Με στόχο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον οικοδομικό τομέα ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και της εργοδοτική πλευράς ΟΣΕΟΚ.
Όπως πληροφορείται ο «Π» πριν λίγες ημέρες έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν οι θέσεις συντεχνιών και εργοδοτών. Σε μια δύσκολη περίοδο για επιχειρήσεις και εργαζομένους με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη και το κατασκευαστικό κόστος να ανεβαίνει δραματικά η κάθε πλευρά προσπαθεί να προστατεύσει όπως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο τα συμφέροντά της. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι τόσο η ΟΣΕΟΚ όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα κάνουν προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών τους μέσα σε κλίμα συναίνεσης για αμοιβαίο όφελος ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ΟΣΕΟΚ πρότεινε μια γεφυρωτική λύση με ανανέωση της συλλογικής σύμβασης ως έχει για ακόμα ένα έτος. Αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται την παροχή αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στο 50% για τους εργαζομένους του οικοδομικού τομέα. Η ΑΤΑ θεωρείται κλειδί σε ό,τι αφορά την τελική συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν και επιπλέον ζητήματα τα οποία ηγέρθηκαν από την πλευρά των συντεχνιών όπως είναι η επαναφορά μισθών και η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων στον οικοδομικό τομέα. Τα δύο τελευταία σημεία όπως πληροφορούμαστε αποτελούν κόκκινη γραμμή για την ΟΣΕΟΚ καθώς όπως υποστηρίξαν εκπρόσωποι της ομοσπονδίας στον «Π» οι εταιρείες του οικοδομικού τομέα δεν έχουν το περιθώριο αυτή τη χρονική στιγμή όπου το κόστος κατασκευής βρίσκεται στα ύψη να προχωρήσουν σε επαναφορές μισθών.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αφού άκουσαν την πλευρά της εργοδοσίας αναμένεται ότι θα διαβουλευθούν και θα επανέλθουν σε συνάντηση με την ΟΣΕΟΚ. Ήδη όπως πληροφορούμαστε η επόμενη συνάντηση αναμένεται να γίνει στις 11 Νοεμβρίου και εάν οι συντεχνίες αποδεχτούν τη γεφυρωτική λύση για ανανέωσης της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης ως έχει (δηλαδή για ακόμα ένα έτος) τότε εκτός απρόοπτου είναι πολύ πιθανή και η ανακοίνωση τη συγκεκριμένη μέρα της συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση εάν η συνδικαλιστική πλευρά επιμένει σε επαναφορά μισθολογικών αυξήσεων τότε δύσκολα θα υπάρξει θετική κατάληξη.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνδικαλιστική πλευρά θέτει ζητήματα όπως είναι η επαναφορά μισθών της τάξεως του 30% λόγω των αποκοπών που έγιναν το 2013 αλλά και η συνολική επαναφορά του φιλοδωρήματος από το ταμείο εορτών και αργιών το οποίο αποκόπηκε επίσης το 2013 κατά 3%. Με τις θέσεις των δύο πλευρών όπως έχουμε περιγράψει πιο πάνω τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για επιτυχή κατάληξη δεν θα είναι και τόσο εύκολα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στο τέλος του 2021 στον οικοδομικό τομέα απασχολούνταν περίπου 41.000 εργαζόμενοι από τους οποίους η πλειοψηφία ήταν Κύπριοι (27.921) και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι υπήκοοι και υπήκοοι από τρίτες χώρες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.