Η προσεκτική διαχείριση των οικονομικών κινδύνων/ρίσκων μιας χώρας είναι υψίστης σημασίας καθώς από αυτήν εξαρτάται η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που πιθανόν να επιφέρουν. Για να καταστεί όμως αυτό δυνατόν, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρισθούν και μετρηθούν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως να κληθεί μια οικονομία να αντιμετωπίσει.
Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) προχώρησε στην ανάπτυξη του δικού του εργαλείου παρακολούθησης και εκτίμησης των πιθανών κινδύνων/ρίσκων της οικονομίας της χώρας μας.
Το εργαλείο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και καταλήγει σε δείκτες κινδύνων (συνδυαστικοί δείκτες πιθανότητας και σοβαρότητας συνεπειών) με τιμές που θα είναι συγκρίσιμες σε συνεχόμενη βάση.
Η πρώτη καταγραφή πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2022 και έλαβαν μέρος 25 στελέχη της οικονομίας, τα οποία κλήθηκαν να δώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις αναφορικά με τους 17 πιο κάτω πιθανούς κινδύνους:
Τα αποτελέσματα της έρευνας και οι δείκτες που σχεδιάστηκαν για την εκτίμηση των κινδύνων παρουσιάστηκαν σήμερα σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη από τα Μέλη του Συμβουλίου Δρ. Χαράλαμπο Παπαγεωργίου και κ. Ευάγγελο Τρύφωνος, και τον Διευθυντή του ερευνητικού οίκου “Pulse Market Research” που ανέλαβε την ανάλυση των δεδομένων, κ. Παναγιώτου.
Υψηλότερο δείκτη κινδύνου (συνδυαστικός δείκτης πιθανότητας κινδύνου και σοβαρότητας συνεπειών – risk index), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρουσιάζει ο κίνδυνος «σημαντική και παρατεταμένη αύξηση τιμών/πληθωρισμού» με 93%. Θεωρείται ως ένας κίνδυνος με 90% πιθανότητα να συμβεί και σοβαρότητα συνεπειών που φτάνει το 96%, και τοποθετείται σε άμεσο ορίζοντα (0-2 χρόνια).
Ακολουθεί η «επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών» με δείκτη κινδύνου 82%. Συγκεκριμένα, η πιθανότητα να συμβεί αξιολογείται στο 78% με σοβαρότητα συνεπειών το 85%. Εντούτοις, δεν θεωρείται άμεσος κίνδυνος χρονικά αλλά τοποθετείται σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5-10 χρόνια).
Ο κίνδυνος «εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο με πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία» αξιολογείται με δείκτη κινδύνου 78% (62% πιθανότητα να συμβεί με πολύ ψηλή σοβαρότητα συνεπειών που φθάνει το 93%).
Ακολουθεί η «μαζική εισροή μεταναστών» με δείκτη κινδύνου το 75% (70%πιθανότητα να συμβεί και υψηλή σοβαρότητα συνεπειών που φθάνει το 80%) και ο κίνδυνος των «κυβερνοεπιθέσεων» επίσης με δείκτη κινδύνου το 75% (65%πιθανότητα να συμβεί και υψηλή σοβαρότητα συνεπειών 85%).
Πιο κάτω παρουσιάζονται οι εννέα κίνδυνοι που αξιολογήθηκαν με υψηλότερο δείκτη κινδύνου από τον μέσο όρο (72%) των 17 κινδύνων που εξετάστηκαν.
Στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου βρίσκεται αναρτημένη σχετική παρουσίαση με τα αποτελέσματα της έρευνας για τους 17 πιθανούς κινδύνους που έχουν εξεταστεί (www.ecompet.cy)
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.