*Φωτογραφία: FLORENCE LO VIA REUTERS
Σε κινεζικά γουάν και όχι δολάρια γίνονται πλέον οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας, με το κινεζικό νόμισμα να έχει αναβαθμιστεί μετά την απόφαση της Δύσης, να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην ρωσική οικονομία και να εξαιρέσει τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT.
Ο Κινέζος επιχειρηματίας Γουάνγκ Μιν είναι ένας από τα εκατομμύρια των εμπόρων που πληρώνει σε γουάν για τα συμβόλαια με Ρώσους πελάτες, αντί σε δολάρια ή ευρώ που ήταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η «γιουανοποίηση» της ρωσικής οικονομίας, όπως αποκαλείται η στροφή προς το κινεζικό νόμισμα, είναι πλέον ταχύτατη τους τελευταίους μήνες καθώς η Μόσχα αναζητά οικονομική ασφάλεια στην ασιατική δύναμη.
Επιπλέον οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα, με τις πληρωμές σε γουάν να ευνοούν και τους δύο.
Παρότι Μόσχα και Πεκίνο, έχουν ξεκινήσει να αναπτύσουν οικονομικούς και τραπεζικούς δεσμούς πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η γεωπολιτική κατάσταση και οι νέες συμμαχίες, έχουν εκτινάξει τις εμπορικές ροές από τη μία χώρα στην άλλη.
Η οικονομική μετατόπιση της Ρωσίας προς τα ανατολικά θα μπορούσε να τονώσει το διασυνοριακό εμπόριο, να παρουσιάσει ένα αυξανόμενο οικονομικό αντίβαρο στο δολάριο και να περιορίσει τις προσπάθειες της Δύσης να πιέσει τη Μόσχα με οικονομικά μέσα.
Το γουάν είναι το νέο δολάριο
Οι συνολικές συναλλαγές γιουάν-ρούβλι στο Χρηματιστήριο της Μόσχας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε σχεδόν 9 δισεκατομμύρια γιουάν (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια) την ημέρα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Πριν από τον πόλεμο, οι συναλλαγές αυτές σπάνια ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο γουάν σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Μέσα στον Οκτώβριο ανήλθαν σε 185 δισεκατομμύρια γιουάν, 80 φορές περισσότερες από τον Φεβρουάριο, πριν την εισβολή στην Ουκρανία.
«Η αύξηση του ενδιαφέροντος αύξησε και την αξία του γουάν στην αγορά συναλλάγματος κατά 40-45% από σχεδόν 1% που ήταν στην αρχή του έτους», τόνισε ο Ντμίτρι Πισκούλοφ, επικεφαλής διεθνών έργων στο τμήμα συναλλάγματος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.
Συγκριτικά, οι συναλλαγές δολαρίου/ρούβλι, το οποίο είχε πάνω από το 80% των όγκων συναλλαγών στη ρωσική αγορά τον Ιανουάριο, έχει δει το μερίδιό του να πέφτει στο 40% από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου και της κεντρικής τράπεζας.
Οι ρωσικοί κολοσσοί θέλουν το γουάν
Μέχρι τον Απρίλιο, η Ρωσία δεν ήταν καν στη λίστα των κορυφαίων 15 χωρών που χρησιμοποιούν το γιουάν, εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, για τις εμπορικές τους συναλλαγές, σύμφωνα με στοιχεία από το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικής δικτύωσης SWIFT.
Σήμερα, η Ρωσία είναι η τρίτη χώρα, μετά το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη που χρησιμοποιεί το γουάν για τις συναλλαγές της.
Κι ενώ σε παγκόσμιο πλαίσιο, το δολάριο και το ευρώ εξακολουθούν να είναι μακράν τα κυρίαρχα νομίσματα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 42% και το 35% των ροών αντίστοιχα, από τον Σεπτέμβριο του 2022 το γιουάν έχει αυξηθεί σχεδόν στο 2,5% από λιγότερο του 2% που ήταν τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Ιδιαίτερα κερδισμένοι από αυτή την μετατόπιση είναι οι ρωσικοί κολοσσοί όπως οι Rusal, Rosneft και Polyus, που έχουν συγκεντρώσει συνολικά 42 δισεκατομμύρια γιουάν σε ομόλογα στη ρωσική αγορά, σύμφωνα με το Reuters, ενώ ο κατάλογος θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά με την ένταξη της Sberbank και της Gazpromneft.
Η εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Rusal, η οποία αγοράζει πρώτες ύλες από την Κίνα και στη συνέχεια πουλάει ένα μεγάλο μέρος των τελικών προϊόντων της στην κινεζική αγορά, χρησιμοποιεί πλέον γουάν στις αγορές και πωλήσεις της.
Άλλωστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει εδώ και καιρό να μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από το δολάριο μετά και τις κυρώσεις που του έχει επιβάλλει η Δύση.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη που δεν έχει επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία..
Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ σφράγισαν άλλωστε τη συνεργασία «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο, εβδομάδες πριν η Μόσχα ξεκινήσει αυτό που περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Τότε το γιουάν αποτελούσε περίπου το 19% των εμπορικών διακανονισμών της Ρωσίας με την Κίνα, έναντι 49% που κατείχε το δολάριο σύμφωνα με τη ρωσική κεντρική τράπεζα.
Όμως η εικόνα αυτή έχει αλλάξει με την επικεφαλής της Κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα να υπογραμμίζει οτι «η εισροή γιουάν απεικονίζει τον μετασχηματισμό της νομισματικής σύνθεσης της οικονομίας μας».
Πηγή: huffingtonpost.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.