Με συντηρητική προσέγγιση, χωρίς διάθεση για ανοίγματα ατενίζουν το επόμενο διάστημα οι κυπριακές επιχειρήσεις όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα του «Business Confidence and Trends Index», μιας νέας τακτικής εξαμηνιαίας έρευνας της Cypronetwork η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία και τη χορηγία της ΟΕΒ.
«Οι δείκτες και οι τάσεις όπως καταγράφονται μας δείχνουν ότι επικρατεί μία απαισιόδοξη προσέγγιση για την κατάσταση των πραγμάτων», τόνισε μιλώντας στον «Πολίτη 107.6 & 97.6» και στην εκπομπή «Show me the Money» ο διευθύνων σύμβουλος της Cypronetwork, Χρίστος Μιχαηλίδης. «Αυτό φαίνεται», ανέφερε, «από τους δείκτες, όπως για την υλοποίηση νέων επενδύσεων και τις εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία. Οπότε θα έλεγα ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι τόσο αρνητικές όσο θα περίμενε κανείς, λαμβάνοντας υπόψη όσα συμβαίνουν με τους εξωγενείς παράγοντες, όμως, δεν θα έλεγα ότι το πρόσημο είναι θετικό», πρόσθεσε.
Τι περιμένουν
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών για το επόμενο εξάμηνο, το 30% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι θα παραμείνει ο ίδιος, το 34% ότι θα παρουσιάσει μείωση και το 28% αύξηση. Μία ελαφρώς διαφοροποιημένη τάση καταγράφεται στις προβλέψεις για την κερδοφορία, με το 42% να αναφέρει ότι αναμένει να παραμείνει η ίδια, το 37% να μειωθεί και 11% να αυξηθεί.
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν κατά το επόμενο εξάμηνο να αυξηθεί το κόστος ενέργειας της επιχείρησης, με μόλις 1% να δηλώνει ότι περιμένει να υπάρχει κάποια μείωση. Μεγάλη αύξηση αναμένεται επίσης και στο κόστος αγοράς πρώτων υλών (61%).
Ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το 24% αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο και το 41% ότι έχει μειωθεί.
Η απόδοση
Από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, το κόστος πρώτων υλών και ενέργειας είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο με επτά στις δέκα επιχειρήσεις (68%). Ακολουθεί η στελέχωση, εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού με 49%, η μείωση ρευστότητας και η γραφειοκρατία με 43% και 41%, αντίστοιχα, η έλλειψη πρώτων υλών με 31%, η μείωση κύκλου εργασιών με 27%, οι τραπεζικοί περιορισμοί/απαιτήσεις με 23%, θέματα με προμηθευτές, καθώς και το κόστος προσωπικού με 21% και με μικρότερα ποσοστά η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και η χρηματοδότηση από τράπεζες.
Χωρίς πλάνο
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι ότι τέσσερεις στις δέκα επιχειρήσεις (41%) αναφέρουν ότι δεν έχουν πλάνο για τις στρατηγικές τους κινήσεις το επόμενο εξάμηνο. Από τις υπόλοιπες, το 27% θα προχωρήσει στην εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, το 19% θα εντείνει προωθητικές ενέργειες και το 18% θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης.
Από το κράτος ζητείται επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων έργων/ επενδύσεων, η γρήγορη εφαρμογή και παραχώρηση κινήτρων, και η μείωση της γραφειοκρατίας.
info
Το συνολικό αντιπροσωπευτικό δείγμα της έρευνας ανέρχεται σε 252 επιχειρήσεις και η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιουνίου/ Ιουλίου του 2022. Η συλλογή των στοιχείων έγινε ηλεκτρονικά και με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, χρησιμοποιώντας ένα δομημένο ερωτηματολόγιο από τους συμμετέχοντες του επιχειρηματικού panel (το δείγμα θα είναι το ίδιο στις επόμενες μετρήσεις). Η έρευνα αποτελεί συνέχεια της Μέγα Επιχειρηματικής έρευνας η οποία από το 2014 καταγράφει τις τάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.