H επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στον «Π» - Η Κύπρος, το φυσικό αέριο, το μέλλον των ΑΠΕ και ένα στοίχημα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 16.10.2022
H επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στον «Π» - Η Κύπρος, το φυσικό αέριο, το μέλλον των ΑΠΕ και ένα στοίχημα
H επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μιλά στον «Π» για την προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τον ρόλο της Κύπρου στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διαμόρφωση των πολιτικών για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μιλά για τον ρόλο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου στην προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Το φυσικό αέριο παραμένει μέρος της εξίσωσης αναβαθμίζοντας τη σημασία των ανακαλύψεων στην περιοχή και την Κύπρο. Σημειώνει ότι δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα, αλλά το φυσικό αέριο δεν εξοστρακίζεται από το ενεργειακό μείγμα.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες που έρχονται (…). Η εταιρική μας σχέση με τη Ρωσία έχει ήδη διαρραγεί και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δεκαετίες και οι άλλοι παραγωγοί μπορεί να έχουν ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Θεωρεί χρήσιμο το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για τη συζήτηση όχι μόνο έργων που σχετίζονται με το καύσιμο, αλλά και για τα μελλοντικά έργα και πώς η περιοχή μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Μια μέρα, αυτοί οι αγωγοί φυσικού αερίου πρέπει να είναι έτοιμοι για το υδρογόνο και θα πρέπει να είναι λειτουργικοί και μετά το 2050, αλλά τότε θα πρέπει να μεταφέρουν καθαρό αέριο».

Η κ. Σίμσον εξηγεί τους κινδύνους από την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αέριου, με κύριο την εμφάνιση ελλείψεων με αποτέλεσμα τις διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας και προειδοποιεί για τις δυσκολίες του επόμενου χειμώνα, καθώς μέχρι την άνοιξη θα έχουν αδειάσει οι αποθήκες φυσικού αερίου.

«Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με τα κράτη μέλη για να απευθυνθούμε στους αξιόπιστους εταίρους μας όλοι μαζί. Έτσι θα συγκεντρώσουμε τη ζήτηση, από κοινού, και αντί κάθε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για λογαριασμό της, εμείς θα διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό της ΕΕ των 27. Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας και δεν θα πληρώνουμε με αυτόν τον τρόπο έκτακτες προμήθειες όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα», αναφέρει για τη διαχείριση της κατάστασης.

Ο ρόλος της Κύπρου

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύεται σε περιοχή-κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, ποιος είναι ο ρόλος της Κύπρου;

Οι γείτονές μας έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο όσον αφορά το ενεργειακό μας μέλλον, και θέλουμε να δούμε ότι η γειτονιά μας μπορεί να φροντίσει τις δικές της ανάγκες. Σε ορισμένα μέρη της Ανατολικής Μεσογείου, βλέπουμε αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Και θέλουμε να τους υποστηρίξουμε στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν την κατανάλωση, προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα από τα κράτη μέλη μας (Κύπρος) μέχρι στιγμής δεν είναι διασυνδεδεμένο με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτή είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έργο που στο πολύ κοντινό μέλλον θα συνδέσει την Κύπρο με την ηπειρωτική Ευρώπη, την Ελλάδα. Ο EuroAsia Interconector είναι επίσης απαραίτητος ώστε η Κύπρος να μπορεί να κλιμακώσει την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καλύτερα διασυνδεδεμένη με τις αγορές μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4351525874104703 image

Πρόκειται επίσης για μια περιοχή όπου λαμβάνει χώρα η απεξάρτηση από τον άνθρακα και όπου υπάρχουν πολλοί πόροι για την παραγωγή περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ό,τι έχουμε πράξει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες πολύ υποσχόμενες ανακαλύψεις φυσικού αερίου.

Στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον (με τη Ρωσία να έχει επιλέξει μια στρατηγική μη σεβασμού των μακροπρόθεσμων συμβάσεων που έχει υπογράψει με ευρωπαϊκές εταιρείες και αντί να πουλάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, να το καίει, δηλαδή να το σπαταλά εκπέμποντας πολύ ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα) πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσουμε τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου. Δυστυχώς, πολλές από τις ανακαλύψεις δεν θα είναι διαθέσιμες τα επόμενα χρόνια. Και από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να αναλυθεί αν υπάρχει ζήτηση στην αγορά της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Η εταιρική μας σχέση με τη Ρωσία έχει ήδη διαρραγεί και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δεκαετίες και οι άλλοι παραγωγοί μπορεί να έχουν ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Χρήσιμο το φυσικό αέριο

Συνεπώς το φυσικό αέριο παραμένει χρήσιμο για τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης.

