To Κέντρο Οικονομικών Ερευνων του Πανεπιστημίου Κύπρου στη φθινοπωρινή έκδοση των οικονομικών του προβλέψεων αναμένει ότι το πραγματικό ΑΕΠ το 2022 θα αυξηθεί κατά 4,9%. Η νέα πρόβλεψη είναι αυξημένη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, ως αποτέλεσμα του υψηλού ρυθμού μεγέθυνσης το δεύτερο τρίμηνο και της ισχυρής ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω αυξημένου τουριστικού ρεύματος προ ςτην Κύπρο.
Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία πάνω στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να εκτυλίσσονται πιο αργά απ΄ότι αναμενόταν προηγουμένως, επηρεάζοντας τις προοπτικές για το 2023.
Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2023. Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, η πρόβλεψη είναι μειωμένη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω διαφόρων παραγόντων όπως οι συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ΕΕ, η αποδυνάμωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών και η άνοδος των επιτοκίων στην ευρωζώνη.
Κυριαρχούν οι κίνδυνοι
Οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες κυριαρχούν. Καθώς οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές εισέρχονται σε φάση ομαλοποίησης (μετά την πανδημική κρίση), οι αρνητικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία πάνω στη δραστηριότητα ενδέχεται να ενταθούν.
Περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων (π.χ. πετρελαίου, τροφίμων), να παρατείνει τον υψηλό πληθωρισμό και να εντείνει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος ζωής και επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη. Χαμηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης από τους προβλεπόμενους θα μπορούσαν να προκύψουν αν η επιβράδυνση της δραστηριότητας στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδειχθεί πιο σοβαρή από την αναμενόμενη. Η νομισματική σύσφιξη (για καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού) θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εγχώριες προοπτικές αν οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού του κράτους και στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι πιο απότομες από τις αναμενόμενες.
Λόγω της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, τυχόν δημοσιονομικά μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού καθολικής αντί στοχευμένης φύσης, ενδέχεται να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική θέση και τις προοπτικές μεγέθυνσης. Επίσης, νέα έξαρση της πανδημίας COVID-19 στην Κύπρο και στο εξωτερικό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα μέσω πιθανών περιοριστικών μέτρων και ενδεχόμενων διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο πληθωρισμός (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) προβλέπεται στο 8,6% και 3,4% για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού που καταγράφηκαν πρόσφατα, ως αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δραστηριότητα. Η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και η άνοδος των προσδοκιών για τις τιμές πώλησης στις υπηρεσίες, επίσης, συνέβαλαν στη διαμόρφωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.