Αρκετά θέματα στην αγορά εργασίας της Κύπρου βρίσκονται ανοικτά εδώ και αρκετό καιρό και στόχος είναι η επίλυσή τους με το νέο έτος.
Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων όσον αφορά την αγορά εργασίας βρίσκονται οι κοινωνικοί εταίροι, αφού μία σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τους εργαζομένους (κάποια ως απότοκο και της κρίσης του 2013) θα πρέπει να ρυθμιστούν με το καλημέρα του νέου έτους.
Στο τραπέζι του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος βρίσκονται τα θέματα του καθορισμού εθνικού κατώτατου μισθού, η ανάγκη κάλυψης κενών θέσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας που παρατηρείται έλλειμμα, η ρύθμιση της τηλεργασίας και ο εκσυγχρονισμός του Τμήματος Εργασίας.
Ασφαλώς, το πιο επίκαιρο ζήτημα που «καίει» εργοδότες και εργαζομένους είναι ο καθορισμός εθνικού κατώτατου μισθού, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα να τείνουν προς τελικό ξεκαθάρισμα αρχές του νέου έτους. Αναμφίβολα, κάποιες ουσιαστικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικής πλευράς, όμως, το θετικό στοιχείο το οποίο διαφάνηκε από την τελευταία συνάντηση των κοινωνικών εταίρων την περασμένη Πέμπτη, είναι η αποφασιστικότητα που υπάρχει από όλα τα μέρη για μία καταληκτική ημερομηνία.
Κατώτατος μισθόςΟι συντεχνίες υποστηρίζουν πως ο υπολογισμός συγκεκριμένου ποσού δεν θα πρέπει, ασφαλώς, να εκφεύγει του καθορισμένου πλαισίου που υπάρχει σήμερα στη βάση του διατάγματος της υπουργού Εργασίας, ενώ θα πρέπει ο καθορισμός αυτός να γίνεται στη βάση κάποιων παραμέτρων. Αγκάθι στην εξίσωση παραμένει η στάση μεταξύ των εργοδοτών και ιδιαίτερα της συντεχνίας της ΠΕΟ, η οποία ΠΕΟ επανειλημμένα έχει θέσει θέμα διατήρησης των συλλογικών συμβάσεων εκεί και όπου υπάρχουν. Ειδικότερα, η συνδικαλιστική οργάνωση δεν φαίνεται να βλέπει θετικά μία οριζόντια ρύθμιση του κατώτατου μισθού ο οποίος θα καλύπτει και τις συλλογικές συμβάσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα έφερνε πιέσεις για μισθολογικές μειώσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο καθορισμός κατώτατου μισθού είναι πιο κάτω από το τι συμπεριλαμβάνει η συλλογική σύμβαση ανά τομέα.
Εργατικό δυναμικόΜία άλλη πτυχή του διαλόγου που λαμβάνει χώρα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα αφορά και η δυσκολία στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε κάποιους κλάδους της οικονομίας όπως την ξενοδοχειακή βιομηχανία, τις οικοδομές, τον επισιτιστικό τομέα. Όπως πληροφορείται ο «Π», κατά τη διάρκεια της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης συμφωνήθηκε όπως ξεκινήσουν πολύ σύντομα στοχευμένες συνεντεύξεις από επιχειρήσεις που έδειξαν ενδιαφέρον για προσλήψεις εργαζομένων μέσω του Υπουργείου Εργασίας. Όπως μας ανέφεραν συνδικαλιστικές πηγές, οι συνεντεύξεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα και εκεί θα διαφανούν και οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας όσον αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά και κατά πόσο υπάρχει πρόθεση για εργασία από δηλωμένους άνεργους και σε ποιους τομείς.
Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικής πλευράς θα προσφέρει το πλαίσιο διαφύλαξης των εργασιακών σχέσεων μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, μακριά από άλλες μορφές εκμετάλλευσης, τόνισαν στον «Π» οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται, πως με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, οι περισσότερες κενές θέσεις βρίσκονται στους τομείς του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και ακολουθεί ο ξενοδοχειακός τομέας και η εστίαση, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου του 2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονταν σε 13.977 άτομα.
Συνεντεύξεις Τ/ΚΥπενθυμίζεται, πως στη βάση του προβλήματος που έχει προκύψει σε ό,τι αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ΣΕΚ και TurkSen έχουν πρόσφατα συνάψει συνεργασία ώστε να υπάρξουν προσλήψεις Τ/Κ συμπατριωτών μας οι οποίοι αυτή την περίοδο βρίσκονται υπό οικονομική ασφυξία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός αιτήσεων Τ/Κ μέσω της TurkSen ξεπερνά τις 400, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην οικοδομική βιομηχανία.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες ανάφεραν στον «Π» πως την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν και συνεντεύξεις Τ/Κ από Ε/Κ εργοδότες, σε μία προσπάθεια θετικού αποτελέσματος και για τις δύο πλευρές. Σημειώνεται ότι ήδη 3.000 Τ/Κ εργαζόμενοι απασχολούνται στις ελεύθερες περιοχές οι οποίοι είναι ενταγμένοι, κυρίως, στη συντεχνία της ΠΕΟ.
Αξίζει να τονίσουμε πως οι συντεχνίες έχουν τις επιφυλάξεις τους σε ό,τι αφορά τους ακριβείς αριθμούς αναγκών εργατικού δυναμικού, όπως τους παρουσίασαν με μελέτες τους οι εργοδοτικές οργανώσεις. Σε πρόσφατη έρευνα της η ΟΕΒ επεσήμανε πως υπάρχει κενό περίπου 10.000 θέσεων και γι' αυτό ζήτησε και την επίσπευση των διαδικασιών για προσλήψεις εργαζομένων από τρίτες χώρες. Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιμένουν πως πρωταρχικός στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών αυτών μέσω Κύπριων εργαζομένων και μετά από Κοινοτικούς και εργαζομένους τρίτων χωρών, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ανομίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.