Βελτίωση των κινήτρων για τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων.
• Βελτίωση των υποδομών σε βιομηχανικές ζώνες και περιοχές.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.