Στο 13,0% έπεσε το 2021 η ανεργία μεταξύ των νέων (15 με 29 ετών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 13,3% το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Στην Κύπρο, η οποία στο πλαίσιο των στατιστικών της Eurostat καταγράφεται ως μια περιφέρεια NUTS 2, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων το 2021 βρισκόταν στο 14,2%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2020 όταν βρισκόταν στο 13,3%.
Το ποσοστό της γενικής ανεργίας στην Κύπρο την ίδια περίοδο ήταν 7,5%, και πάλι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, καταγράφοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2020 όταν βρισκόταν στο 7,6%.
Όπως σημειώνεται, η πανδημία της COVID-19 και τα μέτρα για αντιμετώπισή της είχαν δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας για τους νεότερους.
Το 2020 η ανεργία μεταξύ των νέων στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες (πμ), τη στιγμή που το γενικό ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,4 πμ. Ωστόσο το 2021 το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ελαφρά περισσότερο μεταξύ των νέων (κατά 0,3 πμ σε σχέση με το 2020) σε σύγκριση με τη μείωση που καταγράφηκε στον γενικό δείκτη ανεργίας (πτώση 0,1 πμ, από 7,1% το 2020 σε 7,0% το 2021).
Μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ σε επίπεδο NUTS 2 (εξαιρουμένων αυτών για τις οποίες τα δεδομένα αφορούν το 2019 και βρίσκονται κυρίως στη Γερμανία), τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων το 2021 καταγράφηκαν στην ανατολική Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις περιφέρειες στην Τσεχία (μεταξύ άλλων στην νοτιοδυτική Τσεχία όπου καταγράφεται ποσοστό 3,7%, το χαμηλότερο στην ΕΕ), τρεις περιφέρειες στην Ουγγαρία (μεταξύ και η Βουδαπέστη με 4,8%) και η επαρχία Μείζονος Πολωνίας με 4,0%).
Οι περισσότερες περιφέρειες με υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων καταγράφηκαν στη νότια Ευρώπη, όπου καταγράφηκαν 23 περιφέρειες με ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο του 30,0% στις ηλικίες 15 - 29 ετών.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν σε έξι περιφερειακές ή απομακρυσμένες περιοχές όπου το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από 40%: στις ισπανικές περιφέρειες της Θέουτα (56,0%) και της Μελίγια (41,9%) στη βόρεια Αφρική, στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (45,1%) και Δυτικής Μακεδονίας (42,3%) στη βόρειο Ελλάδα, στο Γαλλικό υπερπόντιο διαμέρισμα Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό και στην ιταλική επαρχία της Σικελίας (40,1%).
Σχεδόν διπλάσια η ανεργία στους νέους σε σχέση με το σύνολο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία μεταξύ των νέων στην ΕΕ (13,0%) το 2021 ήταν σχεδόν διπλάσια από τη γενική ανεργία για τα άτομα μεταξύ 15 - 74 ετών (7,0%). Επίσης, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ήταν υψηλότερο από το γενικό ποσοστό ανεργίας σε κάθε μια από τις 192 περιφέρειες NUTS 2 για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία.
Μάλιστα στο 46,4% των περιφερειών το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων για κάθε μια από αυτές ήταν τουλάχιστον διπλάσιο του γενικού ποσοστού ανεργίας. Η υψηλότερη αναλογία της ανεργίας των νέων επί της γενικής ανεργίας καταγράφηκε στη Δυτική Ρουμανία όπου το ποσοστό των νέων ανέργων ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό της γενικής ανεργίας. Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η εν λόγω αναλογία και στις περιφέρειες Μπαζιλικάτα και Μολίζε στη νότια Ιταλία και στη Φλαμανδική Βραβάντη στο Βέλγιο (μεταξύ 2,8 με 2,9 μεγαλύτερη).
Στη νότια Ευρώπη τα μεγαλύτερα ποσοστά γενικής ανεργίας
Τα υψηλότερα ποσοστά γενικής ανεργίας μεταξύ των περιφερειών NUTS 2 της ΕΕ καταγράφηκαν στη νότια Ευρώπη. Το 2021 καταγράφηκε τουλάχιστον 14,5% γενικής ανεργίας σε εννέα από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας (με εξαίρεση την Αττική, την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο), οκτώ περιφέρειες τη Ισπανίας, τέσσερις από τις άκρως απόκεντρες περιφέρειες της Γαλλίας και τέσσερις περιφέρειες στη νότια Ιταλία.
Τα χαμηλότερα ποσοστά γενικής ανεργίας καταγράφηκαν στην Κεντρική Μοραβία και στην Πράγα στην Τσεχία, στην Κεντρική Υπερδουναβία και τη Δυτική Υπερδουναβία της Ουγγαρίας, και τη Βαρσοβία, τη Μείζονα Πολωνία και την Πομερανία στην Πολωνία, όπου η γενική ανεργία κινείτο μεταξύ 2,1% και 2,3%.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.