Πράγματι. Έχουμε δεσμευτεί να καταστούμε κλιματικά ουδέτεροι έως το 2050. Και δεν είναι μόνο η Ευρώπη, αλλά πολλές άλλες περιοχές παγκοσμίως έχουν δεσμευτεί να γίνουν κλιματικά ουδέτερες, μερικές από αυτές λίγο αργότερα από την Ευρώπη. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την πιο ρυπογόνο πηγή ενέργειας που είναι ο λιθάνθρακας ή ο λιγνίτης. Και αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές, το φυσικό αέριο μπορεί να μας βοηθήσει. Αν μεταβούμε από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, τότε οι εκπομπές Co2 είναι τρεις φορές χαμηλότερες. Επιβεβαιώνω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες που έρχονται. Την ίδια στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα η αγορά φυσικού αερίου, σε μακροπρόθεσμη προοπτική. Έτσι, ορισμένοι τομείς θα αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο με υδρογόνο για παράδειγμα, και αυτή είναι μια επένδυση που υποστηρίζει ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητάμε για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις τρέχουσες προκλήσεις. Ποιος είναι ο ρόλος της Κύπρου; Είναι ένας σημαντικός εταίρος;

Απολύτως. Χωρίς την υποστήριξη της Κύπρου, θα ήταν αδύνατο να πετύχουμε αποφάσεις που απαιτούν ομοφωνία. Επομένως, κάθε κράτος μέλος έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Αλλά λέγοντας αυτό, αισθανόμαστε επίσης ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την Κύπρο αυτή τη στιγμή. Η Κύπρος είναι ένα από τα τελευταία κράτη μέλη που δεν έχει ηλεκτρική διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε ένα παρόμοιο νησί που ονομάζεται Ιρλανδία. Όμως και τα δύο αυτά νησιά μπορούν να περιμένουν ότι θα υπάρξει σημαντική χρηματοδότηση της ΕΕ για τη δημιουργία αυτής της σύνδεσης.

Η περιοχή της Κύπρου έχει και πολλά υποσχόμενες ανακαλύψεις φυσικού αερίου και αυτό είναι σημαντικό αν χαθούν οι όγκοι ρωσικού φυσικού αερίου επειδή ο Πούτιν αποφασίζει να σπαταλήσει το αέριό του και να μην το πουλήσει στην Ευρώπη, μη σεβόμενος τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η Ρωσία.

Κάποιος άλλος πρέπει να καλύψει αυτές τις απώλειες. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση θα καλυφθεί από πιο ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις, κυρίως στερεά ορυκτά καύσιμα. Και αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα. Χρειαζόμαστε λοιπόν το φυσικό αέριο.

Η κοστοβόρα απεξάρτηση

Η απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος.

Όταν ανακοινώσαμε ότι η κατευθυντήρια γραμμή αυτής της Επιτροπής θα είναι η πράσινη μετάβαση, θεωρούσαμε ότι η μετάβαση θα γίνει με ομαλό τρόπο. Ο στόχος είναι να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030 με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μέτρων ενεργειακής απόδοσης, για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Αν τα πετύχουμε όλα αυτά, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, τότε θα μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 30% έως το 2030 και δεν θα χρειαζόμαστε πλέον το ρωσικό αέριο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και απαιτείται ταχύτερη δράση από την πλευρά μας. Πρέπει να αντικαταστήσουμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα 155 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς παραγωγούς φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής έχει αντικατασταθεί φυσικό αέριο από τη Ρωσία από υγροποιημένο φυσικό αέριο ή αέριο από αγωγούς που ήρθε στην Ευρώπη από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν ή την Αλγερία. Και το LNG έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο σε τομείς όπου μπορεί να το αντικαταστήσει εναλλακτικό καύσιμο. Στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Ενέργειας συμφωνήσαμε να διαχειριστούμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής της τιμής. Αυτό δεν ισχύει για την Κύπρο. Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε εξαιρετικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όταν η κατανάλωση είναι υψηλή και μόνο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο μπορούν να καλύψουν αυτή την επιπλέον ζήτηση.

Αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτές τις ώρες αιχμής υψηλής ζήτησης σε άλλες ώρες, όπου η παραγωγή καλύπτεται είτε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε τα νοικοκυριά δεν καταναλώνουν τόσο πολύ, θα αποφύγουμε και την κατανάλωση φυσικού αερίου. Αυτή είναι μία από τις στρατηγικές με τις οποίες μπορούμε να εξοικονομήσουμε φυσικό αέριο.

Τρίτη επιλογή, όχι τόσο ευνοϊκή, είναι το μέτρο της βραχυπρόθεσμης αλλαγής καυσίμου.

Έτσι, ακόμη και το κρύο τον φετινό χειμώνα παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του εφοδιασμού μας, για να μην αντιμετωπίσουμε έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές μας.

Είναι ρεαλιστικό η βιομηχανία και τα νοικοκυριά να αλλάξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια;

Δεν μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτό είναι σαφές. Αλλά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η Ευρώπη καταναλώνει 40% περισσότερο φυσικό αέριο σε σχέση με την περίοδο που δεν θερμαίνουμε τα σπίτια μας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές λύσεις όπως οι αντλίες θερμότητας, αλλά για να εγκατασταθούν εκατομμύρια αντλίες θερμότητας που θα αντικαθιστούν μεμονωμένους λέβητες φυσικού αερίου, χρειάζεται χρόνος Είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία σε ορισμένα κράτη μέλη και συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Σε ορισμένες χώρες αντικαθιστούν τη θέρμανση από φυσικό αέριο με τοπικά παραγόμενη βιομάζα, για παράδειγμα. Όλοι κατανοούν ότι αυτό είναι πλέον αναγκαίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμβαίνει χωρίς κόστος. Είναι σοφό, για το μέλλον μας, να δαπανούμε χρήματα σε τέτοιου είδους έργα.

Η νέα πρόταση για τις τιμές

Την προσεχή Τρίτη θα παρουσιάσετε στα κράτη μέλη τις προτάσεις σας για τις τιμές της ενέργειας. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξει (έστω και προσωρινά) ο τρόπος τιμολόγησης του φυσικού αερίου και, κατ' επέκταση, της ηλεκτρικής ενέργειας;

Επειδή το σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μας έχει εξυπηρετήσει καλά. Και το κύριο όφελος που προσφέρει αυτός ο μηχανισμός της αγοράς είναι ότι όποια και αν είναι η ζήτηση, καλύπτεται πάντα από την παραγωγή. Και αυτό μας έχει επιτρέψει μια ζωή όπου δεν αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος. Επομένως, πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το βασικό πλεονέκτημα, ό,τι και να προτείνουμε. Δηλαδή να μην αλλάξουμε το σύστημα από τη μια μέρα στην άλλη και να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην οποία κάποιοι παραγωγοί ενέργειας δεν θα έχουν κίνητρο να μπουν στην αγορά. Αυτός είναι λοιπόν ένας κίνδυνος.

Αντιμετωπίζουμε υψηλές τιμές ενέργειας εδώ και έναν χρόνο και πριν από έναν χρόνο η Επιτροπή πρότεινε μια εργαλειοθήκη μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τους. Τα 27 κράτη μέλη χρησιμοποιούν κάποια από αυτά τα μέτρα, όπως χαμηλότερα φορολογικά τέλη ή φόρους και συστήματα άμεσης στήριξης. Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο βοηθήσαμε τους καταναλωτές μας τον περασμένο χειμώνα. Στη συνέχεια, την άνοιξη, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση, ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο διαθέσιμο. Έτσι, απευθυνθήκαμε στους εναλλακτικούς προμηθευτές, γεμίσαμε τις αποθήκες μας, συμφωνήσαμε ότι θα μειώσουμε την κατανάλωσή μας και τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα προσωρινό μέτρο που δεν θα στείλει το λάθος μήνυμα ότι τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να καταναλώνουμε περισσότερο φυσικό αέριο.

Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου επειδή το φυσικό αέριο δεν είναι διαθέσιμο. Έχουμε μια πρόκληση μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή εργάζεται κάτω από έκτακτες συνθήκες. Συνήθως έχουμε χρόνο να διαπραγματευτούμε με τους ενδιαφερόμενους και να αναλύσουμε όλους τους πιθανούς κινδύνους και συνέπειες και πώς θα τους αποφύγουμε. Είμαστε σε καλό σημείο και συγκεντρώνουμε γρήγορα προτάσεις. Την Τετάρτη συναντήθηκα με τους υπουργούς Ενέργειας και μου έδωσαν τις απόψεις τους. Οι ομάδες μου προετοιμάζουν τη νομική πρόταση και την Κυριακή θα έχουμε έκτακτη συνάντηση με τους επιτρόπους και την Τρίτη η πρόταση θα είναι έτοιμη.

Την επόμενη Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τη συζητήσει, την πρόταση, με τους ηγέτες (σ.σ. στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). Αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη δεν γνωρίζει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι μπορούμε να παράγουμε αποτέλεσμα γρήγορα. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε τους πιθανούς κινδύνους. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι ώστε να αποφύγουμε αυτούς τους κινδύνους, διότι οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Το φόρουμ

Συμμετείχατε στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα φόρουμ χρήσιμο, τι αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας;

Είναι πολύ χρήσιμο φόρουμ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας δίνει μια πλατφόρμα για να συζητήσουμε όχι μόνο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και για τα μελλοντικά έργα και πώς αυτή η περιοχή μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Διότι μια μέρα, αυτοί οι αγωγοί φυσικού αερίου πρέπει να είναι έτοιμοι για υδρογόνο και θα πρέπει να είναι λειτουργικοί και μετά το 2050, αλλά τότε θα πρέπει να μεταφέρουν καθαρό αέριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο «EuroAsia interconnector» και ο «EuroAfrica interconnector» είναι έργα χρήσιμα για τη μεταφορά ΑΠΕ που θα παράγεται στην Αφρική και την Ασία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, που έχουν μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ηλιακής ενέργειας;

Ακριβώς, είναι φρόνιμο, αν κάνετε τέτοιου είδους επενδύσεις, να επενδύσετε σε κάτι που έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από μερικές δεκαετίες.

Σχετικά με το πράσινο υδρογόνο, υπάρχει σχεδιασμός για την υποστήριξη επενδύσεων που θα ενθαρρύνουν την παραγωγή του;

Ναι. Έχουμε παρουσιάσει τη στρατηγική μας για το υδρογόνο και τώρα πρέπει να αναβαθμίσουμε τους στόχους που είχαμε για το 2030, επειδή το υδρογόνο είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο.

Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωσή υδρογόνου μέχρι το 2030 θα είναι σημαντικά υψηλότερη από την ικανότητά μας να το παράγουμε στην Ευρώπη. Έτσι, 10 εκατομμύρια τόνοι καθαρού υδρογόνου πρέπει να μεταφερθούν από την κοντινή μας γειτονιά.

Η βιομηχανία μας χρησιμοποιεί ήδη το υδρογόνο ως πρώτη ύλη και αυτό το υδρογόνο παράγεται με τη βοήθεια του φυσικού αερίου. Αλλά είναι προφανές ότι αυτοί οι τομείς θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα μας βοηθήσουν να καταναλώνουμε λιγότερο φυσικό αέριο και αντ' αυτού να καλύψουμε τη ζήτηση με καθαρό υδρογόνο. Έτσι, υπάρχει μπροστά μας διαθέσιμη μια αγορά για ανάπτυξη. Με τη βοήθεια του Ταμείου Καινοτομίας, υποστηρίζουμε τη βιομηχανία για την αύξηση της δυναμικότητας των ηλεκτρολυτών και υποστηρίζουμε τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είναι πρόθυμες να αλλάξουν τον εξοπλισμό τους έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν αντί για φυσικό αέριο υδρογόνο.

Είναι δυνατό η Ευρώπη να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία και να μην εξαρτάται από άλλες χώρες ή τρίτους εταίρους;

Βήμα προς βήμα μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή το 97% των πετρελαιοειδών και το 90% του φυσικού αερίου εισάγονται. Η εξάρτησή μας είναι πολύ μεγάλη. Αντικαθιστώντας ορισμένα από τα ορυκτά καύσιμα με εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Αλλά πιθανότατα, θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε να εισάγουμε υδρογόνο από γειτονικές μας περιοχές. Έχουμε τρεις διάδρομους προτεραιότητας: τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Θάλασσα, όπου υπάρχει μεγάλο δυναμικό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και την Ουκρανία, διότι μια μέρα θα ξαναχτίσουμε την Ουκρανία. Και είναι λογικό ότι η υφιστάμενη σύνδεση αγωγών μεταξύ Ουκρανίας και Ευρώπης που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου, θα μετασκευαστεί και θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο.

Να αλλάξει στάση ο Opec+

Και μια τελευταία ερώτηση σχετικά με την επιβολή ανώτατης τιμή στο πετρέλαιο από τη Ρωσία. Αποτελεί πρόβλημα η απόφαση του Opec+ να μειώσει την παραγωγή; Η μείωση της παραγωγής διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Ο OPEC+ δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του. Όμως αυτό επηρεάζει σαφώς τις παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου. Από τη δική μας οπτική γωνία, έχουμε οκτώ πακέτα κυρώσεων σε ισχύ. Και τα 27 κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει ότι από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δεν θα αγοράζουμε πλέον ρωσικό αργό πετρέλαιο. Αυτό τίθεται σε ισχύ τον Δεκέμβριο, αλλά ήδη από τώρα βλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους κινδύνους φήμης, αποχωρούν από τη Ρωσία, δεν επενδύουν στη ρωσική ικανότητα παραγωγής πετρελαίου. Και αυτό σημαίνει ότι σταδιακά, η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωθεί.

Έτσι, αυτό μας φέρνει σε μια κατάσταση στην οποία τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν θα αντικαταστήσουν αυτές τις ποσότητες και η παγκόσμια αγορά θα αντιμετωπίσει προκλήσεις. Θεωρώ ότι ο ΟΠΕΚ έχει ευθύνη να σταθεροποιήσει την τιμή του αργού πετρελαίου. Διότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα τιμών στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επηρεάζει σοβαρά τον αναπτυσσόμενο κόσμο, επηρεάζει την Αφρική και την Ασία. Και πιστεύω ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ, οι οποίες προέρχονται οι ίδιες από περιοχές όπου οι γείτονές τους θα επηρεαστούν σοβαρά, θα νιώσουν αυτή την ευθύνη και θα επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους.

Πιο δύσκολος ο επόμενος χειμώνας

Ο χρόνος πράγματι δεν είναι σύμμαχος. Εφόσον προχωρά η διαδικασία προσαρμογής που περιγράφετε, αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι ευκολότερος;

Ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος, διότι η Ρωσία έχει τόσο σημαντική θέση στην ενεργειακή μας αγορά, καλύπτοντας πέρυσι το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Και αυτό που βλέπουμε από τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος από τη Ρωσία, όταν άρχισαν να χειραγωγούν τις ποσότητες. Στην αρχή σταμάτησαν όλες τις ροές μέσω του αγωγού που έφτανε στην Ευρώπη μέσω της Πολωνίας, και στη συνέχεια άρχισαν να χειραγωγούν τις ροές μέσω του Nord Stream 1. Υπάρχουν δύο εναπομείναντες αγωγοί, οι ροές είναι επίσης σημαντικά λιγότερες, αλλά εξακολουθούμε να λαμβάνουμε κάποιο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Με αυτές τις ροές και τις αυξημένες εναλλακτικές ροές από άλλους αξιόπιστους εταίρους, ήμασταν σε θέση να γεμίσουμε τις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου στο 92%. Αλλά θα αδειάσουν μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης, επειδή θα καταναλώσουμε αυτό το φυσικό αέριο για να θερμάνουμε τα σπίτια μας.

Και τώρα η πρόκληση είναι πώς θα ξεκινήσουμε την επόμενη χρονιά, μια χρονιά κατά την οποία μπορεί να μην λαμβάνουμε πλέον ρωσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με τα κράτη μέλη για να απευθυνθούμε στους αξιόπιστους εταίρους μας όλοι μαζί. Έτσι θα συγκεντρώσουμε τη ζήτηση, από κοινού, και αντί κάθε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για λογαριασμό της, εμείς θα διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό της ΕΕ των 27. Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας και δεν θα πληρώνουμε με αυτόν τον τρόπο έκτακτες προμήθειες όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή